Ingrid Carlberg: Ganska självklart val att tacka ja
Ingrid Carlberg behövde inte någon längre betänketid när hon erbjöds en plats i Svenska Akademien, säger hon till Sveriges Radios Kulturnytt.
– För mig var valet till sist ganska själklart, säger Carlberg.
Hon säger vidare att hon ser Akademien som en av Sveriges mest betydelsefulla institutioner och att frågor som rör hur man ska få fler att läsa och att värna svenska språket är ”ödesfrågor för demokratin”.
Utöver Carlberg har även Steve Sem-Sandberg valts in i Akademien.
bakgrund
Ingrid Carlberg
Wikipedia (sv)
Ingrid Margareta Carlberg, född 30 november 1961 i Surahammar, är en svensk författare och journalist. Under åren 1990-2010 var hon anställd på Dagens Nyheter, med undersökande och berättande reportage som specialitet.
Ingrid Carlbergs biografi om Raoul Wallenberg, "Det står ett rum här och väntar på dig-": berättelsen om Raoul Wallenberg tilldelades Augustpriset för bästa svenska fackbok 2012 samt belönades av Svenska Akademien med Axel Hirschs pris 2013, för ”levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde”.
I januari 2010 promoverades Ingrid Carlberg till medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, för boken ”Pillret”. Hon vann också Guldspaden 2008 för samma bok. Läsåret 2012/2013 var hon gästprofessor vid JMG, Göteborgs universitet.
Hon är dotter till bergsingenjör Per M Carlberg och Sonja född Krokström och gift med förutvarande statsrådet Pär Nuder och har två barn. Hon är även författare till fyra barn- och ungdomsromaner.
bakgrund
Steve Sem-Sandberg
Wikipedia (sv)
Steve Sem-Sandberg, född 16 augusti 1958 i Oslo, är en svensk författare, kritiker och översättare.
Steve Sem-Sandberg debuterade som romanförfattare vid 18 års ålder 1976 och gav under 1970-talet ut en handfull romaner samt översatte andra författares verk, innan han 1987 åter debuterade som romanförfattare. Denna andra debut är den han ser som sin egentliga debut. Han är framförallt känd för sina tre löst sammanhängande romaner Theres, Allt förgängligt är bara en bild och Ravensbrück samt för dokumentärromanen De fattiga i Łódź. Förutom romaner skriver Sem-Sandberg essäer, reportage och radiodramatik, och han har även översatt verk av bland annat John Berger och Jon Fosse.
Steve Sem-Sandberg har genom åren mottagit åtskilliga priser och utmärkelser för sitt författarskap, bland andra De Nios Stora Pris och Augustpriset 2009. 2013 var han nominerad för det prestigefyllda Jan Michalski Prize for Literature och för IMPAC Dublin Foregin Fiction Award. När hans roman De utvalda publicerades i Sverige, 2014, blev även den nominerad för Augustpriset. 2015 vann han dessutom franska tidningen Transfuges pris för bästa utländska pocketbok. Hans böcker finns översatta till ett stort antal språk världen över.
I november 2016 mottog Sem-Sandberg det franska litteraturpriset "Prix Médicis étranger" för romanen De utvalda. Det är hittills andra gången en svensk författare erhållit detta prestigefyllda pris för bästa till franska översatta roman sedan det instiftades 1970.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen