Johansson beskylls för ministerstyre – anmäls
Tjänstemän på Trafikverket beskriver i en mejlkonversation att infrastrukturminister Anna Johansson (S) gett myndigheten en ”order”, något som i så fall strider mot grundlagen. Det rapporterar Dagens Nyheter som tagit del av mejlen som någon skrivit ut och anonymt lämnat in till riksdagsförvaltningen och Konstitutionsutskottet.
Frågan gällde huruvida flygplatserna i Kalmar och Skellefteå skulle få driftbidrag, vilket ministern ska ha velat. Anna Johansson vill själv inte kommentera fallet, men chefen inom näringsdepartementet som ansvarar för transportfrågor säger att det inte gått ut någon order från ministern.
Detta till trots planerar två folkpartistiska riksdagsledamöter att KU-anmäla Johansson.
bakgrund
Anna Johansson
Wikipedia (sv)
Anna Frida Wiktoria Johansson, född 29 maj 1971 i Hjällbo, Göteborg, är en svensk socialdemokratisk politiker från Göteborg. Hon utsågs efter riksdagsvalet 2014 till Sveriges infrastrukturminister.
bakgrund
Detta är ministerstyre
Wikipedia (sv)
Ministerstyre är en term som innebär att en minister i vissa länder har rätt att detaljstyra den del av förvaltningen som lyder under ministern, ungefär som en verkställande direktör i ett företag. När ministerstyre råder är ministern den som har det yttersta ansvaret för alla beslut och handlingar som företas inom sitt departement eller ministerium (ministerförvaltning) inför den lagstiftande församlingen, regeringschefen eller statschefen; till exempel kan en minister gå in i enskilda ärenden, åsidosätta underlydande tjänstemän och fatta slutgiltiga beslut.
I de flesta länder, till exempel Danmark, Norge, Storbritannien och USA råder ministerstyre. Finland och Sverige har dock regler som förhindrar ministerstyre i enskilda ärenden. Begreppet används i Sverige i inhemskt sammanhang som en negativ term såsom en anklagelse om politisk misskötsel när den riktas mot svenska ministrar.
I de flesta länder finns förbud mot ministrar att direkt styra domstolars utslag. De länder som tillåter detta brukar vara diktaturer, och även där görs sådant ofta bakom kulisserna. Det finns avskräckande exempel när diktatorer (till exempel Stalin) sänt motståndare i fängelse för påhittade brott. I Sverige har detta förbud utsträckts till alla myndigheter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen