Det världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi firar 30-årsjubileum i år. Asaf Kliger
Resa

Ishotellet i Jukkasjärvi: Tjuvkika på vinterns sviter

Resa Slumra till ro på teatern, gå till sängs med ett stort isberg vid sängkanten eller sov i en sal av gnistrande guld. Det är tre av konstverken som kommer att skapas i årets upplaga av Icehotel, enligt ett pressmeddelande.

När vintern är över smälter stora delar av det berömda ishotellet i Jukkasjärvi. I år var inget undantag och nu är det dags att resa hotellet för 30:e gången inför säsongspremiären den 13 december.

De nya rumskoncepten har valts ut bland 126 ansökningar från konstnärer i 34 länder. 15 av dem ska få uppföra sina förslag med snö och is på plats. Förutom sviterna ska ytterligare tre konstnärsteam designa den nya isbaren, pelarsalen och ceremonisalen för bröllop.

Bland nyheterna märks ”Echos of the Torne River” där gästerna får vakna till Torneälvens eko, ”Golden Ice” som beskrivs som en värld av gyllene is samt ”Feline Lair” där du sover tillsammans med en gigantisk vildkatt som sägs skydda dig i dina drömmar.

Sviten ”A night at the theatre” av brittiska Jonathan och Marie Green är inspirerad av teatrarna i Londons West End

Sviten ”A night at the theatre” av brittiska Jonathan och Marie Green är inspirerad av teatrarna i Londons West End. Icehotel

”Golden age” är en gnistrande guldsal, skapad av Nicolas Triboulot från Frankrike och Jean-Marie Guitera från Australien

”Golden age” är skapad av Nicolas Triboulot från Frankrike och Jean-Marie Guitera från Australien. Icehotel

Sviterna "6 Feeling" och ”Feline lair”

Sviterna "6 Feeling" ryska duon Vladimir Barsukov och Ekaterina Barsukova samt ”Feline lair” av kanadensarna Brian McArthur och Dawn Detarando. Icehotel

Rummet “White Santorini” är designat av Haemee Han och Jaeyual Lee från USA

Rummet “White Santorini” är designat av Haemee Han från Sydkorea/USA och Jaeyual Lee från USA. Icehotel

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

3 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset