Hem
Xi Jinping/Peng Shuai. TT.

”Idrotten har hållit tyst om Kina – tennisen tvekar inte”

Idrottsvärlden har undvikit att stöta sig med Kina fram till fallet med den försvunna tennisstjärnan Peng Shuai, där organisationen WTA nu antagit en ny ”hårdför linje” gentemot Kina. Det skriver The Guardians Vincent Ni i en analys.

Han nämner bland annat hur den tyska fotbollsstjärnan Mesut Özil tidigare postat ett inlägg på Instagram om hur minoritetsgruppen uigurer förtrycks i Kina, och att hans dåvarande klubb Arsenal distanserade sig från stjärnan genom att påtala att klubben inte ska engagera sig politiskt.

Asienkorrespondenten Tom Cheshire skriver i Sky News att allt som sker i Kina kan vara av politisk karaktär, och att det är något som sportvärlden har fått erfara.

Som exempel nämner han, utöver fallet med Mesut Özil, hur basketklubben Houston Rockets general manager för två år sedan uttryckte stöd för protesterna i Hong Kong. Kinas svar blev att sluta sända lagets matcher.

WTA:s nya linje är intressant och organisationen har inte visat någon tvekan trots att en ”enorm summa står på spel ekonomiskt” skriver Cheshire.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons