Hem
Toppkandidaterna för respektive riksdagsparti. (TT)

Invandring, miljö och jobb – det här vill partierna i EU

I dag är det val till EU-parlamentet. Nu har svenskarna chans att påverka vilka politiker som får makten att stifta de EU-lagar som också kommer att gälla i Sverige.

Totalt sitter 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna i Europaparlamentet. För tillfället delar de åtta riksdagspartierna och Feministiskt initiativ på de 20 svenska mandaten.

Efter Storbritanniens utträde ur EU minskar antalet parlamentsplatser till 705. Då får Sverige också ett extra mandat.

Få koll inför EU-valet med Omni nedan.

Socialdemokraterna

Heléne Fritzon och Jytte Guteland, etta och trea på Socialdemokraternas EU-lista. (Naina Helen Jåma/ TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jobb och ekonomi med schyssta villkor för arbetstagare. Det är några av de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna i EU-parlamentsvalet.

Partiet anser att fri rörlighet för varor och tjänster är viktigt för att företag i Europa ska vara konkurrenskraftiga. Men detta måste kompletteras med stärkta medborgerliga rättigheter med löner som går att leva på.

Att stå upp för demokratiska värderingar, att föra en offensiv klimatpolitik och att ta krafttag mot gränsöverskridande brottslighet är andra centrala frågor.

Partiets tre toppnamn

1. Heléne Fritzon

2. Johan Danielsson

3. Jytte Guteland

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 24,19 procent (fem parlamentariker)

Del av den socialdemokratiska gruppen S&D.

Miljöpartiet

De två toppnamnen Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. (Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Miljöpartiet vill arbeta för ett grönt och öppet EU genom bindande mål för minskade utsläpp av växthusgaser. Man vill även att sol, vind och annan förnybar energi ska bli de enda energiformerna som används.

Det ska finnas lagliga och säkra vägar för asylsökande att ta sig till EU, tycker MP, som även vill att unionen börjar använda humanitära visum.

”I vårt Europa ska HBTQ-personer kunna leva fritt, kvinnor få bestämma över sina egna kroppar och flyktingar ha rätt att söka skydd”, skriver partiet på sin hemsida.

Partiets tre toppnamn

1. Alice Bah Kuhnke

2. Pär Holmgren

3. Jakop Dalunde

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 15,41 (fyra parlamentariker)

Del av gruppen Gröna/EFA i EU-parlamentet.

Moderaterna

Tomas Tobé, Arba Kokalari, Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn när de presenterades som Moderaternas fyra toppnamn. (Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Stärk Europol för att bekämpa den organiserade brottsligheten och fördubbla EU:s kärnkraftsbudget. Det är två nyckelfrågor för Moderaterna inför EU-valet.

EU-samarbetet bör fördjupas kring frågor som försvar och säkerhet, ekonomi och jobb, lag och ordning samt miljö och klimat, skriver Moderaterna i en idérapport från maj 2018.

”Sverige ska arbeta för att EU samarbetar i frågor som Sverige inte kan lösa på egen hand men motsätta sig att EU fattar beslut i centrala välfärdsfrågor”, skriver partiet.

Partiets toppnamn i valet:

1. Tomas Tobé

2. Jessica Polfjärd

3. Jörgen Warborn

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 13,65 procent (tre parlamentariker)

Del av den konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP.

Liberalerna

Karin Karlsbro efter att hon valts till EU-toppkandidat för Liberalerna. (Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN)

EU ska samarbeta ännu tätare än i dag och leda arbetet för en öppen och fri värld, skriver Liberalerna i sitt program inför valet.

”Där andra tvekar är vi tydliga: Sverige ska fullt ut vara med i det europeiska samarbetet”, skriver partiet.

Liberalerna lyfter 158 punkter i sitt EU-program. Partiet vill bland annat införa euron i Sverige och omfördela hälften av EU:s jordbruksstöd till forskning och utveckling. L vill också se en gemensam asylpolitik, koldioxidskatt, europeisk flygskatt och gränspolis som stärker EU:s yttre gräns.

Partiets toppnamn i valet:

1. Karin Karlsbro

2. Said Abdu

3. Maria Weimer

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 9,91 procent (två parlamentariker)

Del av den liberala gruppen Alde.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas Peter Lundgren, Jessica Stegrud, Jimmie Åkesson och Charlie Weimers. (Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

SD har slutat driva kravet på ett EU-utträde och vill i stället förändra EU inifrån genom att omförhandla EU:s fördrag.

Partiet arbetar för att sänka den svenska medlemsavgiften och för att stärka medlemsländernas egen vetorätt. Man vill även avveckla EU:s strukturfonder och göra om jordbrukspolitiken.

Partiet är en stark motståndare till att EU bestämmer hur många migranter respektive medlemsland ska ta emot. Inom området trafik- och infrastruktur driver SD bland annat frågan om att stärka de svenska åkeriernas rättigheter.

Partiets tre toppnamn:

1. Peter Lundgren

2. Jessica Stegrud

3. Charlie Weimers

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 9,67 (två parlamentariker)

Del av den konservativa och EU-skeptiska gruppen ECR.

Centerpartiet

Fredrick Federley, Jonas Naddebo, Abir al-Sahlani, och Emma Wiesner. (Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

EU ska vara grönt och demokratiskt och fungera som en ”frihetlig fyr” för resten av världen, skriver Centerpartiet i sin valplattform.

Partiet vill att EU inför fler globala handelsavtal, ett fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete, fler lagliga vägar till Europa och höjer ambitionen för att minska utsläppen. Hållbarare livsmedelsproduktion och tuffare krav på djurvälfärd är också nödvändigt.

Partiet är emot ytterligare lagstiftning inom ramen för EU:s sociala pelare, exempelvis kring arbetsmarknad och välfärd.

Partiets tre toppnamn

1. Fredrick Federley

2. Abir Al-Sahlani

3. Emma Wiesner

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 6,49 procent (en parlamentariker)

Del av den liberala gruppen Alde.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiets toppnamn Malin Björk. (Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Vänsterpartiet har inför EU-parlamentsvalet 2019 beslutat att pausa kravet på ett utträde ur EU.

I stället vill man arbeta för ett europeiskt samarbete där människor och klimat sätts före marknadsintressen. I sitt partiprogram lyfter man klimatfrågan, mänskliga rättigheter, schyssta arbetsvillkor, jämställdhet och demokrati som viktiga frågor.

V vill bland annat att inga bilar som drivs med fossila bränslen ska säljas i EU efter 2025. Man vill även skapa en koalition av villiga EU-länder som för en human flyktingpolitik.

Partiets tre toppnamn

1. Malin Björk

2. Ana Süssner Rubin

3. Deniz Butros

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 6,30 procent (en parlamentariker)

Del av vänstergruppen GUE/NGL.

Kristdemokraterna

Toppnamnen David Lega och Sara Skyttedal. (TT)

”Make EU lagom again” är Kristdemokraternas budskap inför EU-valet. Partiet vill återföra makt till medlemsländerna inom vissa politiska områden men utveckla samarbetet inom andra.

KD vill skala ner EU:s regionalpolitik, stärka den inre marknaden, se ett gemensamt ansvarstagande för både miljö- och klimatfrågor och unionens yttre gränser samt fokusera på religions- och trosfriheten i utrikespolitiken.

Partiet vill däremot inte att den sociala politiken ska fattas på en överstatlig nivå och vill inte införa gemensamma EU-skatter.

Partiets toppnamn i valet

1. Sara Skyttedal

2. David Lega

3. Liza-Maria Norlin

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 5,93 procent (en parlamentariker)

Del av den konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP.

Feministiskt initiativ

Toppnamnet Soraya Post. (Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Ut med rasisterna – in med feministerna” är Feministiskt initiativs paroll inför EU-parlamentsvalet.

Fokus i partiets EU-plattform är mänskliga rättigheter, jämställdhet och social rättvisa. Fi vill bland annat öppna gränserna, avskaffa militärallianser och vapenprogram samt inrätta en EU-kommissionär för jämställdhet och en för antidiskriminering.

”Det demokratiska underskottet och mansdominansen i EU behöver brytas med en politik som ser sambanden mellan demokrati och mänskliga rättigheter”, skriver man i partiprogrammet.

Partiets tre toppnamn

1. Soraya Post

2. Stina Svensson

3. Jaime Gomez

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 5,49 (en parlamentariker)

Del av den socialdemokratiska gruppen S&D.

Läs mer om EU-valet

bakgrund
 
Europaparlamentsvalet i Sverige 2019
Wikipedia (sv)
Europaparlamentsvalet i Sverige 2019 planeras äga rum den 26 maj 2019. I valet kommer 21 ledamöter att väljas från den svenska valkretsen. I valet röstar väljarna på de svenska partierna, vars valda ledamöter sedan bildar politiska grupper i Europaparlamentet tillsammans med ledamöter från partier från andra medlemsstater med motsvarande politiska tillhörighet. Det är alltså inte möjligt för väljarna att rösta direkt på ett europeiskt parti.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen