IAEA bekräftar: Iran anrikar uran till 60 procent
Atomenergiorganet IAEA bekräftar nu Irans uppgifter om att landet påbörjat processen med att anrika uran till 60 procent, skriver TT.
Enligt kärnavtalet som Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland slöt 2015 får Iran inte anrika uran till en renhetsgrad över 3,67 procent. Iran anser sig dock inte längre bundet av avtalet, sedan USA hoppade av och införde sanktioner mot Iran 2018.
För att kunna framställa kärnvapen krävs uran anrikat till över 90 procent.
bakgrund
Urananrikning
Wikipedia (sv)
Urananrikning är den process i kärnbränslecykeln, där halten av isotopen 235U i naturligt uran höjs (anrikas) genom någon form av isotopseparering. Isotopen 235U är klyvbar, det vill säga kan undergå fission varvid frigörs en stor mängd kärnenergi, och kan därför användas för att producera energi i ett kärnkraftverk, se vidare artikeln kärnkraft. Fission utnyttjas även i kärnvapen. Halten 235U i naturligt uran är dock för låg för båda dessa ändamål, endast cirka 0,7 %. Resten, cirka 99,3 %, består av isotopen 238U. Den rest som blir kvar efter anrikning kallas utarmat uran.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen