Julian Assange. Hillary Clinton och Donald Trump under en debatt inför USA-valet 2016.  TT
Trumps USA Fallet Assange

Julian Assange byggde upp kommandocentral för att påverka amerikanska valet

Wikileaksgrundaren Julian Assange byggde upp en kommandocentral i Ecuadors ambassad i London för att påverka det amerikanska valet 2016. Det visar hundratals övervakningsrapporter som har gjorts av det spanska säkerhetsföretaget UC Global och som CNN tagit del av.

Dokumenten visar också att Assange fick personliga leveranser till ambassaden. Han ska också ha haft timslånga möten med ryssar och ”hackare i världsklass”. Äktheten i dokumenten har bekräftats av en underrättelsetjänsteman i Ecuador.

Assange har alltid förnekat att han har arbetat för Kreml. Rapporten slår nu fast att det ”inte är någon tvekan om att det finns bevis” för att han har kopplingar till rysk underrättelsetjänst.

CNN skriver att avslöjandet också ger en ny dimension till Rysslandsrapporten, som redde ut hur Wikileaks hjälpte Ryssland att underminera valet.

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården