Dykare i Budapest och sörjande sydkoreaner. TT.
Båtolyckan i Budapest

Jeong, 31, flög överbord: ”Hade aldrig kunnat tro att båten skulle ramma oss”

Sydkoreanska Jeong, 31, var en av passagerarna på den båt som rammades och sjönk i centrala Budapest i onsdags. I kollisionen kastades hon överbord men lyckades ta sig till en livbåt, berättar hon för nyhetsbyrån Yonhap.

– Jag såg den stora kryssningsbåten närma sig men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den skulle ramma vår båt, säger hon enligt AP.

Sju personer omkom och 21 personer saknas fortfarande, men chansen att någon ytterligare ska ha överlevt bedöms som minimal. En omfattande sökinsats med dykare har jobbat sig nedströms, ända in i Serbien, i jakten på kroppar.

Toppnyheter

Gardermoen i natt. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Norska IS-kvinnan

Norska säkerhetstjänsten: Har en bra plan för barnen

Den norska säkerhetstjänsten PST håller pressträff om den 29-åriga IS-kvinna som hämtats hem från Syrien tillsammans med sina två små barn.

Kvinnan greps när hon landade på flygplatsen Gardermoen i natt. Hon och barnen fördes därefter till Ullevåls sjukhus.

– Vi har en bra plan för att ta hand om barnen i vad som är en krävande situation, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold.

Enligt Sjøvold ska förhör hållas med kvinnan så snart det är möjligt. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation. Enligt norska myndigheter har hon både ingått i Jabhat al-Nusra och IS under åren 2013–2019.

– Vi är i första fasen vad gäller utredningen, säger Sjøvold.

23 min
Illustrationsbild från al-Hol-lägret i Syrien/FRP-ledaren Siv Jensen. TT
undefined

IS-kvinnan på norsk mark – mitt i regeringskrisen

Den 29-åriga IS-kvinnan som orsakat en splittring i den norska regeringen har kommit hem från Syrien tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjukt. Kvinnan landade strax efter midnatt på Gardermoen och greps då misstänkt för samröre med IS, skriver norska säkerhetspolisen på Twitter.

Fallet har lett till en politisk kris eftersom Fremskrittspartiet hotar att hoppa av regeringssamarbetet med Høyre på grund av beslutet att hämta hem kvinnan och den sjuke pojken.

FRP-ledaren Siv Jensen har sagt att hon ska lämna över en kravlista till statsminister Erna Solberg på måndag, där partiet meddelar sina villkor för att stanna i regeringen.

Igår 23:35
Läs mer om Norska IS-kvinnan
Stefan Löfven  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Miljöpartiets kritik mot Löfven: ”Han kan bättre”

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling är kritisk till statsminister Stefan Löfvens uttalande om att Sverige behöver “rejält många färre” asylsökande.

I ett inlägg på Facebook skriver Ling att uttalandet är olyckligt och att Löfven kan bättre än så.

”Sverige och andra demokratier ska vara en fristad från förföljelse. Vi bör samarbeta inom EU och arbeta för ett jämnt fördelat mottagande. Sverige ska inte delta i det race mot botten vissa länder deltar i.”

3 tim
Statsminister Stefan Löfven (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven vill få ner antalet asylsökande: ”Rejält färre”

Statsminister Stefan Löfven uppger i en intervju med DN att Sverige inte ska ta emot fler asylsökande än vad landet klarar av att integrera.

– Vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen, säger Löfven.

Han påpekar också att han planerar att sitta kvar som partiordförande vid valet 2022 trots rykten under förra året att han planerar att avgå under 2021. Statsministern säger att han känner sig trygg i partiets värderingar trots debatten om att partiet befinner sig i en kris. Löfven säger att det inte är en kris om S själva vet riktningen.

Igår 14:58
Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Tredje gången Löfven lovar minskad invandring

Opinion Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och den migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard (M) kritiserar Stefan Löfven för Socialdemokraternas invandringspolitik.

Efter att Löfven sagt att antalet asylsökande ska bli ”rejält många färre” skriver Kristersson att det är tredje gången Löfven lovar att invandringen ska minska. Om statsministern menar allvar måste han säga ja till M:s förslag om en ”ny, stram och hållbar invandringspolitik”, skriver Kristersson på Facebook.

Även Malmer Stenergard vill se ett långsiktigt samarbete med S om migrationspolitiken. S har gått Miljöpartiet till mötes samtidigt som det finns en klar majoritet för en stram invandring, skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet. Låsningarna och de dåliga kompromisserna är ”ett hån mot väljarna och riksdagen”, menar hon.

Idag 04:31
Läs mer om Svenskt mottagande
Trumps USA Riksrättsåtalet
Monica Lewinsky, 2018. Jordan Strauss / TT NYHETSBYR≈N
Trumps USA Riksrättsåtalet

Lewinsky om teamet: ”Are you fucking kidding me?”

Att advokaten Ken Starr ska ingå i president Donald Trumps försvarsteam under riksrätten i senaten har väckt känslor. Starr kopplas starkt till att ha utrett den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och Lewinsky-affären.

Monica Lewinsky var praktikant i Vita huset och hade en relation till Clinton vilket i förlängningen ledde fram till riksrättsåtalet 1998. På Twitter tycks Lewinsky kommentera valet av Starr. ”This is definitely an 'are you f---ing kidding me?' kinda day”, skriver den i dag 46-åriga Lewinsky.

Lewinsky har engagerat sig i frågor om näthat och mobbning. Hon har också uttalat sig i me too-frågor.

43 min
Hillary och Bill Clinton under riksrättsrättegången/Ken Starr. TT/Wikimedia
undefined

Utredde Bill Clinton – nu ska Starr försvara Trump

Advokaten Kenneth Starr kommer att representera Donald Trump under riksrättsrättegången mot presidenten, uppger flera amerikanska medier.

Starr, som ledde utredningen som ledde till riksrättsåtalet mot Bill Clinton, är en av tre förstärkningar till Trumps juridiska team. En annan är den tidigare Harvardprofessorn Alan Dershowitz som var ett av OJ Simpsons ombud i mordrättegången.

Riksrättsrättegången inleddes formellt i går, när anklagelsepunkterna mot Trump presenterades i senaten.

Igår 15:24
Donald Trump, Bill Clinton och Andrew Johnson. TT
undefined

Analys: Åtalet mot Trump det mest motiverade hittills

Riksrättsrättegången mot Donald Trump är den tredje i USA:s historia – och den mest välunderbyggda och legitima, skriver The Guardians Jonathan Freedland i en analys.

Både Andrew Johnson, som ställdes inför riksrätt 1868, och Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter att ha fångats i en fälla av sina politiska motståndare. I fallet Trump är anklagelserna uppenbart motiverade, skriver Freedland men tillägger att allt tyder på att presidenten frias.

”Trump är skyldigare än sina föregångare – men han har också mycket, mycket mer tur”.

Historikern Thomas Whalen, som forskar på amerikansk presidenthistoria, påpekar att en sak skiljer de tre riksrättsprocesserna åt: medieklimatet som gör att ingen kommer undan den massiva rapporteringen.

– Många vill inte höra mer om Trump och riksrätten. Men de kommer att få det ändå.

Igår 19:05
Läs mer om Trumps USA