Hem
Nasas bild av vulkanen. (Uncredited / TT / NTB Scanpix)

Inaktiv vulkan hittad på dvärgplaneten Ceres

Nasa har hittat vad man tror är en inaktiv vulkan på dvärgplaneten Ceres, rapporterar AP. Ceres är den största himlakroppen i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.
Vulkanen bedöms vara lika hög som Mount Everest och tros ha haft sitt sista utbrott för flera hundra miljoner år sedan.
Flera planeter och månar visar tecken på vulkanisk aktivitet någon gång tidigare i historien, men forskare har ännu inte vetat om så kunde vara fallet även på Ceres.

bakgrund
 
Fram till 1850-talet trodde man att Ceres var en planet
Wikipedia (sv)
Ceres (officiell beteckning 1 Ceres, latin Cerēs) var den första asteroiden som upptäcktes, vilket skedde den 1 januari 1801 av Giuseppe Piazzi. Den ansågs fram till 1850-talet vara en planet. Den räknas sedan den 24 augusti 2006 som en dvärgplanet; den enda i det inre solsystemet. Med en diameter på omkring 950 kilometer är Ceres den största och mest massiva asteroiden i asteroidbältet. Ceres kan hysa ett lager av flytande vatten under isen på dess yta. I januari 2014 upptäcktes utsläpp av vattenånga från flera områden på Ceres. Detta var något oväntat, eftersom stora kroppar i asteroidbältet vanligtvis inte avger ånga, ett kännetecken för kometer. Rymdsonden Dawn gick in i omloppsbana runt Ceres den 6 mars 2015 och har tagit avsevärt mer högupplösta bilder än vad som tidigare varit möjligt. En ljuspunkt som har setts på tidigare Hubble-bilder framträdde på ett av foto taget av Dawn den 19 februari som två distinkta fläckar med hög reflektionsförmåga inuti en krater. Detta ledde till spekulationer om en möjlig isvulkan. Emellertid meddelade en bedömare vid NASA den 3 mars 2015 att observationen är förenlig med högreflekterande material som innehåller is eller salter, och att en isvulkan är en osannolik förklaring.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen