Hem
Stukade solrosor under sommarens värmebölja i Frankrike. illustrationsbild. (Aurelien Morissard / AP)

IPCC-chef: Faller inte över stup om vi missar målet

Sommarens globala värmerekord ställer klimatfrågan på sin spets – men det finns fortfarande hopp. Det säger klimatpanelen IPCC:s ordförande Jim Skea till SVT.

– Det är inte som att vi faller över ett stup när vi passerar 1,5 graders uppvärmning. Riskerna ökar successivt, säger Skea och tillägger att det ännu är för tidigt att säga om klimatet befinner sig i början på en permanent förändring eller i början av en kortare cykel.

I samband med en intervju i Der Spiegel i somras kritiserades Skea för att tona ned allvaret i klimatkrisen genom att vända sig mot alarmism. Till SVT säger IPCC-ordföranden att han försöker förmedla ett budskap att mänskligheten inte ska dras in i en känsla av hopplöshet på grund av ”den brådska vi befinner oss i”.

bakgrund
 
James Skea
Wikipedia (en)
James "Jim" Ferguson Skea CBE FRSE sk-EE (born 1 September 1953) is a British academic. He is currently Chair of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) for its seventh assessment cycle, and a Professor of Sustainable Energy at Imperial College London. Before being elected as Chair, Skea was Co-Chair of Working Group III of the IPCC. He was a founding member of the UK Government's Committee on Climate Change and currently chairs Scotland's Just Transition Commission. He was a co-author of the IPCC 2018 Special Report on Global Warming of 1.5 °C. In July 2023, Skea was elected as Chair the IPCC.
bakgrund
 
Global uppvärmning
Wikipedia (sv)
Denna artikel behandlar den nuvarande globala uppvärmningen. För klimatförändringar i allmänhet, se klimatförändring och paleoklimatologi. Global uppvärmning kallas den observerade uppvärmningen av jordens lägre atmosfär och hav sedan 1950-talet samt dess förutspådda fortsättning i framtiden. Under 1900-talet steg den globala genomsnittstemperaturen med 0,74 ± 0,18 °C. Jämfört med perioden 1850–1900 har den globala genomsnittstemperaturen stigit med 1,09 °C fram till och med perioden 2011–2020. Klimatförändringar inkluderar enligt bland andra FN:s klimatpanel (IPCC) både den globala uppvärmningen påverkad av människans utsläpp av växthusgaser, samt de resulterande storskaliga förändringarna i vädermönster. Man menar också att icke-mänskliga faktorer såsom variationer av solaktiviteten och vulkanutbrott har påverkat svagt avkylande sedan år 1950. Utsläppen av växthusgaser leder till en förstärkt växthuseffekt som i sin tur ger ett varmare klimat med efterföljande konsekvenser för hela planeten.Trots att det tidigare i jordens historia har förekommit perioder av klimatförändringar har människans påverkan på jordens globala klimatsystem sedan mitten av 1900-talet varit oöverträffad. Detta framgår exempelvis om man jämför historiska nivåer av växthusgaser, till exempel koldioxid, med dagens nivåer i atmosfären. Under de 800 000 år som föregick den industriella revolutionen nådde koncentrationen av koldioxid i atmosfären aldrig över 300 ppm (miljondelar). År 2020 var koncentrationen av koldioxid i atmosfären 410 ppm. Mer än 90% av utsläppen av växthusgaser utgörs av koldioxid (CO2) och metan (CH4). Fossila bränslen för energiproduktion och transporter är den främsta källan för dessa utsläpp, med ytterligare utsläpp från jordbruk, avskogning, konsumtion, industriella processer, med flera.Den globala uppvärmningen leder till omfattande konsekvenser för såväl klimat som miljö. Några av de stora konsekvenserna av den globala uppvärmningen är: avsmältning av glaciärer och havsis som leder till en högre havsnivå, större risk för extremväder i form av nederbörd och stormar, utrotning av arter och risk för utrotning av ekosystem, större risk för undernäring och sjukdomar hos människor och påverkan på jordbruk och matförsörjning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen