Hem
LHS 475 b, illustration. (Nasa.)

Jordliknande exoplanet har upptäckts via James Webb

Forskare har för första gången upptäckt en exoplanet med hjälp av James Webb-teleskopet, skriver den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa i ett pressmeddelande.

Planeten, som än så länge går under benämningen LHS 475 b, är nästan exakt lika stor som jorden. Än så länge vet man inte om den steniga planeten har en egen atmosfär men nya observationer väntas till sommaren. Vad man däremot vet är att dess temperatur är flera hundra grader högre än jordens och att den ligger 41 ljusår bort.

Kevin Stevenson, en av flera forskare som analyserat bilderna, ser upptäckten som ett tydligt tecken på teleskopets precision.

– Och det är bara den första av många upptäckter som det kommer att göra.

bakgrund
 
Exoplanet
Wikipedia (sv)
En extrasolär planet, eller exoplanet, är en planet som befinner sig utanför vårt eget solsystem. De första upptäckterna gjordes under 1990-talet. Den 5 november 2021 fanns 4 868 planeter i 3 597 solsystem registrerade. Den stora majoriteten upptäcks genom flera olika indirekta metoder i stället för att observeras direkt och de flesta är också massiva jätteplaneter i Jupiters storleksklass, men vars sammansättning mer liknar de jordlika planeterna av sten och metall. Extrasolära planeter blev ämne för vetenskaplig undersökning under 1850-talet. Astronomer trodde i och för sig allmänt att de existerade, men det var inte känt hur vanliga eller hur lika de var planeterna i vårt solsystem. De första bekräftade upptäckterna gjordes under 1990-talet. Under 2000-talet upptäcktes flera hundra exoplaneter. I dagsläget uppskattar man att minst 10 % av de solliknande stjärnorna har planeter, men den verkliga andelen kan vara mycket större. Upptäckten av exoplaneter aktualiserar ytterligare frågan huruvida någon av dessa kan upprätthålla utomjordiskt liv.I början av 2010 verkade Gliese 581 d, den fjärde planeten till den röda dvärgen Gliese 581 (ungefär 20 ljusår från jorden), vara det bästa exemplet på en stenig exoplanet som kretsar nära den beboeliga zonen runt sin stjärna. Om man använder strikta termer så är den utanför Guldlocks zon, men det kan förhålla sig så att växthuseffekten höjer dess yttertemperatur så pass att den kan hysa flytande vatten. När exoplaneten Kepler-452b upptäcktes 2015, var det den första planet upptäckt med nämnda gynnsamma kriterier uppfyllda, som även kretsade kring en stjärna lik vår sol.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen