SD:s partiledare Jimmie Åkesson anländer till partiledardebatten i Agenda den 13 oktober. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Källa: Brexit skjuts upp • 6 av 10 för SD-samarbete • Svårt att vinna mot Säpo

Morgonens nyheter:
6 av 10 svenska väljare är positiva till ett SD-samarbete
• Ingen utvisningshotad har vunnit rättsprocess mot Säpo
• EU redo att försena brexit – om parlamentet inte godkänner avtal i veckan

6 av 10 väljare är positiva till ett SD-samarbete

61 procent av väljarna vill se ett politiskt samarbete med SD i frågor där åsikterna stämmer överens, enligt en Sifo-mätning. För tre år sedan var siffran 38 procent. ”För första gången på 100 år ser vi en väldigt kraftig förändring av den politiska arenan”, säger opinionschefen Toivo Sjörén.

Ingen utvisningshotad har vunnit rättsprocess mot Säpo

Ingen av de 40-talet personer som Säpo pekat ut som ett allvarligt säkerhetshot och velat utvisa har lyckats vinna rättsprocessen mot myndigheten. Beviskraven är låga, enligt Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap. ”En otrolig uppförsbacke för den enskilde”, säger han.

Uppgifter: EU förlänger tidsfristen om inget blir klart i veckan

EU kommer troligen gå med på att skjuta upp brexitdatumet i tre månader, om inte det brittiska parlamentet röstar igenom brexitavtalet under veckan som kommer, enligt uppgifter till The Sunday Times.

Bara tre företag har planer på att fånga in koldioxid

Bara tre företag i Sverige har konkreta planer på att fånga in koldioxid – trots att tekniken kan vara helt nödvändig för att vi ska kunna nå det svenska klimatmålet och Parisavtalet. De tre företagen är Cementa, Preem och Stockholm Exergi.

Nationalekonom kritisk till Moderaternas skattepolitik

Moderaterna föreslår ytterligare ett jobbskatteavdrag, som partiet menar är bra för sysselsättningen. Men Eva Mörk, professor i nationalekonomi, säger i SVT:s ”Agenda” att det inte går att vetenskapligt bevisa att avdragen faktiskt påverkat sysselsättningen.

Ökat fackligt stöd ska locka tillbaka LO-väljare till S

Socialdemokraterna ska locka tillbaka LO-väljare från SD, med målet att stödet till valet år 2026 ska uppgå till minst hälften, skriver Aftonbladet. Detta ska ske bland annat genom att få in LO-aktiva på politiska poster, där politiska förslag sedan arbetas fram från gräsrötter och uppåt.

Sveriges EU-minister: Sverige vill se en ordnad brexit

Europa och Sverige har ett intresse av att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal. Det säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) i Agenda. ”Vi vill naturligtvis att det ska vara ett ordnat utträde. Vi vill inte att de ska krascha ut ur EU”, säger han.

Markle: Fick höra att tidningarna skulle förstöra mitt liv

Meghan Markle, fru till Storbritanniens prins Harry, blev varnad för den brittiska pressen när hon började träffa prinsen. Vänner till Markle, som nyligen stämde tidningen Daily Mail, varnade henne för att tabloiderna skulle förstöra hennes liv.

Bilimportör vill slippa böter – drar ut på leveranserna

En stor svensk bilimportör håller inne med sina leveranser av laddbilar och elhybrider till nästa år för att då kunna registrera fler lågutsläppsfordon och på så sätt undvika böter i samband med de skärpta utsläppskraven som väntar. Flera källor vittnar om liknande agerande bland biljättarna.

Zlatan i natt. Andy Clayton-King / TT NYHETSBYRÅN

Zlatans LA Galaxy vidare i slutspel: ”Ingen stoppar oss”

LA Galaxy är klart för kvartsfinal i MLS-slutspelet efter att laget tog hem matchen mot Minnesota med 2–1. Zlatan Ibrahimovic hade sex skott, varav två på mål, men blev mållös. ”Ingen stoppar oss”, ropade svensken när han samlade lagkamraterna i ring efter matchen.

Kanye West släpper konsertfilm i samband med nya skivan

Den amerikanske rapparen och musikproducenten Kanye West släpper nästa vecka konsertfilmen ”Jesus is king” – samma titel som nya albumet som släpps samtidigt, rapporterar Hollywood Reporter. Filmen kommer endast visas på Imax-biografer runt om i världen.

Dagens händelser

• UTRIKES. Brittiska regeringen väntas försöka få parlamentet att rösta om brexitavtalet
• INRIKES. Hovrättsdom i mål efter mord i Segeltorps centrum (11.00)
• INRIKES. Hovrättsdom i mål om grovt överfall på 84-åring i Ronneby (11.00)
• UTRIKES. Parlamentsval i Kanada
• POLITIK. Inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker Södertörns brandförsvarsförbund
• KULTUR. Museum of Modern Arts i New York återinvigs
• SPORT. IFK Göteborg möter Djurgården i herrallsvenskan i fotboll (19.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Thorwaldsson och Sjöstedt skakar hand under Vänsterpartiets kommundagar i början av november. Henrik Brunnsgård/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

LO skarpt kritiskt: ”Blir en sån jävla cirkus i riksdagen”

Vänsterpartiets misstroendehot mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) är det mest ovärdiga som har hänt i riksdagen på flera decennier, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

– Nu medverkar Jonas Sjöstedt till att vi får en sådan jävla cirkus i svensk riksdag som vi aldrig har sett förut, säger han till tidningen.

Han menar att även LO är kritiskt till de ändringar som görs på arbetsförmedlingen, men att det inte motiverar en misstroendeomröstning mot Nordmark, som han menar jobbar målmedvetet för att rätta till bristerna.

2 tim
Eva Nordmark. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordmarks första ord om misstroendehot: ”V skapar kaos med sitt agerande”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterar nu Vänsterpartiets hot om att väcka misstroende mot henne om regeringen inte ändrar sig kring privatiseringen av arbetsförmedlingen.

– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, säger hon till TT.

– De har ju sett den här punkten i januariavtalet, fortsätter hon.

Vänsterpartiets hot har fått stöd av både Moderaterna och Sverigedemokraterna. Nordmark frågar sig vad Vänsterpartiet har för politiskt alternativ tillsammans med de partierna.

3 tim
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökad press på Nordmark – M och SD positiva till V-hot

Moderaterna är positivt inställt till Vänsterns hot om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), enligt Expressen.

– På just den här punkten tycker vi och Vänsterpartiet lika, säger gruppledaren Tobias Billström till tidningen.

Det är också ”mycket sannolikt” att Sverigedemokraterna hakar på Vänsterns i frågan, säger partiledaren Jimmie Åkesson till DI.

– Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, säger han.

KD vill kalla Nordmark till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att avkräva en plan för hur regeringen ska gå vidare, skriver Sofia Damm, partiets ledamot i utskottet, på Facebook. Först därefter kommer KD att ta ställning.

Vänsterpartiet har gett regeringen två veckor på sig att ändra sig kring ”kaosprivatiseringen” av myndigheten innan hotet omvandlas till handling.

5 tim
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Brexit Storbritanniens framtid
Rebecca Long-Bailey och Jeremy Corbyn med det nya valmanifestet. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Labour utlovar de största reformerna på årtionden

Det brittiska Labour-partiet lägger fram vad som beskrivs som ”det mest radikala valmanifestet på årtionden”, inför nyvalet 12 december, skriver The Guardian.

Partiet lovar omfattande satsningar på det allmänna som ska finansieras via nya skatter på de rikaste och på företag. Vid ett framträdande under torsdagen sa Labour-ledaren Jeremy Corbyn att manifestet var ”fullt av folklig politik som det politiska etablissemanget blockerat under en generation”.

Partiet vill också hålla en ny folkomröstning om brexit, vars resultat ska bli bindande enligt lag. Dessutom vill Labour beskatta olje- och gasföretag och använda pengarna till att skapa en omställningsfond för klimatet.

12 min
Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour lanserar manifest: Lovar ”grön omvandling”

Brittiska arbetarpartiet Labour har under torsdagen presenterat sitt utlovat ”radikala” program inför nyvalet 12 december. I det lovar partiet bland annat en ”grön omvandling” av ekonomin, även om det tidigare löftet att Storbritannien ska bli koldioxidneutralt till 2030 nu vattnats ner.

Labour vill också förstatliga järnvägen, posten, vatten- och elförsörjningen. Partiet lovar också utökat bostadsbyggande, gratis bredband och kollektivtrafik.

För att finansiera reformerna vill Labour höja skatterna med 80 miljarder pund årligen, skriver FT. Näringslivet är måltavla. En Labour-regering hade kapat skattelättnaderna för företag och infört en ny skatt på multinationella bolag. Bolagsskatten hade höjts liksom skatten på finansiella transaktioner.

Partiledaren Jeremy Corbyn insisterar på att hans reformpaket, med stora satsningar på infrastruktur, kommer att välkomnas av många företagare.

– Vi är definitivt på deras sida, har Corbyn sagt.

3 tim
Läs mer om Brexit
Annie Lööf. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Järnvägssatsningarna

Lööf vill gå M till mötes – för att nå tåguppgörelse

C-ledaren Annie Lööf vill att regeringen bjuder in till breda samtal för finansiering av nya stambanor, skriver hon på Twitter. Detta efter nyheten om att Riksrevisionen riktar stark kritik mot planeringen av nya stambanor för höghastighetståg.

Lööf är kritisk mot att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hittills inte agerat för att få tillbaka de sju partier som varit med i diskussionerna till förhandlingsbordet, skriver DN. Partiledaren är också beredd att gå M till mötes för att få igenom förslagen, bland annat genom att diskutera utbyggnad av Arlanda flygplats och trafikleden Östlig förbindelse i Stockholm.

– Vi vill hitta lösningar som gör att vi kan få acceptans i alla läger. Jag hoppas att fler infrastrukturprojekt skulle göra att fler partier kan ställa sig bakom detta, säger Lööf till DN.

1 tim
Infrastrukturminister Tomas Eneroth vid invigningen av Göteborgs hamn i augusti. Jonas Lindstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga planer på att pausa projekt trots svidande kritik

Det är inte aktuellt att pausa planeringen av nya höghastighetsbanor för tågen trots Riksrevisionens kritik, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till DN.

– Att inte bygga mer järnväg i Sverige skulle allvarligt försvåra möjligheterna att nå klimatmålen.

Eneroth säger att han fortfarande tror på tågen och att diskussionerna nu handlar om förutsättningarna för att finansiera banorna, inte om huruvida det ska göras stora omtag.

6 tim
M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, SD:s infrastrukturpolitiska talesperson JImmy Ståhl och KD:s partiledare Ebba Busch Thor. TT
undefined

Stenhård kritik från höger: ”Borde dra i nödbromsen”

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna reagerar alla på Riksrevisionens hårda kritik kring planeringen av de nya stambanorna för höghastighetståg.

– Nu borde regeringen dra i nödbromsen. Prioritera i stället satsningar på underhåll och att bygga klart påbörjade projekt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, enligt M:s Twitterkonto.

Även SD har tweetat om saken.

”Planeringen av detta gigantiska projekt har skötts slarvigt och kostnaderna för skattebetalarna skulle bli enorma”, skriver partiet.

Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö menar att myndigheten upprepar det som hans parti tidigare har sagt.

”Nästan identiskt, faktiskt”, skriver han på Twitter.

5 tim
Läs mer om Järnvägssatsningarna
Stefan Löfven träffar poliser i Klippan under sin pågående Sverigeturné. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Krönika: Löfvenkritik för att S tappat makten om tanken

Opinion Statsminister Stefan Löfvens kritiserade intervju i Agenda på söndagskvällen kring gängbrottsligheten var inte strålande, men inte sämre än vad det har varit. Kritikvågen handlar snarare om att högern nu har tagit makten över tanken, skriver S-profilen Daniel Suhonen i Arbetet.

Tidigare har S haft ett problemformuleringsprivilegium och kunnat formulera de bärande tolkningsramarna, fortsätter Suhonen, men exakt klockan 21.30 i söndags dog Sverige som vänsterland.

”I den brun-blå åsiktskorridoren kan ingen höra dig skrika”, skriver han.

Den borgerliga debattören Paulina Neuding skriver i Dagens Samhälle att Löfvens påstående om att han inte såg utvecklingen med brottslighet komma är förbluffande. Neuding menar att statsministern bevisligen hade alla relevanta fakta.

Expressens Lotta Gröning blickar framåt och ger tio förändringstips till Löfven och hans parti. Att skrota klyschorna, göra en vänstergir och hålla Miljöpartiet kort är tre av förslagen.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker kommunpoliserna i Klippan på onsdagen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svart vecka och svårt sjätte år för Löfven

Det är hård press på statsminister Stefan Löfven och hans regering just nu och S-ledaren förväntas analysera läget och peka ut en riktning. Han misslyckades dock med båda de uppgifterna i söndagens Agenda, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys över ”Statsministerns svarta vecka”.

”Aldrig tidigare har en statsminister fått utstå så förödande kritik efter ett enskilt tv-framträdande”, skriver han.

Kvartals Viktor Barth-Kron drar paralleller till M-ledaren Fredrik Reinfeldts sjätte år som statsminister som han kallar förödande och skriver att framtiden för regeringen vilar på om väljarna uppfattar Löfvens samhällsbygge som något som ger resultat.

”Den här regeringens öde i nästa val vilar inte på något fiffigt bildsättande, något särskilt uselt eftermäle från regeringen Bildt, eller ens på en vinst i den allt mer semantiska debatten om vad som egentligen är hönan och ägget av integrationsproblem och social utsatthet”, skriver Barth-Kron.

Igår 18:47
Läs mer om Gängkriminaliteten
Längdskidåkaren Stina Nilsson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Stina Nilsson har känning i axeln – missar premiären

Längskidåkaren Stina Nilsson avstår säsongens första svenska tävling i Gällivare i helgen, skriver förbundet i ett pressmeddelande, enligt flera medier.

– Stina har en liten känning i ena axeln. Hon är i träning, men för att inte riskera något väljer hon att hoppa över tävlingarna i Gällivare, säger landslagstränaren Magnus Ingesson.

Även Ebba Andersson missar premiären, under gårdagen kom beskedet att skidstjärnan mest troligt missar resten av året på grund av sin knäskada.

36 min
Johanna Ojala, Therese Johaug och svenska skidlandslaget. TT
undefined

Experten: ”Johaug verkar ha tagit ytterligare kliv i år”

Norska skidåkaren Therese Johaug kommer att bli ett ännu starkare hot mot svenskorna i kommande världscupen än förra året. Det tror Johanna Ojala, expert i SVT:s ”Vinterstudion”.

– När hon hade en sämre vecka kunde svenskorna utmana henne rejält. Har hon mer balans i år, kommer det att bli riktigt tufft för hennes konkurrenter, säger Ojala i en intervju med TT.

Hon tror ändå att svenskorna är tillräckligt bra för att kunna slå norskan.

– Vi har blivit bortskämda med bra prestationer från damerna. De har förtjänat uppmärksamheten och har bra chanser den här säsongen.

10 min
Ebba Andersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ebba Andersson blir borta året ut – missar Tour de Ski

En knäskada stoppar landslagsskidåkaren Ebba Andersson som blir borta till årsskiftet, skriver flera medier.

Därmed ser hon ut att missa Tour de Ski, som pågår mellan den 28 december och 5 januari.

”Jag såg verkligen fram emot att få börja tävla i helgen. Men det bästa jag kan göra nu är att blicka framåt och fokusera på min rehabilitering så att jag kan komma tillbaka så snart som möjligt”, säger hon i ett pressmeddelande.

Det var under landslagslägret i Bruksvallarna som Andersson halkade och slog i det knä som hon tidigare opererat.

Igår 13:44
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning
Wilma Andersson.  TT
undefined

Nya förhör med misstänkt man innan häktningsbeslut

Under dagen blir det nya förhör med mannen som är skäligen misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, rapporterar Bohusläningen.

Tidigast under torsdagskvällen kommer åklagaren Caroline Fransson att fatta beslut om mannen, som har en relation med Wilma Andersson, ska begäras häktad eller inte. Polisen vill inte kommentera varför de tror att 17-åriga flickan har mördats.

Mannen i 20-årsåldern förnekar brott. Wilma Andersson försvann från Uddevalla för en vecka sedan.

Idag 09:48
Polisen söker efter Wilma Andersson. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tipsen om försvunna Wilma strömmar in till polisen

Polisen och frivilligorganisationer har återupptagit sökandet i Uddevalla efter försvunna Wilma Andersson, rapporterar flera medier. Bland annat söker man med drönare vid Bäveån som rinner genom staden.

– Det pågår tills vi hittar flickan, det är målet, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson, till Göteborgs-Posten.

Under natten har polisen fått in runt 40 tips om försvinnandet, rapporterar P4 Väst.

I går hittades brända kvinnokläder, men polisen vill inte kommentera om fynden går att koppla till Wilma Andersson, rapporterade TV4 Nyheterna.

6 tim
Läs mer om Försvunna Wilma Andersson

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund