Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen i Helsingborg

Ingen gripen – 22-åring vårdas med allvarlig skador

Polisen har inte gjort några gripanden efter att en 23-årig man sköts till döds i Helsingborg under fredagskvällen. En 22-årig man vårdas med allvarliga skador. Det skriver Helsingborgs Dagblad.
– Det finns vissa uppgifter om att det ska ha varit tre eller fyra gärningsmän på platsen, men det är okänt hur många, säger Tommy Bengtsson, befäl vid polisens regionledningscentral, till tidningen.

Toppnyheter

Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Jimmy Durmaz.  PILAR OLIVARES / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

SvFF polisanmäler hoten mot Jimmy Durmaz

Svenska Fotbollförbundet polisanmäler hoten som riktats mot Jimmy Durmaz efter gårdagens match mot Tyskland. Det säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till P4 Extra.
– Man måste kunna hantera en smärtsam förlust med nån slags värdighet och anständighet, vi tolererar inte det här, säger Sjöstrand som understryker att man nu ska fokusera på att kunna leverera på plan igen om några dagar.
Fotbollförbundet kommer att stå som anmälare.
– Jimmy ska få fokusera på det han är här för, att spela fotboll, säger han.

1 tim
Annie Lööf (C), Gustav Fridolin (MP), Jimmie Åkesson (SD) och Margot Wallström (S).  TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Politiker upprörs: ”Hatarna skämmer ut Sverige”

Flera svenska politiker upprörs över de rasistiska påhopp som riktats mot Jimmy Durmaz efter gårdagens VM-match mot Tyskland.
”Nu behöver vi ta tillbaka Sverige från rasisterna och hatarna. Hatarna förpestar samhället och skämmer ut Sverige”, skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Instagram.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Instagram att han blir både bedrövad och rasande av kommentarerna och utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Facebook att hon känner stor sorg och besvikelse. Socialminister Annika Strandhäll (S) skriver att även hon mötts av hot och hat då hon poserade med en svensk flagga på bild innan matchen och att hoten mot Durmaz kommer från samma håll.
”Jag kommer alltid att stå upp mot dessa krafter. Deras kvinnohat och rasism är ett gift som bryter sönder Sverige och gör oss svagare”, skriver hon.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver att Durmaz inte hade sin bästa dag på jobbet i går: ”Det har inget att göra med i vilket land hans föräldrar är födda”.
Gustav Fridolin (MP) skriver att man både vinner och förlorar tillsammans, oavsett om man är ett fotbollslag eller ett land.
”Så. Nu går vi och vinner mot Mexiko. Och #stopparrasismen på vägen”.

31 min
Jimmy Durmaz. Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

”Jimmy Durmaz gjorde det som de flesta inte klarar”

Fotboll rör alltid upp känslor, men de rasistiska påhopp som riktats mot Jimmy Durmaz efter att han drog på sig en tysk frispark i gårdagens match har ingenting med fotboll att göra, skriver flera krönikörer.
”Hur är det möjligt att vi alltid hamnar här, där hatet inte vet några gränser men ändå ser färger?” frågar sig Expressens Therese Strömberg. Samtidigt skriver hon att fotbollen är en spegel av samhället, även när det inte är vackert.
Aftonbladets Erik Niva menar att den beskrivningen är ”en slapp och skev förenkling”. Snarare fungerar en del saker bättre på läktare och i omklädningsrum än vad de gör i samhället i övrigt, menar han:
”Själv hävdar jag att fotbollen har varit hela det svenska samhällets bäst fungerande integrationsverktyg de senaste 25 åren, och att de som vuxit upp inom en fotbollsmiljö näst intill blivit vaccinerade mot främlingsfientlighet”.
DN:s Johan Esk öser beröm över Durmaz agerande efter matchen:
”För mellan hatet och den växande kärleken hade Jimmy Durmaz gjort det många, de allra flesta, varken orkar eller klarar”, skriver han och menar att spelaren stod rakryggad, utan att vara bitter.

2 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Jabar Amin, arkivbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

OSSE kritiserar Turkiet för att ha stoppat Jabar Amin

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, kritiserar Turkiet för att ha stoppat MP-politikern Jabar Amin från att resa in i landet i torsdags. Det rapporterar nyhetsbyrån AP. Amin skulle ha observerat dagens president- och parlamentsval som en del av OSSE:s delegation.
Den svenske politikern stoppades på Atatürk-flygplatsen i Istanbul, fråntogs sitt pass och tvingades återvända till Sverige.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är favorittippad i valet men pressas hårt. Enligt en del bedömare har oppositionen en reell chans att utmana om valet går till en andra omgång. Samtidigt är världens blickar riktade mot transparensen i valet, skriver AFP. De första resultaten väntas sent i kväll.

2 tim
President Erdogan tillsammans med sina barnbarn. UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Erdogan har lagt sin röst – hävdar högt valdeltagande

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har lagt sin röst i parlaments- och presidentvalet i Istanbul. Han sa att Turkiet upplever en ”demokratisk revolution”, skriver AP.
Enligt presidenten tyder mycket på att valdeltagandet är högt. Han hävdade att 50 procent redan hade röstat, men det saknas ännu sådana officiella valsiffror.
Totalt ska 56 miljoner väljare lägga sin röst och valet beskrivs som det viktigaste på många år.

1 tim
En kvinna står framför en valaffisch för det nationella oppositionspartiet ”Det goda partiet” (Iyi Party).  Emre Tazegul / TT / NTB Scanpix
Valet i Turkiet

Väljarna har blicken fäst på den turkiska ekonomin

När Turkiets väljare i dag går till valurnorna är det många som har blicken fäst vid landets ekonomi. Det kan i sin tur leda till att sittande president Recep Tayyip Erdogan tvingas bort från den post han innehaft i snart fyra år, rapporterar CNN.
Inflationen i landet har stigit till 12 procent de senaste åren, samtidigt som valutan har sjunkit till rekordlåga nivåer gentemot den amerikanska dollarn.
Erdogan har sagt att han vill ha ökad statlig kontroll över landets ekonomi, genom att bland annat flytta makten över styrräntan från centralbanken till regeringen. Det har fått utländska investerare att i allt högre grad dra öronen åt sig, enligt kanalen.
Liran har fallit med omkring 40 procent sedan den misslyckade statskuppen i juli 2016. I ett försök att motverka raset har landets centralbank höjt styrräntan till nära 18 procent.

2 tim
Läs mer om Valet i Turkiet
Valet 2018 Valrörelsen
Illustrationsbild.  JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Experter: Nu ökar risken för utländsk valpåverkan

Påverkansaktioner från främmande makt är ett av de största hoten inför valet i höst och ju närmare valet vi kommer desto större blir risken. Det säger Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.
– Det är viktigt att inte släppa garden, säger han.
Att ryska nättroll opererar på forum som Flashback, Facebook och Twitter kan man vara säker på, enligt Mikael Tofvesson. Men hotet mot valrörelsen kommer inte bara utifrån, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan och expert på påverkansoperationer.
– Den största utmaningen på lång sikt är en normalisering av en populistisk argumentationsteknik som inte är baserad på verkligheten eller fakta, säger han.

1 tim
Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C)  TT
Valet 2018 Valrörelsen

MP tappar kandidater – Centern lockar till sig namn

Samtidigt som Miljöpartiet tappar kandidater till andra partier lyckas man dåligt med att locka till sig partibytare från andra partier, rapporterar SVT Nyheter.
SVT har kartlagt de som kandiderat till riksdagen, lokala val och landstingsval i år och jämfört listorna med de som kandiderade 2014. Totalt har 1 115 kandidater bytt parti.
Miljöpartiet har tappat 85 kandidater, medan elva kandidater anslutit sig till partiet från ett annat parti. Centerpartiet har lyckats bäst med att locka över partibytare. Totalt har 128 kandidater anslutit sig till partiet från andra partier, medan man har tappat 53.
– Huvudförklaringen där är väl att Miljöpartiet haft stora interna problem som en konsekvens av alla kompromisser som har ingåtts i regeringen, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

3 tim
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor (KD) vid en pressträff före sitt tal under Politikerveckan på Spånga IP i Järva tidigare i juni. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Ny bottennotering för KD: Får 2,6 procents väljarstöd

Kristdemokraterna får 2,6 procents väljarstöd, sitt lägsta resultat hittills i den sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.
– Alliansen har inte varit lika mycket sammansvetsad inför det här valet, det finns frågor där allianspartierna är väldigt oense, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson.
Bättre går det för Vänsterpartiet som noterar sitt bästa resultat någonsin i mätningen, 9,5 procent. Sverigedemokraterna går fortsatt bra med ett väljarstöd på 20 procent, precis under Moderaterna som får 20,2 procent.

Idag 03:21
Läs mer om Valrörelsen
Fria syriska armén, arkivbild. TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Uppgift: USA tänker inte hjälpa rebeller mot Assad

USA har förvarnat rebeller i Syrien om att de inte ska förvänta sig något militärt stöd om regimen utför nya angrepp mot dem, säger en militärbefälhavare till AFP. Beskedet ska ha förmedlats via ett brev från Washington som ställts till ledarna för Fria syriska armén, FSA.
I brevet säger sig USA ha förståelse för utmaningarna som trupperna står inför och tillägger att man råder ryssarna och den syriska regimen att avstå från militära angrepp mot de så kallade ”säkra zonerna”.
Sky News skriver att USA tidigare förmedlat att Syriens president Bashar al-Assad och hans ryska allierade kommer möta ”allvarliga konsekvenser” om de säkra zonerna inte respekteras. Det nya beskedet tycks därmed vara en omsvängning.

2 tim
En pojke från Daraaprovinsen som anlänt till de provisoriska lägren nära gränsen. MOHAMAD ABAZEED / AFP
Syrienkriget

Syrier flyr till provisoriska läger efter nya regimanfall

Den syriska regimens granateld har tilltagit de senaste dagarna och nu flyr tusentals människor från rebellkontrollerade områden söder om huvudstaden Damaskus till provisoriska läger, skriver AFP. Många befarar en nära förestående markoffensiv och tar sin tillflykt till områden nära Golanhöjderna.
Nyhetsbyrån skriver att president Bashar al-Assad vänt blicken mot söder efter att tidigare ha fokuserat på utkanterna av Damaskus. Rebeller kontrollerar fortfarande de sydliga provinserna Daraa och Sweida och bombningarna riktas mot en rad städer och byar mellan de två.

Idag 05:01
Läs mer om Syrienkriget
Helg Långläsning
Sex av de män som McArthur misstänks ha dödat/Bruce McArthur.
Helg Långläsning

Tomte till seriemördare – gick under polisens radar

En till synes harmlös trädgårdsmästare som hoppade in som tomte i ett köpcentrum var egentligen en seriemördare som dödade homosexuella män.
The Guardian skildrar hur Bruce McArthurs gärningar passerade Torontopolisen obemärkt under många år. Hbtq-samhället hade länge misstänkt att en seriemördare gick lös men förtroendet för polisen var lågt efter åratal av spänningar där polisen utgjorde ett hot snarare än ett skydd.
McArthur åtalas för åtta mord men utredningar för olösta fall som ligger så långt som 40 år tillbaka i tiden har öppnats upp. Mycket kan ännu återstå att upptäcka om fallet, konstaterar The Guardian.
Läs texten i länken nedan.

6 tim
Romelu Lukaku. TT/Bildbyrån
Helg Långläsning

VM-stjärnan om uppväxten: ”Jag insåg att vi var panka”

I dag är Belgiens Romelu Lukaku en av fotbolls-VM:s stora stjärnor. Men som barn växte han upp under mycket knappa förhållanden. I en personlig text på Players Tribune berättar Lukaku själv om hur hans mamma tvingades blanda ut mjölken med vatten för att få den att räcka, hur han som 12-åring spelade i sin pappas fotbollsskor och hur han lovade sig själv att en dag spela för Anderlecht för att hjälpa familjen.
”Jag minns det exakta ögonblicket då jag insåg att vi var panka. Jag kan fortfarande se min mammas ansikte framför mig, där hon står vid kylskåpet”, inleder han sin berättelse.

Idag 06:29
Sopberget utanför Bombay. Rajanish Kakade / TT / NTB Scanpix
Helg Långläsning

Indiens växande sopberg dödade Rammurtis son

Soptipparna i Indiens storstäder har vuxit till några av världens största, i takt med att invånarna blir allt fler. Och bergen av avfall hotar invånarna på flera sätt. Det fick 43-åriga Rammurti känna på i september i fjol. Då bröt sig en del av den gigantiska tippen utanför huvudstaden Delhi loss och rasade ner i ett vattendrag. Flodvågen som bildades dödade Rammurtis 19-årige son.
New York Times har besökt Indien för att ta reda på hur det är leva intill de växande sopbergen och vad myndigheterna gör för att komma tillrätta med problemen.
Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 06:30
Läs mer om Långläsning