Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. under G20-mötet i Osaka. BANDAR AL-JALOUD / Saudi Royal Palace
Inrikes

Iran beslagtog fartyg • Göt in ex i betong – har flytt • Trump ska ringa Löfven

Morgonens nyheter:
Fartyg beslagtogs i Hormuzsundet – nu vill USA ha trupper i Saudiarabien
• Göt in exet i betong – har flytt till Thailand
• Trump ska ringa Löfven för att få hem Asap Rocky till USA

Fartyg beslagtogs i Hormuzsundet: ”Extremt oroad”

Iran beslagtog ett svenskägt fartyg under brittisk flagg i Hormuzsundet under fredagskvällen. Kort därefter girade ytterligare en oljetanker mot det iranska fastlandet, men det fartyget fick senare fortsätta sin färd. ”Jag är extremt oroad”, sa Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt under kvällen.

USA fördömer agerandet – vill skicka trupper

USA fördömer Irans agerande efter att landet beslagtagit ett fartyg i Hormuzsundet. Nu vill landet skicka amerikanska trupper till Saudiarabien för att upprätthålla säkerhetesbalansen i persiska viken.

Göt in sitt ex i betong – har smitit utomlands undan straff

Den 36-årige man som dömts för att ha gjutit in sin före detta flickvän i betong i Upplands Väsby vägrar ta sitt straff – och har smitit utomlands, rapporterar Expressen. ”Han är på semester i Thailand”, säger hans fru till tidningen.

Trump ska ringa Löfven för att få hem Asap Rocky till USA

Donald Trump kommer att ringa Sveriges ”väldigt talangfulle” statsminister Stefan Löfven för att försöka hjälpa den häktade rapparen Asap Rocky, skriver USA:s president på Twitter. ”Så många människor skulle vilja se det här löst fort!”

Algeriet bäst i Afrika – efter 1–0-seger mot Senegal

Algeriet vinner Afrikanska mästerskapen i fotboll för andra gången efter seger mot Senegal. Matchens enda mål gjordes av Baghdad Bounedjah redan i andra minuten.

Toryledamöter vädjar till drottningen: Åk till Bryssel

Flera Toryledamöter fasar för en framtid med Boris Johnson som premiärminister och därmed en trolig hård brexit.

– Vi kan helt enkelt be drottningen att åka till Bryssel och be EU om uppskov, säger ledaren för en grupp av Toryrebeller till BBC.

Meteorolog varnar för åskan: Ha inte benen isär

På många håll i landet har det mullrat under fredagen – och åskan ser ut att fortsätta över helgen och in i nästa vecka, enligt SVT:s meteorolog Pererik Åberg. Han tipsar också om att inte ge sig ut på sjön när det åskar – och att inte ha benen isär.

Polisen misstänker grovt våldsbrott i Trelleborg

Två personer hittades döda i en bostad i Trelleborg under fredagskvällen. Omständigheter på platsen gör att polisen nu misstänker grovt våldsbrott men i övrigt är de förtegna om vad som skett.

FN: 5,1 miljoner människor i Brasilien är undernärda

5,1 miljoner invånare i Brasilien är undernärda enligt uppgifter från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, rapporterar AFP. Brasiliens president Jair Bolsonaro slår i från sig uppgifterna och kallar de lögner från ”populister”.

Dagens händelser

• INRIKES. Demonstration i Stockholm för ändrad Iranpolitik. (15.00)
• UTRIKES. Protester i London mot brexit.
• UTRIKES. 50 år sedan Neil Armstrong blev den första människan på månen.
• KULTUR. Skådespelaren Vera Vitali sommarpratar i P1.
• SPORT. British Open, herrar, i Portrush, Storbritannien
• SPORT. Allsvenskan, damer : Limhamn/Bunkeflo-Djurgården, Kungsbacka-Kristianstad

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Jan Ohlsson Google Maps/TT
undefined

Expert: Flygplatsen omges av stup – svår att landa på

Flygplatsen i södra Indien där olyckan ägde rum är ökänd för att vara svår att landa på, säger flygexperten Jan Ohlsson till Expressen.

– Den är ökänd som svår därför att den ligger på en bergstopp med stup i båda ändar, säger han och tillägger att det kan bli extra svårt att landa om landningsbanan är våt.

Regeringstjänstemannen Amitabh Kant ger en liknande bild av vad som kan ha orsakat olyckan. I en intervju med NDTV som citeras av Sky News säger han landningsbanan har djupa stup på båda sidor, vilket gör det svårt att landa där.

– Olyckan ägde rum på grund av svåra regn och dålig sikt. Det här är verkligen tragiskt, säger han.

1 tim
Air India Express-planet som kraschade i Kozhikode i delstaten Kerala.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planet skulle flyga hem strandsatta gästarbetare

Flygplanet som kraschade på en flygplats i södra Indien på fredagen hade hyrts in av regeringen för att flyga hem indiska medborgare som blivit strandsatta utomlands på grund av coronaviruset, rapporterar Reuters.

Enligt Dagens Nyheter var många av passagerarna gästarbetare som blivit av med sina jobb på grund av pandemin.

Flygplanet kom från Dubai och kraschade när det försökte landa på flygplatsen i staden Kozhikode i södra Indien.

29 min
Läs mer om Flygkraschen i Indien
Arkivbild från 2013. Hassan Nasrallah syns under ett tv-sänt tal.  Bilal Hussein / TT NYHETSBYR N
Explosionerna i Beirut

Hizbollahs ledare förnekar inblandning i explosionen

Ledaren för den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah förnekar att hans organisation ska ha haft någonting att göra med explosionerna i Beiruts hamn, rapporterar AFP.

– Vi har ingenting i hamnen. Ingen vapendepå, ingen robotdepå, inte gevär, inte bomber, inte ammunition eller ammoniumnitrat, säger ledaren Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal.

Nasrallah säger också att han vill se sammanhållning och lugn i Libanon och varnar för att politisera frågan om vem som bär ansvaret för den förödande explosionen.

21 min
Två män ser på förödelsen efter explosionerna i Beirut.  Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domare varnades om farliga ämnet 2016 – tyckte inte det var hans ansvar

Personer inom den libanesiska regeringen och rättsväsendet informerades om farorna med det ammoniumnitrat som förvarades i Beiruts hamn och som låg bakom tisdagens katastrof. Det visar dokument som CNN har tagit del av.

Tv-kanalen rapporterar att tulltjänstemän upprepade gånger varnade en domare i Beirut om det farliga ämnet mellan 2016 och 2017, men fick som svar att man behövde ”föra en diskussion” om huruvida fartyget och lasten låg inom domstolens jurisdiktion.

Besättningen ombord på det ryska fartyg som förde ämnet till hamnen har sagt att de var på väg till Moçambique. Men hamnchefen i Beira i Moçambique, António Libombo, säger till den portugisiska nyhetstjänsten Lusa att han inte fått någon notifikation om att ett fartyg med den lasten var på väg till landet vid den tidpunkten, skriver CNN.

– Normalt sett, innan ett fartyg anländer, så får vi ett meddelande, säger han.

4 tim
Anhöriga till en löjtnant som  dött i explosionen. Mohammed Zaatari / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MSB skickar experter till Beirut – är framme i natt

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, kommer att skicka personal till Libanon efter den stora explosionen i Beirut, rapporterar TT.

Sverige kommer i en gemensam insats med flera länder skicka tre experter till det drabbade området. En miljöexpert och två experter inom informationsinhämtning och logistik väntas vara framme i Beirut i natt.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i ett mejl till TT att han är stolt över att Sverige kan visa solidaritet med Libanon i denna svåra stund. Sedan tidigare är det bestämt att Sverige ska skicka sjukvårdsmateriel till Beirut.

3 tim
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Coronaviruset Smittan i Sverige
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Minus i coronastatistiken efter Dalarnas justering

Under fredagen hade Sverige ett minustal i dygnsstatistiken över antalet döda i covid-19. Detta beror på att Region Dalarna gjort en justering, rapporterar Aftonbladet.

Theresa Granqvist är presskommunikatör för regionen och hon förklarar att man nyligen har kvalitetssäkrat siffrorna och att man då såg att tre dödsfall skulle räknas bort.

– Det var så länge sedan de hade covid-19 att det inte var dödsorsaken, säger hon.

Alla som dör inom 30 dagar efter att de har diagnosticerats med covid-19 räknas in i coronastatistiken.

2 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studie: Knappt hälften med antikroppar symtomfria

Av den vårdpersonal på äldreboenden som testat positivt för antikroppar i Stockholm uppgav 46,5 procent att de inte hade upplevt några sjukdomssymtom, rapporterar SvD.

– Sedan kan man föreställa sig att det finns några som av ekonomiska eller anställningsmässiga skäl har mörkat symtom, säger Åke Lundkvist som är professor i virologi vid Uppsala universitet och medförfattare till studien.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Infection Ecology and Epidemiology och är en av de första i sitt slag. Forskarna har tagit del av sekundärdata av tester som har genomförts av läkare på personal på boendena.

Idag 09:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

6 tim
Kvinna med munskydd i Oslo.  Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska experter kräver munskyddstvång – kan förhindra ny nedstängning

Efter ökad smittspridning av coronaviruset i Norge krävs ett munskyddstvång. Det menar experter som norska Dagbladet pratat med.

– Rekommendationerna är för mjuka, säger professor Jörn Klein till tidningen.

Han menar att utvecklingen är ”väldigt bekymrande” och att ett krav på munskydd kan förhindra ytterligare en nedstängning.

Samtidigt säger hälsominister Bent Høie enligt NTB att ett tvång inte är aktuellt. Däremot kan nya rekommendationer om munskydd komma att presenteras.

Idag 06:00
Läs mer om Coronaviruset
En kvinna argumenterar med poliser som blockerar vägen för en grupp demonstranter i Slutsk, Belarus.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

”Kan bli det smutsigaste valet någonsin i Belarus”

Trots de stora demonstrationerna och det ökade trycket från oppositionen i Belarus är inget maktskifte att vänta efter valet på söndag, säger experter till nyhetsbyrån TT.

Belaruskännaren Ingmar Oldberg säger att president Aleksandr Lukasjenko lär klamra sig fast vid makten med alla möjliga medel.

– Han kommer klara det hela genom först fusk och i andra hand våld, säger Oldberg och tillägger:

– Detta kan bli det smutsigaste valet någonsin.

Inför valet har en trio av kvinnor tornat upp sig som motståndare mot Lukasjenko samtidigt som stora protester förekommit runt om i landet.

5 tim
Tichanovskajas supportrar under en demonstration.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-länder sätter press på Lukasjenko inför valet

Utrikesministrarna i Tyskland, Frankrike och Polen uppmanar Belarus president Aleksandr Lukasjenko att se till att valet på söndag blir rättvist och fritt, rapporterar AFP.

I ett gemensamt uttalande skriver de att de ser med ”stor oro” på utvecklingen i landet.

De senaste fyra val som hållits i landet har fått underkänt av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och organisationen har i år inte blivit inbjuden för att observera att röstningen går rätt till.

Lukasjenkos främsta motståndare i valet heter Svetlana Tichanovskaja. Hon bestämde sig för att kandidera till presidentposten efter att hennes man, Sergej Tichanovskij, greps då han försökte kandidera i valet.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus