Källor: M-profil hade central roll i kampanjen för Patriot
M-profilen Kent Persson har spelat en central roll för att amerikanska vapenjätten Raytheon skulle vinna kontraktet om att sälja luftvärnssystemet Patriot till Sverige, uppger källor för DI.
Den tidigare partisekreteraren bekräftar bara att han i egenskap av rådgivare hos pr-firman Burson-Marsteller hjälpt Raytheon med en analys av det politiska systemet i Sverige. Men enligt källa har Kent Persson även deltagit i ett möte med vapenföretaget och en person som skulle påverkas, skriver DI. Raytheon uppges också via Burson-Marsteller ha drivit en aggressiv kampanj.
Upphandlingen har delat Alliansen. Moderaterna stöder dock fortfarande S-MP-regeringens linje att köpa Patriot.
Tidigare artiklar
bakgrund
MIM-104 Patriot
Wikipedia (sv)
MIM-104 Patriot är en amerikansk luftvärnsrobot, som tillverkas av Raytheon. Den utgör den huvudsakliga luftvärnsbeväpningen i USA:s armé och används av många fler nationer. Patriot ersatte roboten MIM-14 Nike-Hercules som USA:s huvudsakliga High to Medium Air Defense (HIMAD) och Hawk som USA:s medeldistans taktiska luftvärnsplattform. Även om det inte ingick i den ursprungliga specifikationen, så har Patriot också fått en roll som antiballistisk robot, vilket idag utgör dess huvudsakliga uppgift, då amerikanska soldater förväntas strida under skydd av oinskränkt luftherravälde.
Utöver roboten består systemet av en AN/MPQ-53 och AN/MPQ-65 radar som söker efter och följer fientliga plan och robotar, en datoriserad och AN/MSQ-104 nätverksuppkopplad stridsledningscentral, samt fordon och ramper.
Patriot utvecklades vid Redstonearsenalen i Huntsville, Alabama, liksom ett stort antal andra amerikanska robotar. Namnet Patriot är en akronym för Phased Array Tracking Radar to Intercept Of Target.
Patriot har sålts bland annat till Egypten, Grekland, Israel, Japan, Kuwait, Nederländerna, Saudiarabien, Spanien, Taiwan och Tyskland. Sedan Nordkorea provsprängt kärnvapen, samt provskjutit ballistiska robotar, så har också Sydkorea uttryckt ett intresse att köpa systemet. Den sjunde november 2017 tillkännagav den svenska regeringen att Sverige kommer köpa in ett antal system till Försvarsmakten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen