Demonstrationer i Teheran. Mona Hoobehfekr / TT NYHETSBYRÅN
Nedskjutna planet i Iran

Irans exprins: Regimen kan falla inom några månader

Kronprinsen inom Irans avsatta kungahus, Reza Pahlavi, sa på onsdagen att han tror att den religiösa regimen i landet faller inom några månader, skriver AFP.

Vid ett framträdande i Washington där Pahlavi nu bor sa han att demonstrationerna och den upproriska stämningen i Iran påminner om hur det var i landet de sista månaderna innan hans far, shahen av Iran, störtades i revolutionen 1979.

Han uppmanade också västvärlden att inte förhandla med landet.

– Det är sedan länge tydligt att det inte är en normal regim och att den inte kommer att förändras, sa Pahlavi.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Arkivbild, brittisk pub. Don Ryan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

”Saknat puben mer än jag saknade frugan som drog”

Britter jublar över att återigen få ta en öl på den lokala puben eller snygga till en frisyr som blivit vildvuxen under tre månaders nedstängning.

Bert Lockley sippar på sin första pint på puben The Shropshire Arms i Chester och konstaterar att det känns som ”himlen”.

– Jag har saknat det här mer än jag saknade frugan när hon lämnade mig. Du kan dricka hemma men det går inte att få samma känsla, säger han till Press Association.

Vissa barer menar däremot att det är för tidigt att öppna. The Tollington pub i London skriver på Twitter att man hoppas få välkomna besökare tillbaka snart, men att riskerna fortfarande är för höga.

”Vi vill inte bidra till en andra våg av pandemin”, skriver puben, enligt BBC.

10 min
Illustrationsbild: Britter kan avskräckas från att turista i Stockholm, menar Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska svensknobben kan skrämma bort resenärer

Storbritanniens beslut att nobba svenskar när gränserna öppnas för resenärer från ett 60-tal länder kan få stora effekter på handeln mellan länderna. Det menar Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, skriver TT.

– Det är dåligt på så sätt att det påverkar bilden av Sverige, och att det i sin tur påverkar affärer, säger han.

Britter kommer sannolikt att avskräckas från att resa till Sverige nu, enligt chefekonomen.

Från och med fredag får resenärer från ett 30-tal europeiska länder resa till England utan att behöva sitta i karantän, men det gäller inte Sverige.

5 min
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien öppnar barer och frisersalonger

I dag får Storbritanniens pubar, frisersalonger, biografer och restauranger öppna för första gången sedan nedstängningen för tre månader sedan.

Medan övriga verksamheter fick slå upp dörrarna redan vid midnatt var pubarna tvungna att vänta till klockan 06.00, lokal tid. Detta eftersom myndigheterna befarade att festandet skulle starta för tidigt.

Epidemiologen Robert West varnar i en intervju med BBC för utökade kontakter med andra människor.

– Folk måste vara väldigt försiktiga, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Resenärerna anländer till Rhodos/Grekiska lokaltidningar har svenska turister på förstasidan. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Svenska charterturisterna besvikna på buffén: ”Det kan inte kallas all inclusive”

Särskilda bufféregler, förmanande lappar, munskydd och ödsliga hotell.

De första svenska charterresenärerna som åkt till Rhodos under pandemisommaren upplever en ovanlig semester.

Albin och Rebecca har rest från Uppsala med sin dotter och reagerar på att man får peka på det man vill ha på buffén och att personal bakom plastskiva lägger upp maten.

– Det blir ju något helt annorlunda. Man vill kunna välja själv, säger Albin till nyhetsbyrån TT.

Rebecca tycker att allt är välordnat.

– Men det är kanske inte riktigt lika roligt som det brukar vara, det brukar hända mer på sådana här hotell och vara fullt med folk, säger hon.

Även Aftonbladet har talat med svenska turister. En pappa som vill vara anonym säger att utbudet av mat är dåligt.

– Det här kan inte kallas all inclusive. Då ska det vara mat i överflöd, och man ska kunna välja mellan massor olika rätter.

2 tim
Turister på Rhodos.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor osäkerhet kring charterresor till Medelhavet

Charterbolagen är osäkra om de kommer kunna genomföra resor till länder kring Medelhavet, skriver Dagens Nyheter.

UD har hävt reserestriktioner till flera EU-länder, men det är oklart om flera av länderna tillåter svenskar att resa in.

– Att direktflyg inte längre är tillåtna från Sverige till Grekland är så klart jobbigt, säger SAS presschef Freja Annamatz.

Resebolaget Tui har dock fått ett specialtillstånd att i mindre skala resa in svenskar till Grekland. Men de är osäkra på hur det kommer att bli med resor till Cypern längre fram i sommar. Osäkerheten kan leda till att svenskar måste avboka sina resor.

Igår 16:11
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Resejättarna i storbråk om Tuis flyg till Rhodos

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

Igår 13:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Kimberly Guilfoyle och Donald Trump Jr. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Donald Trump Jr:s flickvän är smittad av coronaviruset

Kimberly Guilfoyle, flickvän till presidentsonen Donald Trump Jr, har testat positivt för covid-19, rapporterar internationella medier.

Den tidigare Fox News-medarbetaren är den senaste i president Trumps närmaste krets som smittats.

Enligt ABC News har Guilfoyle inte haft några symtom. Hon reste till South Dakota för att vara på plats när presidenten höll tal i går kväll men fick besked om infektionen och medverkade inte vid evenemanget.

39 min
Illustrationsbild David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt ökning i USA: Sju stater toppnoterar

Det senaste dygnet har drygt 57 600 nya coronasmittade registrerats, enligt Johns Hopkins-universitetet.

I sju delstater redovisas toppnoteringar: Alabama, Alaska, Idaho, Mississippi, North Carolina, South Carolina och Tennessee.

Samtidigt har 728 nya dödsfall i covid-19 rapporterats. Totalt har 129 405 människor dött sedan pandemin bröt ut.

Det är den tredje dagen i rad som USA rapporterar över 50 000 smittade. De dystra siffrorna kommer inför USA:s nationaldag den 4 juli.

Idag 05:35
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Stefan Westerberg / tom restaurang.  Pressbild / TT
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Värst drabbade branschen: ”Slagit ner som en bomb”

Hotell- och restaurangbranschen sticker ut när det kommer till antalet varsel, korttidspermitteringar och konkurser. Det visar en analys som Stockholms Handelskammare har gjort över flera näringsgrenar under perioden 1 mars–26 juni.

– Krisen har slagit ner som en bomb i vissa servicesektorer, säger chefsekonom Stefan Westerberg i ett pressmeddelande.

Totalt har 11 procent av de anställda inom hotell- och restaurang varslats om uppsägning, 35 procent har korttidspermitterats och konkurserna har ökat med 144 procent jämfört med samma period förra året.

1 tim
ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larm om ”orimligt högt” tryck på Tillväxtverket

Sedan regeringen införde möjligheten till statligt permitteringsstöd har trycket på Tillväxtverket ökat enormt. Nu larmar personal om ”orimligt hög” arbetsbelastning, långa arbetsdagar och brist på empati från chefer, skriver DN.

Tidningen har tagit del av ett brev som fackstyrelsen skickat till bland annat Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. I brevet efterfrågas lägre tempo för att förebygga sjukskrivningar.

Tillväxtverkets chef för verksamhetsstöd, Richard Källstrand, uppger för DN att man vidtagit åtgärder för att säkerställa en bra arbetsmiljö.

4 tim
Carsten Spohr.  TT
undefined

Lufthansas vd: Ultrabilliga biljetter är oansvarigt

Tyska flygbolaget Lufthansas vd Carsten Spohr tycker inte att prispress är rätt väg att gå för flygbolagen, skriver Bloomberg. Flygtoppen säger till den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung att ”ultrabilliga” flygbiljetter för mindre än 10 euro styck skadar flygbranschens anseende.

– Biljetter för 9,99 euro är ekonomiskt och ekologiskt oansvarigt, säger han.

Lufthansa har liksom flera andra flygbolag drabbats hårt av coronakrisen. Flygbolaget räddades från att hamna på obestånd tack vare ett räddningspaket från den tyska regeringen.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Krog i Oslo inför kyssförbud i protest mot kontrollerna

Många krog- och barägare i Oslo är missnöjda med kommunens coronakontroller, rapporterar Aftenposten.

Flera av dem har lämnat in klagomål efter att de fått anmärkningar och hot om straff. En av dem är Sylvia Fartum på restaurang Grünerhaven. Hon var nära att tvingas stänga efter att kontrollanterna observerat att vissa av gästerna satt tillsammans under filtar och kramades och kysstes. Fartum säger att hon tar smittan på allvar, men att det är omöjligt för henne att kontrollera vilka av hennes gäster som är ihop med varandra och därför brukar umgås utan avstånd.

Som en protest mot kontrollerna har hon nu infört kyssförbud i lokalen, vilket signaleras med en skylt vid entrén.

2 tim
Niinistö. Arkivbild. Mikko Stig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Niinistö: ”Det handlar om smittan – inte om Sverige”

Finland fortsätter att hålla gränserna mot Sverige stängda på obestämd tid. I en intervju med TT säger president Sauli Niinistö att beslutet inte har något med Sveriges coronastrategi att göra utan om hur smittläget skiljer sig mellan de båda länderna.

– Det är svårt att säga vem som haft rätt strategi. Men det finns betydligt mer infektion där än vad vi har här och då är det helt logiskt (...) Jag hoppas bara att den här tankegången förstås. Det är inte mot Sverige, det är mot infektionen, säger Niinistö.

Finland har öppnat gränserna mot övriga Norden och Baltikum.

Idag 06:32
Läs mer om Coronaviruset