Hem
Kaffeost med hjortronsylt. (Teemu Rajala/CC BY 2.5)

Kaffeost får EU-skyddad ursprungsbeteckning

Kaffeosten har godkänts i EU:s register över produkter med skyddad ursprungsbeteckning, rapporterar TT.

”Traditionellt skuren i småbitar och placerad i hett kaffe avnjuts den varm, där dess mjuka textur och delikata smak förstärks”, lyder beskrivningen av kaffeosten i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Specialiteten framställs bland annat i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland.

bakgrund
 
Kaffeost
Wikipedia (sv)
Kaffeost (meänkieli kahvijuusto, finska leipäjuusto, juustoleipä, finlandssvenska brödost och bondost) är en variant av ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Kaffeost lagas av mjölk (traditionellt råmjölk) och löpe som värms upp, får stelna till ostmassa och sedan gräddas i ugn. Den påminner därför om ostkaka. Den västerbottniska är i allmänhet gjord på getmjölk medan den norrbottniska tillverkas av komjölk. Den senare typen gräddas i ugn. Kaffeosten är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Även i övriga Norrbotten, Västerbotten och Lappland äter man kaffeost. Traditionellt läggs den som småbitar i kaffet eller äts vid sidan av med hjortronsylt. Äter man kaffeosten som den är, antingen varm eller kall, gnisslar det när man tuggar den, vilket upphör om den läggs i kaffet. Äter man den utan tillbehör är den förhållandevis neutral i smaken, till skillnad från annan ost som i allmänhet har salt smak.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen