SD:s partiledare Jimmie Åkesson anländer till partiledardebatten i Agenda den 13 oktober. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Källa: Brexit skjuts upp • 6 av 10 för SD-samarbete • Svårt att vinna mot Säpo

Morgonens nyheter:
6 av 10 svenska väljare är positiva till ett SD-samarbete
• Ingen utvisningshotad har vunnit rättsprocess mot Säpo
• EU redo att försena brexit – om parlamentet inte godkänner avtal i veckan

6 av 10 väljare är positiva till ett SD-samarbete

61 procent av väljarna vill se ett politiskt samarbete med SD i frågor där åsikterna stämmer överens, enligt en Sifo-mätning. För tre år sedan var siffran 38 procent. ”För första gången på 100 år ser vi en väldigt kraftig förändring av den politiska arenan”, säger opinionschefen Toivo Sjörén.

Ingen utvisningshotad har vunnit rättsprocess mot Säpo

Ingen av de 40-talet personer som Säpo pekat ut som ett allvarligt säkerhetshot och velat utvisa har lyckats vinna rättsprocessen mot myndigheten. Beviskraven är låga, enligt Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap. ”En otrolig uppförsbacke för den enskilde”, säger han.

Uppgifter: EU förlänger tidsfristen om inget blir klart i veckan

EU kommer troligen gå med på att skjuta upp brexitdatumet i tre månader, om inte det brittiska parlamentet röstar igenom brexitavtalet under veckan som kommer, enligt uppgifter till The Sunday Times.

Bara tre företag har planer på att fånga in koldioxid

Bara tre företag i Sverige har konkreta planer på att fånga in koldioxid – trots att tekniken kan vara helt nödvändig för att vi ska kunna nå det svenska klimatmålet och Parisavtalet. De tre företagen är Cementa, Preem och Stockholm Exergi.

Nationalekonom kritisk till Moderaternas skattepolitik

Moderaterna föreslår ytterligare ett jobbskatteavdrag, som partiet menar är bra för sysselsättningen. Men Eva Mörk, professor i nationalekonomi, säger i SVT:s ”Agenda” att det inte går att vetenskapligt bevisa att avdragen faktiskt påverkat sysselsättningen.

Ökat fackligt stöd ska locka tillbaka LO-väljare till S

Socialdemokraterna ska locka tillbaka LO-väljare från SD, med målet att stödet till valet år 2026 ska uppgå till minst hälften, skriver Aftonbladet. Detta ska ske bland annat genom att få in LO-aktiva på politiska poster, där politiska förslag sedan arbetas fram från gräsrötter och uppåt.

Sveriges EU-minister: Sverige vill se en ordnad brexit

Europa och Sverige har ett intresse av att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal. Det säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) i Agenda. ”Vi vill naturligtvis att det ska vara ett ordnat utträde. Vi vill inte att de ska krascha ut ur EU”, säger han.

Markle: Fick höra att tidningarna skulle förstöra mitt liv

Meghan Markle, fru till Storbritanniens prins Harry, blev varnad för den brittiska pressen när hon började träffa prinsen. Vänner till Markle, som nyligen stämde tidningen Daily Mail, varnade henne för att tabloiderna skulle förstöra hennes liv.

Bilimportör vill slippa böter – drar ut på leveranserna

En stor svensk bilimportör håller inne med sina leveranser av laddbilar och elhybrider till nästa år för att då kunna registrera fler lågutsläppsfordon och på så sätt undvika böter i samband med de skärpta utsläppskraven som väntar. Flera källor vittnar om liknande agerande bland biljättarna.

Zlatan i natt. Andy Clayton-King / TT NYHETSBYRÅN

Zlatans LA Galaxy vidare i slutspel: ”Ingen stoppar oss”

LA Galaxy är klart för kvartsfinal i MLS-slutspelet efter att laget tog hem matchen mot Minnesota med 2–1. Zlatan Ibrahimovic hade sex skott, varav två på mål, men blev mållös. ”Ingen stoppar oss”, ropade svensken när han samlade lagkamraterna i ring efter matchen.

Kanye West släpper konsertfilm i samband med nya skivan

Den amerikanske rapparen och musikproducenten Kanye West släpper nästa vecka konsertfilmen ”Jesus is king” – samma titel som nya albumet som släpps samtidigt, rapporterar Hollywood Reporter. Filmen kommer endast visas på Imax-biografer runt om i världen.

Dagens händelser

• UTRIKES. Brittiska regeringen väntas försöka få parlamentet att rösta om brexitavtalet
• INRIKES. Hovrättsdom i mål efter mord i Segeltorps centrum (11.00)
• INRIKES. Hovrättsdom i mål om grovt överfall på 84-åring i Ronneby (11.00)
• UTRIKES. Parlamentsval i Kanada
• POLITIK. Inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker Södertörns brandförsvarsförbund
• KULTUR. Museum of Modern Arts i New York återinvigs
• SPORT. IFK Göteborg möter Djurgården i herrallsvenskan i fotboll (19.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationssamtalen

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

12 min
Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
undefined

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

1 tim
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson i SVT:s Morgonstudion.  SVT
undefined

S och M inte överens om varför samtal havererade

Socialdemokraterna och Moderaterna har helt olika uppfattning om varför förhandlingarna om den framtida migrationspolitiken bröt samman.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger i SVT:s Morgonstudion att problemet är att S inte velat gå emot regeringspartnern MP.

– Det har blivit väldigt uppenbart att Socialdemokraterna valt makten istället för politiken, säger hon i programmet.

Migrationsminister Morgan Johansson håller inte med. Han menar att Moderaterna vägrat kompromissa i många av frågorna och slängt in nya krav i förhandlingarna.

2 tim
Läs mer om Migrationssamtalen
Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

4 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

5 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset
Victor Wernersson. Arkivbild. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2020

Hotas efter övergången – IFK Göteborg: Oacceptabelt

IFK Göteborgs Victor Wernersson har fått motta hot om våld efter helgens besked om att han lämnar klubben när säsongen är över. Det meddelar Göteborgslaget på sin hemsida.

”Vi vill från klubbens sida klargöra att de personangrepp och hot om våld som Victor har fått utstå är oacceptabla och något som IFK Göteborg inte vill förknippas med”, skriver man på sajten.

Det var i lördags som den 24-årige vänsterbacken plötsligt skrev på för belgiska Mechelen utan att först ha talat med IFK Göteborg.

3 tim
Arkivbild Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wernersson: Känns som jag blir uthängd lite

IFK Göteborgs ytterback Victor Wernersson rönte stor uppståndelse när han skrev på för en belgisk klubb och missade en träning inför måndagens match mot IFK Norrköping. Nu säger han till GT att han inte känner ingen klubbens beskrivning av att de inte kände till var han var i Belgien, och att han känner sig lite uthängd.

– Kennet (Andersson, sportchef i Göteborg) borde ha vetat var jag var. Sportchefen i Mechelen hade ju ringt om godkännande innan jag skrev på kontraktet där nere, säger han till GT.

IFK:s tränare Poya Asbagi säger att det inte är bra att Wernersson missade en träning och att spelaren bett om ursäkt till hela laget.

Samtidigt menar han att det blivit en olycklig historia av det.

– Vi är väldigt glada att kunna hämta en spelare från bänken i andraligan i Danmark och att han nu ska få ta klivet ut i Europa.

Igår 20:55
Norrköpings Lars Christian Krogh Gerson (2a frh.) kramas om efter 2-1-målet Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Femte segern på sex matcher för Norrköping

Norrköping fortsätter att imponera i årets allsvenska på herrsidan. Hemma mot Göteborg vann man med 3–1, efter att stundtals ha fått kämpa hårt för segern. Det avgörande målet kom först i matchens sista minut, när Blåvitt legat på för en kvittering.

I Stockholm gjorde krislaget Helsingborg årets två första mål när de hämtade in 0–2 till 2–2, och i Halland fortsätter nykomlingen Varberg att ta poäng: 1–0 mot Kalmar.

Igår 19:06
Läs mer om Herrallsvenskan 2020