Nyutnämnde inrikesministern Gérald Darmanin på väg in i Elysseepalatset Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
Franska regeringsombildningen

Inrikesministern anklagas för våldtäkt: Slag i ansiktet

Frankrikes nya inrikesminister Gérald Darmanin beskrivs som en stigande stjärna på den högra planhalvan av den franska politiken. Men utnämningen är kontroversiell, han anklagas för en våldtäkt för drygt tio år sedan rapporterar flera medier.

En kvinna anklagar Darmanin för att ha våldtagit henne när hon sökte juridisk hjälp av honom år 2009. Darmanin förnekar anklagelserna, och säger att det rörde sig om sex med samtycke.

En utredning inleddes när kvinnan trädde fram med sina anklagelser år 2017. Året därpå lades den ner, åklagarna sa då att man inte kunnat hitta bevis på att samtycke saknades. Källor uppger nu för CNN att Darmanin kan ställas inför en ny utredning.

Medan president Macron uttryckt sitt förtroende för Darmanin så har andra franska politiker reagerat mer kraftfullt, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det är ett slag i ansiktet från Emmanuel Macron mot alla som mobiliserat mot sexuellt våld, säger den socialistiska senatorn Laurence Rossignol.

Toppnyheter

Bitte Hammargren/En kvinna står i en raserad restaurang i Beirut  TT
Reaktioner på explosionerna i Beirut

Experter: Libanon var på väg mot kollaps redan innan de dödliga explosionerna

Redan innan explosionerna i Beirut och spridningen av coronaviruset befann sig Libanon i en djup ekonomisk kris, skriver BBC.

Libanon har världens tredje högsta skuld i relation till BNP och en arbetslöshet på 25 procent. Den ekonomiska situationen har drivit tusentals personer in i fattigdom och gett upphov till stora protester mot regeringen.

I maj varnade landets premiärminister för akut livsmedelsbrist och nu har landets största vetesilo förstörts i explosionen, vilket betyder att Libanon bara har vete för mindre än en månad framåt, skriver TT.

– När brödpriserna stiger finns det inte många reserver kvar för människor att leva på, säger Utrikespolitiska institutets Mellanösternanalytiker Bitte Hammargren till nyhetsbyrån.

Hammargren säger att explosionerna inträffade i ett ”redan alarmerande läge” och menar att gränsen nu kan vara nådd för många libaneser.

24 min
Bilder på saknade publicerade på Instagram/Två kvinnor samlar in donationer till personer som förlorat sina hem  Instagram/TT
undefined

Beiruts invånare i desperat jakt efter saknade anhöriga

Dagen efter explosionerna i Beirut söker stadens invånare febrilt efter saknade bland rasmassorna och i sociala medier, rapporterar flera medier.

På radio läser presentatörer upp namnen på saknade och på Instagram har en särskild sida skapats för att publicera namn och bild på saknade personer, skriver AP.

Många invånare spenderade natten med att gå från sjukhus till sjukhus i sökandet efter saknade anhöriga, rapporterar Sky News. Tidningen The Guardian har pratat med en av dem, Elie, som gått genom staden med en bild på sin far hela natten.

– Det var det som var vår natt. Vi försökte hitta honom och sprida ordet, säger han.

3 tim
Abbas Hassan i en bild från 2012. Hamnen i Beirut efter explosionen.  TT
undefined

Allsvenske profilen skakad: ”Kusiner jobbar i hamnen”

Explosionen i Beirut är tragisk för folket i Libanon. Det säger Elfsborgs tidigare målvakt Abbas Hassan, som har rötter i landet, till Fotbollskanalen.

Hassan säger också att han har påverkats starkt av händelsen personligt.

– Jag har kusiner som jobbar i själva hamnen. Min morbror och min morbrors son jobbar där, men de slutade klockan tre… Och smällen kom klockan sex, säger han.

Målvakten, som också har spelat för Örgryte och för Libanons landslag, säger att han nu ringer runt till alla han känner för att försäkra sig om att de är i säkerhet.

– Just nu är det ingen jag känner som har gått bort, men det är fortfarande tragiskt. Det är många, många som är försvunna, av trycket, säger han.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
En skadad man i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Beirut

Hamnansvariga i Beirut placeras i husarrest

De ansvariga för lagring och säkerhet i Beiruts hamn har försatts i husarrest efter gårdagens massiva explosioner i hamnen, rapporterar BBC.

Beslutet togs under ett extrainkallat regeringsmöte i Libanon på onsdagen, och i väntan på resultatet av en utredning av explosionerna.

Hamnens tullchef Badri Daher har sagt att hans myndighet upprepade gånger krävt att ammoniumnitratet som förvarades i hamnen skulle flyttas, men att så inte skedde.

Minst 100 personer dog i explosionerna och över 4 000 skadades.

3 tim
Skadade hus efter explosionerna i Beirut.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppemot 300 000 hemlösa efter explosionerna i Beirut

Mellan 250 000 och 300 000 människor befaras ha mist sina hem efter gårdagens massiva explosioner i Beirut i Libanon. Det uppger stadens guvernör Marwan Abboud, enligt AFP.

Han uppskattar samtidigt kostnaderna för de materiella skadorna till mellan tre och fem miljarder dollar – ”kanske mer”.

Myndigheterna arbetar nu med att förse de hemlösa med vatten, mat och husrum. Samtidigt säger landets handelsminister Raoul Nehme till Reuters att Libanon inte ens har tillräckligt med spannmål för en månad, då landets största reserver förstördes i explosionerna.

Idag 10:19
Räddningsarbetare söker efter överlevare i rasmassorna.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndigheterna kände till explosionsrisken i flera år

Myndigheterna i Libanon kände sedan sex år tillbaka till de 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen i Beirut – och vilka risker det innebar, rapporterar al-Jazira och hänvisar till offentliga handlingar och brev som publicerats online.

Lagret kom till Beirut i september 2013, när ett fraktfartyg tvingades gå i hamn och så småningom övergav lasten. Sedan dess har myndigheterna tagit emot ett flertal obesvarade brev som påpekar explosionsriskerna.

President Michel Aoun kallade i går hanteringen av ammoniumnitratet för ”oaccaptabel” och en utredning har inletts.

Det är fortfarande oklart exakt vad som fick ämnet att antända och orsaka explosionerna – som skadat tusentals och enligt Röda Korset dödat minst 100 personer.

Idag 08:35
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild, Anders Tegnell TT
undefined

”Bisarr motvilja mot munskydd – prestigefråga”

Opinion Sveriges åtgärder i coronapandemin är ett av flera ämnen på dagens ledarsidor.

I Svenska Dagbladet ifrågasätter Naod Habtemichael om Folkhälsomyndigheten är mottaglig för nya rön och tar inställningen till munskydd som exempel. Han menar att detta blivit en ”prestigefråga”.

”Är myndigheten flexibel och mottaglig för nya rön eller låser man sig tidigt vid en position och försvarar den sedan in absurdum”, undrar Habtemichael.

Expressen skriver att risken fortfarande är stor att ett vaccin som ger omfattande och långvarigt skydd kommer att dröja eller utebli. Tidningen jämför med kampen mot malaria och hiv där stora framsteg gjorts trots att vaccin saknas men uppmanar läsarna:

”Strunta i Folkhälsomyndighetens bisarra aversion mot munskydd. 130 länder har infört dem och nya studier som visar att de fungerar dimper ner dagligen. Bär dem åtminstone på bussen och tåget”, skriver tidningen.

Idag 06:50
Läs mer om Coronaviruset
Liberalernas Allan Widman.  Naina Helen Jama/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Widman (L): Försäljning av skyddsvästar bör regleras

Liberalernas Allan Widman vill se en ökad kontroll av försäljningen av skyddsvästar efter Ekots granskning, som visar att Kronofogdemyndigheten auktionerar ut skyddsvästar på nätet. Skyddsvästarna kommer i flera fall från kriminella och säljs också till personer som dömts för brott. Widman vill att lagstiftningen ändras så att skyddsväst enbart får bäras av vissa yrkesgrupper, som till exempel polis och väktare.

Centerpartiets Per-Ingvar Jonsson, som tidigare satt i riksdagens konstitutionsutskott, försvarar den nuvarande lagstiftningen.

– Vill vi inte att människor ska dödas så måste man ha rätt att ha skyddsväst, och jag menar att det är en mänsklig rättighet att kunna ha det, säger han till radion.

3 tim
Auktion av skyddsväst.  Kronofogden / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kronofogden säljer skyddsvästar till kriminella

Skyddsvästar som auktioneras ut av Kronofogdemyndigheten på nätet kommer i flera fall från kända kriminella och säljs även till personer dömda för olika brott, visar en granskning som Ekot gjort.

Kronofogdemyndigheten har inga planer på att reglera försäljningen av varor som uppfattas som mindre lämpliga att sälja. Men polisen är kritisk.

– Om vi nu mäter ut saker från en kriminell och hen kan köpa tillbaka dagen efter, så handlar det om ett spel för galleriet enligt mig, säger Marcus Ekvall som är operativ samordnare inom polisen i nordöstra Göteborg.

Idag 05:50
Illustrationsbild. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya lagförändringar ska förebygga terrorism

Den första augusti trädde lagförändringar i kraft så att polismyndigheten och socialtjänsten har fått utökade möjligheter att dela information i syfte att förebygga terrorbrott. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det rör sig om ändringar i socialtjänstlagen och offentlighet- och sekretesslagen som klubbades av riksdagen tidigare i år.

Tidigare har det, enligt Magnus Sjöberg, chef på Nationella taktiska rådet hos NOA, legat på enskilda handläggare och lokala poliser att komma fram till vad som ska och får delas. Det i sin tur ledde ofta till att man delade för mycket eller för lite information.

Idag 06:58
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Coronaviruset Ekonomiska effekter
Magdalena Andersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekter

Analyser: Påminner om att spinna upplagesiffror

Minus 8,6 procent.

Det går att läsa den svenska ekonomins historiska inbromsning i det andra kvartalet på flera olika sätt.

”En relativ framgångssaga”, menar SvD Näringslivs Johan Carlström och pekar på att Sverige klarat sig bättre än länder som Tyskland och USA samt klart bättre än genomsnittet för eurozonen och EU.

”En svindlande katastrof”, enligt Dagens Nyheters Torbjörn Petersson som konstaterar att en liknande nedgång aldrig tidigare skådats.

”Det värsta är av allt att döma över”, skriver ekonomijournalisten Johan Schück på sin blogg, med avstamp i framförallt inköpschefsindex för industrin som pekar uppåt.

Framåt är den stigande arbetslösheten, framförallt bland ungdomar, den utveckling som just nu är viktigast för politikerna att bromsa, enligt SVT Nyheters Kristina Lagerström.

”Hur väl eller illa det lyckas vet vi först nästa eller till och med nästnästa år”, skriver hon.

Aftonbladets Oisín Cantwell noterar samtidigt att finansminister Magdalena Andersson (S) flera gånger lyckades nämna att Sverige gått mindre dåligt än andra länder, vid sin presskonferens vid lunchtid.

”Dagens sommarvärd i sin retorik påminner om hur tidningarna numera spinner sina upplagesiffror: Vi minskar minst”, skriver han.

2 tim
Andersson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fallet mindre än väntat – återhämtningen tar tid”

Sveriges BNP-fall – 8,6 procent – under andra kvartalet är något mindre än vad finansdepartementet tidigare räknat med. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff, rapporterar TT.

Hon menar att svensk ekonomi nu befinner sig i en återhämtningsfas.

– Men det är en återhämtning som kommer att ta tid, säger hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden.

En ny ekonomisk prognos från regeringen kommer i slutet av augusti.

Idag 10:42
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges historiska BNP-fall blev en världsnyhet

Den svenska BNP-siffran för det andra kvartalet har fått stor uppmärksamhet i internationella affärsmedier under onsdagen.

Amerikanska CNBC noterar att BNP-fallet på 8,6 procent var det värsta i Sverige under modern tid, men betonar att rasen var ännu större i många andra europeiska länder. Även Financial Times och Reuters rubriker handlar om att den svenska ekonomin krympte mindre än eurozonens under pandemins värsta period.

Nyhetsbyråerna AFP och Bloomberg konstaterar samtidigt att Sverige inte lyckades undkomma pandemins ekonomiska förödelse, trots Europas ”mjukaste” virusstrategi utan några nedstängningar.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset