Kan du skilja mellan mörk- och ljusgröna fonder?
Många branscher behöver kapital för att ställa om till en miljövänligare produktion. Här är ditt sparkapital faktiskt en maktfaktor. Nu har ett nytt regelverk som trädde i kraft i mars gjort det enklare för sparare att jämföra fonder och förstå vad som skiljer dem åt. I det nya regelverket finns tre kategorier av fonder:
- mörkgröna (även kallade artikel 9)
- ljusgröna (artikel 8)
- övriga fonder
De olika kategorierna innebär enkelt uttryckt olika nivåer på hållbarhet. Medan de ljusgröna främjar hållbara egenskaper så har de mörkgröna hållbarhet som mål med sin investering, antingen miljömässigt eller socialt.
– Vi integrerar hållbarhetsanalys i våra investeringsprocesser och när vi förvaltar våra fonder. Dessutom utesluter vi investeringar i till exempel fossil energi och arbetar aktivt som ägare för att påverka företagen vi investerar i att anpassa sig till målen i Parisavtalet. Därför klassas de allra flesta av våra fonder antingen som ljusgröna eller mörkgröna, säger Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetsansvarig på SEB:s fondbolag, SEB Investment Management AB.
I dagsläget erbjuds SEB:s kunder flera mörkgröna fonder, och inom kort kommer utbudet växa ytterligare.
– Vår globala aktiefond, SEB Global Climate Opportunity Fund, är ett exempel på en mörkgrön fond som är öppen för alla att investera i. Den har som syfte att skapa långsiktigt hållbar positiv påverkan utifrån ett klimatperspektiv, genom att investera i företag med produkter och tjänster som kan hjälpa till att lösa våra globala klimatutmaningar. Men även om det är bra att våra kunder snart får tillgång till fler mörkgröna fonder ska man komma ihåg att våra ljusgröna fonder är ett bra alternativ för de som vill placera hållbart, säger Elisabet Jamal Bergström.
Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.