Hem
VattenfallANNONS

Kampen mot kartongerna — så får du en skönare inflytt

En enkel punktlista kan bidra till att lätta på den stress och tidspress som många av oss har en förmåga att hamna i.

Har du också flyttkartonger som fortfarande står ouppackade efter din senaste flytt? Då är du inte ensam.

Nästan sex av tio svenskar lämnar lådor orörda i upp till sex månader efter inflytt, enligt en färsk undersökning. Men det finns enkla tips du kan använda dig av för att slippa hamna i en sådan situation.

Känner du igen synen av ett förråd fyllt med omärkta, ouppackade kartonger, och tavlor som står utställda efter väggen i väntan på att bli upphängda? En flytt är ofta ett stort projekt som både kräver tid och energi, och att sätta upp en tydlig strategi genom en enkel punktlista kan bidra till att lätta på den stress och tidspress som många av oss har en förmåga att hamna i.

I en ny undersökning som genomförts av Norstat fick svenskarna svara på frågor kring flyttrutiner, och många visade sig sakna just en tydlig rutin, och strategi. Det flest kämpar med är att flyttkartonger blir stående, ouppackade, lång tid efter att flytten genomförts. Hela 59 procent har kartonger som står orörda i upp till sex månader efter inflyttningsdatum, och 25 procent säger att de fortfarande har kartonger som inte packats upp efter deras senaste flytt.

Visste du att:

  • Under 2023 flyttade 1 492 201 personer inom Sverige. Det året då flest antal flyttar registrerades var 2022 då siffran låg på närmare 1 600 000.
  • Majoriteten av de som flyttade under föregående år valde att stanna inom samma kommun och nästan häften av dessa stannade också inom samma distrikt.
  • Den åldersgrupp som har flest antal flyttar var 20–24 år där närmare 250 000 stycken registrerades. Tvåa på listan var 25–29 år där motsvarande siffra var knappt 220 000.
Jens Berggren, energicoach på Vattenfall. (Magnus Sandberg)

Var ute i god tid

Många anser också att det är krångligt att teckna nya avtal, och inte minst att välja elhandelsleverantör. 65 procent vill inte behöva tänka på att teckna ett avtal och många kämpar med att förstå vilket elavtal som passar dem bäst. 36 procent uppger att just det är den svåraste delen kring att teckna nytt. Detta gör också att många dröjer med att teckna ett till efter att de har flyttat.

Jens Berggren, energicoach på Vattenfall, påpekar vikten av att ta sig tid att teckna ett nytt elavtal innan inflytt och vill också påvisa att det inte behöver vara så krångligt som många tror.

– Om du är ute i god tid undviker du risken att stå utan el när du väl flyttar in. Helst bör man ha tecknat det senast tio dagar innan för att vara på den säkra sidan. Fördelen med att vara ute i god tid är att du också ger dig själv chans att läsa på, så att du kan teckna det avtal som är bäst lämpat för just dig. När du väl hittat rätt avtal behöver du bara veta din nya bostads anläggnings-ID, som fungerar som bostadens ”personnummer” i elnätet, och det får du av din hyresvärd, bostadsförmedlare eller föregående ägare.

Undersökningen i korta drag:

  • 59 procent tar mellan en vecka och sex månader på sig att packa upp sina flyttlådor.
  • 25 procent har fortfarande ouppackade flyttlådor hemma efter sin senaste flytt.
  • 65 procent anser att det är jobbigt att teckna nya avtal i samband med flytt.
  • 42 procent dröjer med att teckna elavtal till efter inflytt.
  • 36 procent anser att det svåraste är att avgöra vilket avtal som passar dem bäst.

Ta dig tid - för att spara tid

För att undvika att flyttlådor blir stående ouppackade kan du med fördel se till att tänka ett extra varv både vad gäller packning och märkning av dina lådor. Om du ser till att inför flytten märka lådorna (på flera sidor!) med vad de innehåller så blir det lättare att packa upp dem på den nya adressen. Det gäller också att tänka på att kunna komma åt de saker du har störst behov av närmast efter inflytt, då blir det lättare att påbörja uppackningsprocessen och se till att den inte blir hängande. Se också till att dedikera vissa lådor till dessa saker och märk dem väl. På det sätt undviker du onödig frustration, blir snabbare klar med dina flyttkartonger och gör det enklare för dig att snabbt känna dig mer hemma i din nya bostad.

Tips för att skapa en bättre stämning under flytten

Bjud tillbaka

Var schysst mot de som flyttar – oavsett om det handlar om en flyttfirma eller släkt och vänner. Se till att det finns vatten och annan dryck och kanske mellanmål i form av frukt eller mackor. En klassisk flyttpizza när flytten är avklarad är heller inte fel.

Glöm inte deklarationen

En annan sak som Jens Berggren tar upp för att underlätta flytten i allmänhet, och elavtalet i synnerhet, är att ta sig tid att kika på fastighetens energideklaration.

– Det är alltid bra att gå igenom ditt nya hems energideklaration, den ger en bra indikation kring förbrukningen i huset eller fastigheten. Det ska också finnas råd kring vad som kan göras för att bostaden ska bli mer energieffektiv. Det kan kännas dyrt och jobbigt att ta tag i energifrågorna direkt men se dem som investeringar som lönar sig så snart du gjort dem. Ju snabbare du gör dem desto billigare och bekvämare blir ditt boende över tid.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.