Joyce Carol Oates. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Joyce Carol Oates tror att ”Trump-eran” snart är slut

Författaren Joyce Carol Oates är försiktigt positiv inför framtiden, säger hon i en intervju med Elle Magazine.

– Jag tror att Trump-eran är precis det: en era. Vi hade eran med Vietnam-kriget som var väldigt upprörande, säger den världsberömda amerikanskan och Princeton-professorn.

– Visst är den här eran också upprörande, men jag tror att vi kommer att se tillbaka på den just som en era.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Om intervjuer

Under rubriken ”Intervjuer” rekommenderar Omni-redaktionen under helgen några intressanta intervjuer med personer från flera vitt skilda branscher.

Om Omni-helg

Intervjuerna är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Illustrationsbilder TT
Misstänkta mordet i Sala

Facebook-vittnet: Alla försökte stoppa honom

Flera vänner och bekanta till den man i 45-årsåldern som misstänks ha mördat sina två barn följde mannens livesändning där han ska ha berättat att han dödat barnen och hotade med att ta sitt liv. En man som såg klippet säger till Aftonbladet att många försökte hindra honom.

– Det är folk som skriver till honom när det pågår och alla försöker stoppa honom, säger mannen till Aftonbladet.

Polisen vädjar nu till de som sett klippet att höra av sig, rapporterar tidningen.

Mordutredare försöker även få tag i filmen via Facebook.

1 tim
Illustrationbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Sala

Polisen: En av de döda i Sala misstänks för mordet

Polisen bekräftar att en av de tre personer som hittades döda i Sala i går kväll är misstänkt för mord, rapporterar Sveriges Radio. Polisen uppger att de inte söker efter någon annan misstänkt person.

Enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet ska det röra sig om en idrottsman som dödat sina två barn. Flera personer ska ha hört mannen berätta om dådet i en livesändning på Facebook och larmade då polisen.

Larmet kom in till polisen klockan 21.24 på onsdagskvällen.

2 tim
Läs mer om Misstänkta mordet i Sala
Ola Pettersson, chefsekonom på LO, till höger.  TT
Överenskommelsen

LO kräver skattehöjningar: Risk för fördjupade klyftor

LO riktar skarp kritik mot den nya regeringens ekonomiska politik och menar att den riskerar att fördjupa klyftorna i samhälle. Nu kräver fackförbundet höjda skatter för att förhindra att så sker, rapporterar SVT Nyheter.

– Fastighetsskatt är bra ur ett fördelningsperspektiv. Vi tycker också det är dags att titta på förmögenhetsskatt och arvsskatt, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till SVT.

Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson i riksdagen Fredrik Olovsson säger till SVT att han inte vill avfärda de skatter som LO föreslår – trots att det är skatter som S under lång tid sagt nej till.

2 tim
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Björklund: Besviken på M och KD långt före valet

Redan långt före valet kände L-ledaren Jan Björklund sig besviken på Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han i en intervju i P1-morgon.

Det hela började när den dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnade upp för att M skulle kunna förhandla med Sverigedemokraterna, berättar L-ledaren.

– Jag har varit bekymrad över detta under två års tid och nu nådde det sin kulmen.

Björklund säger vidare att han redan då insåg att det skulle bli ett besvärligt läge för Alliansen framöver – då hans parti absolut inte vill basera en borgerlig regering på ett samarbete med SD.

4 tim
Annie Lööf. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Lööf: M och KD bröt vallöften redan under Kinberg Batras tid

Moderaterna och Kristdemokraterna bröt sina vallöften när de ville tillträda med aktivt stöd av SD. Det säger Annie Lööf, som blev ”oerhört besviken” av beskedet.

– Vi höll igen med vår kritik då men vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand, säger hon i en lång intervju med Dagens Nyheter.

Redan vid förra M-ledaren Anna Kinberg Batras presskonferens för två år sedan, då partiet ”gick ut och valde väg”, insåg Lööf att det kunde bli en knepig regeringsbildning. Därefter har interna diskussioner om synen på SD skett i slutna rum mellan Allianspartierna, säger C-ledaren till tidningen.

22 jan
Läs mer om Överenskommelsen
Ett biltransportfartyg i hamnen i Malmö på onsdagen.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikterna

Andra dygnet av strejk – drabbar Europahandeln

Hamnstrejken gick på torsdagen in på andra dygnet men det är fortfarande svårt att säga exakt vilka konsekvenserna blir, skriver TT.

Klart är dock att den här konflikten slår annorlunda än tidigare strejker – då främst långväga transporter från Asien och Nordamerika drabbades. Det säger Johan Woxenius, professor i sjöfartens logistik vid Göteborgs universitet, till nyhetsbyrån.

– Det som är skillnaden nu är att det är Europahandeln som påverkas, säger han.

Då en majoritet av svensk handel sker med andra europeiska länder kan konsekvenserna därför bli mycket allvarliga, säger Woxenius till TT.

11 min
lockan sju på onsdagsmorgonen inleddes Svenska Hamnarbetarförbundets strejk i flera hamnar runt om i Sverige. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikterna

Ledare: Hamnkonflikten borde redan vara löst

Opinion Den pågående konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar kan bara beskrivas som ett misslyckande för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det skriver ledarskribenten Ingvar Persson på Aftonbladet.

”Konflikten i de svenska hamnarna borde ha lösts redan när den var begränsad till containerhamnen i Göteborg”, skriver han.

Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, lyfter att Sveriges Hamnar redan har ett kollektivavtal med Transport, och att Hamnarbetarförbundet går emot principen om att facken har fredsplikt gentemot arbetsgivare som har tecknat avtal.

”Hamnarbetarna må vara snara att dra vapen. Men de skjuter facket i foten”, skriver Gudmundson.

Dagens Industris ledarskribent Tobias Wikström går så långt att han tycker att regeringen borde agera mot hamnstrejken. Han anser att Hamnarbetarförbundets strid om ett eget kollektivavtal skadar den svenska utrikeshandeln.

4 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikterna

Stora exportbolagen lugna: Inga dramatiska effekter

Exporttungviktarna SCA och SKF ser i nuläget inga tecken på att ett logistiskt haveri är nära förestående, med anledning av strejken och lockouten som inleddes i dag.

– Kapaciteten att hantera gods sjunker under strejkperioden. Det medför störningar, förseningar och ökade kostnader, men inga dramatiska effekter, säger SCA:s kommunikationschef Björn Lyngfelt till Direkt.

SKF:s presschef Gösta Andersson säger att man följer utvecklingen och att man har en plan B för om konflikten trappas upp.

– Det kan betyda att vi får välja alternativa transportslag såsom lastbil till andra hamnar i Europa, säger han.

3 tim
Läs mer om Hamnkonflikterna
Kim Andersson.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Handbolls-VM 2019

Krönikor: ”Kanske blev vi förblindade av truppen”

Sverige var guldkandidater i VM för första gången sedan 2003 – men kanske blev vi förblindade av bredden i truppen, skriver Sportbladets krönikör Johan Flinck.

”Kanske överskattade vi lagets tidigare förmåga att täcka upp för skador. Så här i efterhand verkade det som att motståndarna och mina utländska kolleger insåg mycket tidigare vad tappet av framför allt Gottfridsson skulle innebära för Sverige”, skriver Flinck.

Sportexpressens krönikör Nicolinn Törnmalm skriver att förbundskapten Kristján Andrésson har ett år på sig för att återigen övertala Kim Andersson och Kim Ekdal du Rietz om fortsatt spel under hemma-VM.

”Det är då Sverige ska vara som bäst. Det är då de kan vinna ett mästerskap igen. Om de främsta spelarna fortsätter”, skriver Törnmalm.

SVT:s expert Magnus Grahn menar att det är de 15 minuter under matchen mot Norge som gör att Sverige inte går vidare till semifinal.

– Laget måste lära sig spela under press inför hemma-EM 2020.

Igår 21:39
PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Handbolls-VM 2019

Sverige föll i ödesmatchen – missar semifinalplats

Sverige missar semifinal i handbolls-VM. Inför 15 000 danska fans förlorade Blågult ödesmatchen mot Danmark med 30–26.

– Vi ledde med tre bollar efter tjugo minuter men tappade det. Det är jäkligt surt, säger Mattias Zachrisson till TV3.

Blågult startade matchen lite darrigt och lyckades inte sätta sina lägen – men efter flera fina räddningar av Andreas Palicka kom Sverige tillbaka och skapade sig en tremålsledning under ett tillfälle under första halvlek. Strax innan paus lyckades dock danskarna kvittera till 13–13.

I andra halvlek fortsatte det jämna spelet men när stjärnan Mikkel Hansen började storspela i slutet av halvleken kunde inte Sverige längre stå emot.

Den svenska förlusten innebär att det är Norge och Danmark som avancerar till semifinal.

Igår 20:56
Läs mer om Handbolls-VM 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Juan Guaidó och Nicolás Maduro under gårdagens demonstrantioner. TT
Krisen i Venezuela

Analyser: Osäker framtid när två kallar sig president

USA och flera andra länder var snabba att erkänna den venezuelanska oppositionsledaren Juan Guaidó efter att han utropat sig som tillfällig president. Sittande presidenten Nicolás Maduro reagerade med att omedelbart slänga ut amerikanska diplomater och många förväntar sig att han nu ska gripa både Guaidó och andra oppositionsledare, skriver The Guardians Latinamerikakorrespondent Tom Phillips i en analys. Enligt honom går landet en osäker framtid till mötes när två män nu kallar sig president.

Avgörande är hur Venezuelas militär agerar, skriver BBC:s korrespondent Jonathan Marcus. Än så länge tycks de ledande generalerna stödja den sittande regimen menar Marcus men ställer sig frågande till vad som händer om de militärer som står lägre i rang ansluter sig till proteströrelsen.

3 tim
Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Krisen i Venezuela

Dussintal personer döda efter protester i Venezuela

Totalt har tretton personer dödats i Venezuela efter två dagars oroligheter. Det skriver TT som hänvisar till uppgifter från den icke-statliga organisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

Oroligheterna startade när 27 soldater uppmanade människor att gå ut på gatorna i en video. Efter att oppositionspolitikern Juan Guaidó i går utropade sig som tillfällig president drabbade kravallpolis och demonstranter samman i huvudstaden Caracas.

Dödsfallen har inträffat i Caracas och runt om i landet.

Idag 04:31
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

EU uppmanar till nyval: Folket har krävt demokrati

Folket i Venezuela har krävt demokrati och att få välja sitt eget öde – därför uppmanar EU nu landet att så fort som möjligt sätta igång en process för att hålla ett nyval. Det skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande, rapporterar TT.

EU uppmanar till ”fria och trovärdiga val” i landet efter att oppositionsledaren Juan Guaidó utmanat presidenten Nicolás Maduro och utropat sig själv till landets tillfällige president.

”De medborgerliga rättigheterna, frihet och säkerhet till alla medlemmar i nationalförsamlingen, inklusive dess ordförande, Juan Guaidó måste följas och till fullo respekteras”, skriver Mogherini vidare.

Igår 23:19
Läs mer om Krisen i Venezuela