IS-krigare dömd till 17 år – skulle ”studera islam”
En man har dömts till 17 års fängelse för att ha stridit för terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien, skriver nyhetsbyrån AFP. Gadzji Magomedov ska avtjäna straffet i ett högsäkerhetsfängelse har en militärdomstol i sydryska staden Rostov-na-Donu beslutat. Åklagarna hade yrkat på ett 25-årigt fängelsestraff för ryssen.
Magomedov uppgav att han skulle resa till Egypten för att studera islam men tog sig i stället till Syrien via Turkiet, skriver AFP.
Där stannade han i minst två månader och stred för IS innan han återvände till Egypten, rapporterar tidningen Kommersant.
bakgrund
Islamiska staten
Wikipedia (sv)
Islamiska staten (i Irak och Syrien/Levanten), förkortat IS, Isis eller Isil (arabiska: الدولة الإسلامية ad-Dawla al-Islamiyya (fi al-Iraq wa al-Sham) (Daesh)), är en väpnad salafijihadistisk terrororganisation främst aktiv i Irak och Syrien. De betraktar sig som den legitima regeringen i en islamisk stat. I juni 2014 utropade gruppen ett världsvitt kalifat med religionpolitisk auktoritet över alla muslimer. Sedan dess refererar gruppen till sig själva enbart som ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten). Den beräknades av CIA hösten 2014 ha 31 000 stridande i Irak och Syrien.
IS är känd för sin extrema tolkning av sharialagar vad gäller dem som inte delar deras tro och för sina militära attacker på civila, avrättningar av män och bortrövanden av kvinnor. FN:s barnrättskommité har fördömt deras systematiska torterande och dödande av barn. Bland de etniska och religiösa grupper som utsatts för övergrepp finns kristna, druser, assyrier, syrianer, turkmener, kurder, shiamuslimer, shabaker, mandeer och yazidier. Även traditionella sunnimuslimer, inklusive utövare av sufism, som motsatt sig IS härjningar har drabbats av vedergällningsattacker.
IS snabba tillväxt anses vara en följd av dess ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, av privat finansiering från Saudi-Arabien, samt av samgående med andra sunnitiska grupper under syriska inbördeskriget. Ekonomisk och politisk diskriminering mot sunnimuslimer i Irak av Iraks shiitiskt dominerade regering har också bidragit till gruppens stöd.
Här ligger Rostov-na-Donu:
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen