Hem
VattenfallANNONS

Så arbetar Vattenfall för biologisk mångfald

Utsikt från Tjamstanberget nära Malå i norra Sverige

Att leda fiskar förbi vattenkraftverk har alltid varit en utmaning. När de naturliga vägarna blockeras av kraftverkens turbiner står fiskarnas överlevnad på spel. Nu testar Vattenfall en lösning med ”dansande stavar” som ska guida fiskarna rätt.

– Det är bara ett av många exempel på hur vi dagligen jobbar för att värna den biologiska mångfalden, säger Helle Herk-Hansen på Vattenfall.

expert
Helle Herk-Hansen
Koncernmiljöchef på Vattenfall

I Vattenfalls laboratorium i Älvkarleby sker forskning om energiproduktion och här finns en testanläggning som kallas för Laxeleratorn. I två bassänger, 24 meter långa och två meter djupa, studeras fiskars beteende i strömmande vatten. Här arbetar Vattenfall bland annat för att hitta bra sätt att förmå lax och annan fisk att hitta rätt väg förbi vattenkraftverken.

– Vanligtvis används galler för att stoppa fisk från att hamna i turbinerna, men galler minskar vattenflödet och därmed elproduktionen, säger Helle Herk-Hansen, koncernmiljöchef på Vattenfall.

Genom att röra sig med vattenströmmen skapar stavarna i Laxeleratorn ett hinder som leder fiskarna bort från kraftverkens vattenintag, vilket ökar deras chans att överleva på väg mot havet.

Under året har man testat en lösning som kan beskrivas som ”dansande stavar”. Stavarna rör sig med vattenströmmen och när laxsmolt, det vill säga unglax på väg mot havet, simmar mot dessa stavar uppfattar de dem som hinder och väljer i stället att följa dem. På så sätt kan fiskarna ledas bort från kraftverkens vattenintag.

Inspirationen för stavarna kom från hur sjögräs och kelp rör sig i vattnet, och tanken är att stavarna som svajar i strömmen skulle kunna leda fiskarna på ett liknande sätt.

Klimatförändring hotar djurlivet

Laxar påverkas av vattenkraftens dammar och turbiner under sin vandring mellan uppväxtområden i älvar och havet.

Experimenten i Laxeleratorn visar Vattenfalls starka vilja att kombinera teknisk innovation med ett ansvarstagande för miljön.

– Precis på samma sätt som vi står inför en klimatkris så står vi inför en biologisk mångfaldskris. För oss är det inte två separata kriser – de hör ihop och vi måste agera på båda fronterna, säger Helle Herk-Hansen.

Ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden är klimatförändringar. När klimatet förändras, med högre temperaturer, stigande havsnivåer och torka, påverkas den biologiska mångfalden negativt. Det innebär att många djur och växter kan få svårt att överleva.

Vattenfalls investeringar i en fossilfri framtid bidrar till att minska hoten mot den biologiska mångfalden. På bilden sjön Flaten.

Vattenfalls investeringar i en fossilfri framtid är därmed ett viktigt bidrag för att minska hotet mot den biologiska mångfalden. Men insatserna stannar inte där. Genom att införa många olika typer av åtgärder, både på befintliga anläggningar och vid nybyggnationer, bidrar Vattenfall till att upprätthålla stabila ekosystem och en levande planet.

– Det genomsyrar hela vårt arbete. För befintlig infrastruktur så utvärderar vi vår påverkan och driver projekt som förbättrar förutsättningarna. I nya projekt är den biologiska mångfalden med som en viktig komponent redan i planeringsstadiet, säger Helle Herk-Hansen.

Hela samhället har fått upp ögonen för den minskade biologiska mångfalden. Det kan innebära en utmaning, då skyddet av arter kan göra det svårare för Vattenfall att få genomföra projekt.

– Därför är det viktigt att vi hittar lösningar som gör att vi kan genomföra energiomställningen på bästa sätt, på rätt plats och vid rätt tidpunkt – med hänsyn till den biologiska mångfalden, säger Helle Herk-Hansen.

Tre exempel: Så arbetar Vattenfall för att skydda naturen och den biologiska mångfalden

Biologisk mångfald vid ledningsnätet

Den här ledningsgatan i närheten av Abisko ingick i inventeringen.

Ledningsgator är viktiga för grön infrastruktur och gynnar många hotade arter. Regelbunden röjning skapar ängsliknande marker som fungerar som livsmiljöer för dessa arter. I Sverige har Vattenfall kartlagt 250 kilometer ledningsgator och identifierat områden med höga naturvärden där insatser görs för att främja biologisk mångfald, särskilt pollinatörer, samtidigt som underhållskostnader sänks.

Forskning kring fiskvandring

Vattenfall arbetar för att återställa naturliga livsmiljöer för lax och andra arter inom sina vattenkraftsprojekt.

En viktig del av Vattenfalls miljöarbete inom vattenkraften är att återställa och tillhandahålla naturliga livsmiljöer för olika arter. Dessutom bidrar Vattenfall till bevarandeprojekt genom en miljöfond kopplad till försäljning av vattenkraftsel märkt med Bra Miljöval.

I Älvkarlebys Laxeleratorn, som vi nämnde i början av texten, bedriver Vattenfall forskning om nedströms och uppströms fiskvandring. Här testas olika lösningar för att fisken på ett säkert och effektivt sätt ska kunna ta sig förbi vattenkraftverken.

Studie av sjöfåglars flygbeteende vid vindkraftverk

Tretåig mås var en av fåglarna som studerades vid projektet.

Sjöfåglar undviker medvetet vindkraftverkens rotorblad till havs, enligt en ny studie, Den kartlade flygmönster hos tusentals fåglar runt vindkraftverk i Nordsjön. Under två års övervakning med hjälp av kameror och radar registrerades inte en enda kollision mellan en fågel och ett rotorblad.

Med hjälp av avancerad kamerateknik och AI har Vattenfall undersökt hur sjöfåglar undviker kollisioner med vindkraftverkens rotorblad, vilket hjälper till att förbättra planeringen av havsbaserade vindkraftsparker.

En naturinkluderande energiomställning

Vattenfall har en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt energisystem och har en målsättning att göra detta på ett sätt som inkluderar naturen. Genom en biodiversitetsplan som innehåller åtgärder och mål bidrar Vattenfall till det globala ramverket för biologisk mångfald och till det globala målet om uppnå en “naturpositiv” värld till 2030.

Vattenfall arbetar för fossilfrihet

  • Vattenfalls vision är en framtid där det är möjligt för alla att transportera, producera och leva fossilfritt.
  • Målet till 2040 är att inte längre använda fossila bränslen (till exempel kol, olja, naturgas eller torv) eller några bränslen som härrör från fossila bränslen (till exempel blå vätgas) i den egna primära el- eller värmeproduktionen. Vattenfall strävar efter att göra alla led i produktionskedjorna fossilfria, så att alla kunder (oavsett el- eller värme) ska kunna använda fossilfri energi. Målet är att kunna erbjuda ett fossilfritt alternativ för alla andra produkter och tjänster i bolagets portfölj, till exempel biogas eller biometan i stället för naturgas.
  • Vattenfall arbetar också för att hjälpa andra sektorer och industrier att bli fossilfria, så att även de ska kunna erbjuda sina kunder möjlighet att transportera, producera och leva fossilfritt.
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.