Toppkandidaterna för respektive riksdagsparti. TT
EU-valet Omni guidar

Invandring, miljö och jobb – det här vill partierna i EU

I dag är det val till EU-parlamentet. Nu har svenskarna chans att påverka vilka politiker som får makten att stifta de EU-lagar som också kommer att gälla i Sverige.

Totalt sitter 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna i Europaparlamentet. För tillfället delar de åtta riksdagspartierna och Feministiskt initiativ på de 20 svenska mandaten.

Efter Storbritanniens utträde ur EU minskar antalet parlamentsplatser till 705. Då får Sverige också ett extra mandat.

Få koll inför EU-valet med Omni nedan.

Socialdemokraterna

Heléne Fritzon och Jytte Guteland, etta och trea på Socialdemokraternas EU-lista. Naina Helen Jåma/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Jobb och ekonomi med schyssta villkor för arbetstagare. Det är några av de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna i EU-parlamentsvalet.

Partiet anser att fri rörlighet för varor och tjänster är viktigt för att företag i Europa ska vara konkurrenskraftiga. Men detta måste kompletteras med stärkta medborgerliga rättigheter med löner som går att leva på.

Att stå upp för demokratiska värderingar, att föra en offensiv klimatpolitik och att ta krafttag mot gränsöverskridande brottslighet är andra centrala frågor.

Partiets tre toppnamn

1. Heléne Fritzon

2. Johan Danielsson

3. Jytte Guteland

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 24,19 procent (fem parlamentariker)

Del av den socialdemokratiska gruppen S&D.

Miljöpartiet

De två toppnamnen Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet vill arbeta för ett grönt och öppet EU genom bindande mål för minskade utsläpp av växthusgaser. Man vill även att sol, vind och annan förnybar energi ska bli de enda energiformerna som används.

Det ska finnas lagliga och säkra vägar för asylsökande att ta sig till EU, tycker MP, som även vill att unionen börjar använda humanitära visum.

”I vårt Europa ska HBTQ-personer kunna leva fritt, kvinnor få bestämma över sina egna kroppar och flyktingar ha rätt att söka skydd”, skriver partiet på sin hemsida.

Partiets tre toppnamn

1. Alice Bah Kuhnke

2. Pär Holmgren

3. Jakop Dalunde

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 15,41 (fyra parlamentariker)

Del av gruppen Gröna/EFA i EU-parlamentet.

Moderaterna

Tomas Tobé, Arba Kokalari, Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn när de presenterades som Moderaternas fyra toppnamn. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stärk Europol för att bekämpa den organiserade brottsligheten och fördubbla EU:s kärnkraftsbudget. Det är två nyckelfrågor för Moderaterna inför EU-valet.

EU-samarbetet bör fördjupas kring frågor som försvar och säkerhet, ekonomi och jobb, lag och ordning samt miljö och klimat, skriver Moderaterna i en idérapport från maj 2018.

”Sverige ska arbeta för att EU samarbetar i frågor som Sverige inte kan lösa på egen hand men motsätta sig att EU fattar beslut i centrala välfärdsfrågor”, skriver partiet.

Partiets toppnamn i valet:

1. Tomas Tobé

2. Jessica Polfjärd

3. Jörgen Warborn

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 13,65 procent (tre parlamentariker)

Del av den konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP.

Liberalerna

Karin Karlsbro efter att hon valts till EU-toppkandidat för Liberalerna. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU ska samarbeta ännu tätare än i dag och leda arbetet för en öppen och fri värld, skriver Liberalerna i sitt program inför valet.

”Där andra tvekar är vi tydliga: Sverige ska fullt ut vara med i det europeiska samarbetet”, skriver partiet.

Liberalerna lyfter 158 punkter i sitt EU-program. Partiet vill bland annat införa euron i Sverige och omfördela hälften av EU:s jordbruksstöd till forskning och utveckling. L vill också se en gemensam asylpolitik, koldioxidskatt, europeisk flygskatt och gränspolis som stärker EU:s yttre gräns.

Partiets toppnamn i valet:

1. Karin Karlsbro

2. Said Abdu

3. Maria Weimer

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 9,91 procent (två parlamentariker)

Del av den liberala gruppen Alde.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas Peter Lundgren, Jessica Stegrud, Jimmie Åkesson och Charlie Weimers. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD har slutat driva kravet på ett EU-utträde och vill i stället förändra EU inifrån genom att omförhandla EU:s fördrag.

Partiet arbetar för att sänka den svenska medlemsavgiften och för att stärka medlemsländernas egen vetorätt. Man vill även avveckla EU:s strukturfonder och göra om jordbrukspolitiken.

Partiet är en stark motståndare till att EU bestämmer hur många migranter respektive medlemsland ska ta emot. Inom området trafik- och infrastruktur driver SD bland annat frågan om att stärka de svenska åkeriernas rättigheter.

Partiets tre toppnamn:

1. Peter Lundgren

2. Jessica Stegrud

3. Charlie Weimers

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 9,67 (två parlamentariker)

Del av den konservativa och EU-skeptiska gruppen ECR.

Centerpartiet

Fredrick Federley, Jonas Naddebo, Abir al-Sahlani, och Emma Wiesner. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU ska vara grönt och demokratiskt och fungera som en ”frihetlig fyr” för resten av världen, skriver Centerpartiet i sin valplattform.

Partiet vill att EU inför fler globala handelsavtal, ett fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete, fler lagliga vägar till Europa och höjer ambitionen för att minska utsläppen. Hållbarare livsmedelsproduktion och tuffare krav på djurvälfärd är också nödvändigt.

Partiet är emot ytterligare lagstiftning inom ramen för EU:s sociala pelare, exempelvis kring arbetsmarknad och välfärd.

Partiets tre toppnamn

1. Fredrick Federley

2. Abir Al-Sahlani

3. Emma Wiesner

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 6,49 procent (en parlamentariker)

Del av den liberala gruppen Alde.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiets toppnamn Malin Björk. Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet har inför EU-parlamentsvalet 2019 beslutat att pausa kravet på ett utträde ur EU.

I stället vill man arbeta för ett europeiskt samarbete där människor och klimat sätts före marknadsintressen. I sitt partiprogram lyfter man klimatfrågan, mänskliga rättigheter, schyssta arbetsvillkor, jämställdhet och demokrati som viktiga frågor.

V vill bland annat att inga bilar som drivs med fossila bränslen ska säljas i EU efter 2025. Man vill även skapa en koalition av villiga EU-länder som för en human flyktingpolitik.

Partiets tre toppnamn

1. Malin Björk

2. Ana Süssner Rubin

3. Deniz Butros

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 6,30 procent (en parlamentariker)

Del av vänstergruppen GUE/NGL.

Kristdemokraterna

Toppnamnen David Lega och Sara Skyttedal. TT

”Make EU lagom again” är Kristdemokraternas budskap inför EU-valet. Partiet vill återföra makt till medlemsländerna inom vissa politiska områden men utveckla samarbetet inom andra.

KD vill skala ner EU:s regionalpolitik, stärka den inre marknaden, se ett gemensamt ansvarstagande för både miljö- och klimatfrågor och unionens yttre gränser samt fokusera på religions- och trosfriheten i utrikespolitiken.

Partiet vill däremot inte att den sociala politiken ska fattas på en överstatlig nivå och vill inte införa gemensamma EU-skatter.

Partiets toppnamn i valet

1. Sara Skyttedal

2. David Lega

3. Liza-Maria Norlin

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 5,93 procent (en parlamentariker)

Del av den konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP.

Feministiskt initiativ

Toppnamnet Soraya Post. Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ut med rasisterna – in med feministerna” är Feministiskt initiativs paroll inför EU-parlamentsvalet.

Fokus i partiets EU-plattform är mänskliga rättigheter, jämställdhet och social rättvisa. Fi vill bland annat öppna gränserna, avskaffa militärallianser och vapenprogram samt inrätta en EU-kommissionär för jämställdhet och en för antidiskriminering.

”Det demokratiska underskottet och mansdominansen i EU behöver brytas med en politik som ser sambanden mellan demokrati och mänskliga rättigheter”, skriver man i partiprogrammet.

Partiets tre toppnamn

1. Soraya Post

2. Stina Svensson

3. Jaime Gomez

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 5,49 (en parlamentariker)

Del av den socialdemokratiska gruppen S&D.

Läs mer om EU-valet

Toppnyheter

Blått vatten sätts in mot demonstranterna. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Hongkongs poliser rycker fram på belägrat universitet – en skjuten med pilbåge

Dramatiska scener utspelar sig vid det polytekniska universitetet i Hongkong. Under morgonen har polis gjort framryckningar mot universitet där demonstranter har barrikaderat sig. Dessa har i sin tur använt katapulter för att slunga bensinbomber mot polisen.

På gatorna har polis satt in vattenkanoner med blåfärgat vatten. Färgen används enligt The Guardian för att identifiera demonstranter men den innehåller också en svidande pepparlösning.

Demonstranter som är kritiska till Hongkongs styre och relationen till Fastlandskina har de senaste veckorna ockuperat flera universitetscampus. Majoriteten har gett upp sina posteringar men de mest hårdföra håller ställningarna på polytekniska universitetet, enligt AP.

En polis har skjutits med pilbåge under sammandrabbningarna, enligt CNN.

2 tim
Kontorsarbetare demonstrerar och visar sitt stöd för Hongkong-protesterna på lunchrasten. ISAAC LAWRENCE / AFP
undefined

Demonstranter i Hongkong får kontorsarbetares stöd

Efter fyra månaders protester har de unga demonstranterna i Hongkong fått allt större stöd från kontorsarbetare, skriver AFP. Propert klädda och iklädda masker har tusentals sådana samlats dagligen den här veckan vid lunchtid, ropandes slagord till stöd för demokratirörelsen och blockerat vissa vägar i Hongkongs affärsdistrikt.

På måndagen och tisdagen gömde sig många av kontorsarbetarna under paraplyer, som skydd när polisen avfyrade tårgas mot demonstranterna.

– Det minsta vi kan göra är att gå ut på lunchen och demonstrera mot regimen, säger en advokat.

Igår 16:48
Läs mer om Hongkongprotesterna
Helg Långläsning
Illustrationsbild på bil och turister som tar bilder i Taisetsu Mountain Range i Japan. TT
Helg Långläsning

Sjungande väg i Japan mot demografiska dödsspiralen

En åldrande befolkning och färre nyfödda skapar en ”demografisk dödsspiral” som gör att Japan förväntas tappa var tredje invånare till år 2065. Och om trenden fortsätter kan 869 samhällen riskera att försvinna redan 2040, skriver The Atlantics utgåva CityLab i ett långt reportage.

Byn Kanna, som demografiskt sett är Japans nästa äldsta samhälle, har i flera år varit ansiktet utåt för den här förändringen. Men nu har byn anställt en 28-årig turistkoordinator som ska blåsa nytt liv i staden.

Flera kreativa turismprojekt har nu väckt hoppet om överlevnad. Till och med vägarna till bergsbyn har blivit till en attraktion. En speciell asfalt gör att vibrationerna från bildäcken låter som den japanska folkmusiken ”Koinobori” – men bara om du kör exakt 45 kilometer i timmen.

Läs texten i länken nedan.

4 tim
Människor framför Mount Rushmore, där presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln är avbildade i granit. Chris Huber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kryphål i lagen gör bleka delstaten till skatteparadis

Få invånare och få besökare. Ett område som folk bara flyger över. En av de mest anonyma delstaterna i USA, i princip bara välkänt för berget Mount Rushmore. Men nu flödar hundratals miljarder dollar från Jersey, Bahamas och Schweiz in i South Dakota, som har utvecklats till ett amerikanskt skatteparadis.

Det är lagarna som har möjliggjort detta, skriver The Guardian i ett långt reportage. I efterspelet av finanskrisen 2008 ökade insynen för pengaplaceringar i traditionella skatteparadis. Men ett kryphål gjorde att insynen saknades i USA, och lagarna var särskilt gynnsamma i South Dakota. Spelplanen är nu förändrad: Schweiz är fortfarande världens största skatteparadis – men på andra plats kommer nu ett vilt jagande USA.

Samtidigt har invånarna ingen aning om vad det innebär, enligt den lokala demokratiska politikern Susan Wismer.

– Jag tror inte att det finns 100 personer i delstaten som förstår konsekvenserna av vad vi har gjort, säger hon.

Läs texten i länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg
Nyamko Sabuni Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Ledare: Sabuni måste visa mer för att övertyga

Opinion Aftonbladets Anders Lindberg är kritisk till KD-ledaren Ebba Busch Thor för hennes uttalande om att stresstesta hur länge det är möjligt att hålla de imamer som Säpo anser vara ett hot mot rikets säkerhet i förvar. Han menar att hon fiskar i en populistisk underström med sitt förslag och skriver att människor som inte är dömda för brott inte kan hållas instängda i en evighet.

Lydia Wålsten kopplar socialdemokratins tillbakagång till en större fråga om vad det är att vara svensk i en ledare i Svenska Dagbladet. ”Eftersom S har dominerat svensk politik under lång tid och den politiska styrningen av samhällslivet varit stor har partiet präglat oss kulturellt”, skriver hon i ledaren.

Det vill sig inte riktigt för L-ledaren Nyamko Sabuni, menar Sydsvenskans ledarsida. ”Att utjämna klyftor med en liberal, teknikoptimistisk och företagsvänlig politik kan mycket väl bli ett vinnande koncept för Liberalerna. Men Nyamko Sabuni måste visa mer, betydligt mer, för att övertyga väljarna om partiets vägval”, skriver man i ledaren.

2 tim
Nyamko Sabuni. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya liberala förortslyftet: ”Måste bryta förslumning”

Liberalismen är svaret skyldig i flera frågor. Det gäller inte minst när det gäller klimathotet, migrationen och de växande klyftor som uppkommer i globaliseringens tidevarv, sa L-ledaren Nyamko Sabuni när hon talade på landsmötet i Västerås i dag.

– Att utjämna klyftor är en liberal specialitet, sa Sabuni som lyfte fram skolan som en av de viktigaste prioriteringarna.

Sabuni presenterade också partiets nya mål, ett ”förortslyft” som innebär att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030.

– Förslagen handlar om att bryta den förslumning som utgör en grogrund för negativ utveckling, sa L-ledaren och lyfte fram insatser mot trångboddhet som ett exempel.

Igår 11:05
Liberalernas partistämma 2019 i Västerås.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Väldigt vagt och försiktigt tal av Sabuni

Nyamko Sabunis tal på Liberalernas landsdagar var något av en besvikelse, säger statsvetaren Marja Lemne till SvD. Enligt Lemne påminde det mer om ett valtal än ett tal som ska staka ut riktningen för partiet.

– Hon fortsatte att tassa runt ämnet. Det hela var väldigt vagt och försiktigt. Hon undvek att ta ställning mellan de båda sidorna i partiet, säger hon.

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson tyckte också att det var ett försiktigt och svårtolkat tal, särskilt i frågan om migrationen. Sabuni sa att Sverige ska värna asylrätten men att den ska tillämpas på samma sätt som i jämförbara länder.

– Det kan jag inte tolka på något annat sätt än att Sabuni anser att den svenska asylpolitiken ska skärpas eftersom jämförbara länder har ett lägre asylmottagande än vad Sverige har, säger han i tv-kanalens sändning.

Igår 15:16
Läs mer om Liberalernas landsmöte
Trumps USA Riksrättsprocessen
Jennifer Williams Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Pences rådgivare: Samtalet var ”ovanligt och olämpligt”

En utrikespolitisk rådgivare till USA:s vicepresident Mike Pence uppfattade telefonsamtalet där Donald Trump försökte påverka Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som ”ovanligt och olämpligt”. Rådgivaren, Jennifer Williams, vittnade bakom stängda dörrar i representanthuset i går, enligt Reuters.

Diskussionen var ”mer politisk” än andra samtal med utländska ledare, enligt Williams. Hon ansåg också att det innehöll specifika referenser till Trumps ”personliga politiska agenda”.

Trump har den senaste tiden varit hårt ansatt för att ha uppmanat Zelenskyj att utreda den politiske rivalen Joe Bidens son.

1 tim
David Holmes. JAMES LAWLER DUGGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Diplomat: Trump fick höra att Ukraina skulle utreda

Diplomaten David Holmes blev vittne till ett samtal mellan Donald Trump och ambassadören Gordon Sondland där Trump fick veta att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle göra ”vad som helst” för Trump.

Det hävdade diplomaten i ett stängt förhör inför utredarna i USA:s representanthus i går, skriver The Hill.

Holmes, anställd vid utrikesdepartementet och baserad i Kiev, satt på en uteservering med ambassadören Gordon Sondland när denne talade i telefon med Trump om att få Ukraina att utreda den politiske rivalen Joe Bidens son.

Enligt Holmes ska Trump ha frågat Sondland: ”Så då gör han utredningen?” varpå ambassadören svarat bekräftande, skriver Politico.

– Ambassadör Sondland hade inte satt på telefonens högtalare men jag kunde höra presidentens röst genom öronsnäckan, sa Holmes i sitt vittnesmål.

Trump har förnekat att samtalet med Sondland ägt rum. Holmes utsaga underminerar även en central del av Sondlands vittnesmål: Att han inte känt till att Trump och dennes personlige advokat Rudy Giuliani velat utreda Biden, skriver Washington Posts Aaron Blake.

Igår 12:19
Utskriften av samtalet/Donald Trump. TT
undefined

Vita huset släpper Trumps första samtal med Ukraina

Vita huset släpper en utskrift av ett 16 minuter långt telefonsamtal från den 21 april när USA:s president gratulerade Ukrainas Volodymyr Zelenskyj till segern i presidentvalet, skriver amerikanska medier.

Utskriften skiljer sig på väsentliga punkter från hur administrationen tidigare har beskrivit samtalet, enligt NPR och New York Times. Man har tidigare sagt att Trump understrukit USA:s stöd för Ukrainas suveränitet och att han lovat samarbete för att utrota korruption. Varken korruptionsfrågan eller Ukrainas territoriella konflikt med Ryssland nämns dock i den nya utskriften.

Tidigare i höstas offentliggjorde Vita huset en utskrift av ett samtal mellan Trump och Zelenskyj den 25 juli. Telefonsamtalet har väckt stor uppmärksamhet och ledde till att Demokraterna inledde en riksrättsprocess.

Igår 10:56
Läs mer om Trumps USA