Hem
(Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Minister nekar till att ha gett order till Trafikverket

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) tillbakavisar anklagelserna om ministerstyre gentemot Trafikverket, skriver DN.
Anklagelsen framkom i en intern brevväxling mellan tjänstemän på myndigheten efter utbetalningar av driftbidrag till berörda flygplatser som skulle ha skett på order av Johansson. ”Betalningen skulle ut omgående, under dagen”, står det i ett mejl mellan tjänstemännen.
Enligt Anna Johansson stämmer inte den beskrivningen. Ministern hävdar att hon inte haft någon direktkontakt med Trafikverket i frågan och inte heller givit någon order. Enligt Johansson har kontakten skett med en tjänsteman i sin politiska stab om de konkurshotade flygplatserna.
– Då har jag sagt att så här kan vi inte ha det. Vi kan inte ha regionala flygplatser som går i konkurs så på något sätt måste det ageras i den här frågan och det måste gå ganska fort för det börjar bli en akut situation, säger S-ministern till DN.

bakgrund
 
Ministerstyre
Wikipedia (sv)
Ministerstyre är en term som innebär att en minister i vissa länder har rätt att detaljstyra den del av förvaltningen som lyder under ministern, ungefär som en verkställande direktör i ett företag. När ministerstyre råder är ministern den som har det yttersta ansvaret för alla beslut och handlingar som företas inom sitt departement eller ministerium (ministerförvaltning) inför den lagstiftande församlingen, regeringschefen eller statschefen; till exempel kan en minister gå in i enskilda ärenden, åsidosätta underlydande tjänstemän och fatta slutgiltiga beslut. I de flesta länder, till exempel Danmark, Norge, Storbritannien och USA råder ministerstyre. Finland och Sverige har dock regler som förhindrar ministerstyre i enskilda ärenden. Begreppet används i Sverige i inhemskt sammanhang som en negativ term såsom en anklagelse om politisk misskötsel när den riktas mot svenska ministrar. I de flesta länder finns förbud mot ministrar att direkt styra domstolars utslag. De länder som tillåter detta brukar vara diktaturer, och även där görs sådant ofta bakom kulisserna. Det finns avskräckande exempel när diktatorer (till exempel Stalin) sänt motståndare i fängelse för påhittade brott. I Sverige har detta förbud utsträckts till alla myndigheter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen