TT
Politikernas kvitton

Kan få 9,9 miljoner – om hon fyller 50 i riksdagen

Aftonbladet skriver att Emma Carlsson Löfdahl kan få 9,9 miljoner kronor i arvode om hon sitter kvar i riksdagen mandatperioden ut. Genom att skjuta på sin avgång skulle hon hinna fylla 50 år innan hon lämnar riksdagen, därmed uppnår hon en åldersgräns som innebär att hon har sin försörjning tryggad till 65-årsdagen, skriver tidningen.

– Har man inte fyllt 50 år men 40, så får man inkomstgaranti max fem år. Det blir en stor skillnad, säger Johan Hirschfeldt, ordförande i riksdagens arvodesnämnd, till tidningen.

I ett inlägg på Facebook har Carlsson Löfdahl meddelat att hon lämnar Liberalerna men att hon tänker behålla sin plats i riksdagen tills hon får besked om hon kommer att åtalas.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Riksdagshuset. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Bekräftat: Regeringen vill ha ökad makt under krisen

Regeringen har tagit fram ett utkast till en lagrådsremiss som skulle ge den ökad makt under coronakrisen, skriver Expressen. Det bekräftas av socialminister Lena Hallengrens (S) statssekreterare.

Enligt Expressen är syftet att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen. Något färdigt förslag finns ännu inte men regeringen vill att det ska gälla i tre månader.

Exempel på sådana beslut skulle kunna vara ytterligare restriktioner kring folksamlingar, och möjlighet att stänga köpcentrum eller barer och kaféer.

Regeringen vill få stöd från oppositionen. Moderaterna menar att ”betydande makt” skjuts från riksdag till regeringen, och vill se ett ändrat förslag som ger riksdagen rätt att lägga veto.

44 min
Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små elevgrupper kan snart vara tillbaka i gymnasiet

Redan kommande veckor kan vissa gymnasieelever få komma tillbaka till skolan för att genomföra moment som krävs för att de ska kunna gå ut med slutbetyg, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Merparten kommer däremot fortsätta med distansundervisning. Enligt Ekström vill man möjliggöra särskilda lösningar för ”små grupper”.

Folkhälsomyndigheten godkänner åtgärden men fattar det formella beslutet på måndag, säger generaldirektör Johan Carlson.

1 tim
Ann Linde. TT
undefined

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

Idag 14:06
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Analyser: ”Pandemin kan säkra Trump i höstens val”

I takt med att coronaviruset sprider sig i USA lamslås ekonomin, företag går under och arbetslösheten skjuter i höjden. I vanliga fall skulle det bana väg för en jordskredsseger för Demokraterna i höstens val – men Donald Trump är ingen vanlig politiker och det här är en aldrig tidigare skådad kris i modern tid. Det skriver Annie Lowrey i The Atlantic.

Enligt henne har amerikanska väljare under de senaste valen också låtit sig styras mindre av hur det faktiskt går för USA i bärande frågor som ekonomi och jobb – och allt mer gått på personen som representerar deras parti. ”Det har blivit mindre sannolikt att väljare byter parti eller överger sitt partis kandidat”, skriver hon.

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg skriver att pandemin kan säkra Trumps andra mandatperiod. De senaste dagarna har han stigit fram som en ”kraftfull ledare i de här svåra tiderna”, som anses fatta svåra men för nationen viktiga beslut.

”Demokraterna har förstås hamnat helt i skuggan av Donald Trump”, skriver han – med den trolige presidentkandidaten Joe Biden isolerad i Delaware.

25 min
Jared Kushner och Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps svärson får en mer framträdande roll i krisen

Donald Trumps svärson Jared Kushner har ingen medicinsk erfarenhet eller expertis, men har de senaste dagarna klivit fram som ny frontfigur i Vita husets kamp mot coronaviruset. Det skriver AFP.

På pappret ska Kushner bara bistå vicepresident Mike Pence, som har huvudansvaret för att koordinera regeringens arbete mot smittspridningen. Själv säger han att Trump bett honom att se till att coronateamet ”tänker utanför lådan”.

Den fredsplan för Israel och Palestina-konfliken som USA presenterade i januari skissades fram av Jared Kushner – och möttes av global kritik från i stort sett alla utom Israel.

2 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

Idag 14:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Socialminister Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Löfven: Kommer få räkna dödsoffren i tusental – lika bra att vi förbereder oss

Svenska dödsfallen i coronapandemin kommer att räknas i tusental. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det är lika bra att vi förbereder oss på det, säger han till tidningen.

Han säger att det är en bedömning som görs utifrån hur det sett ut med smittan i många andra länder. Om den svenska strategin säger Löfven att fler kommer behöva intensivvårdas och att betydligt fler kommer dö, trots ambitionen att ”platta ut kurvan”. Han vidhållet att strategin är rätt, men att man alltid måste vara beredd att ompröva den.

Löfven upprepar budskapet om att coronakrisen är något som kommer att pågå i flera månader och inte i veckor – både när det gäller spridningen av viruset och de ekonomiska konsekvenserna.

5 tim
Linde, Stockholm i coronatid. TT
undefined

”Samhället hyperkänsligt – därför stängs det ned”

Under 1900-talets pandemier dog miljontals människor utan att samhället vidtog extrema åtgärder. I en intervju med Dagens Nyheter säger tidigare statsepidemiologen Annika Linde att detta kan ha två orsaker, att sjukdomsförloppet vid covid-19 är mer dramatiskt än vid vanlig influensa och att människor i dag är mer oroliga.

– Jag tror det framför allt handlar om att vi har ett hyperkänsligt samhälle, säger hon till tidningen.

4 tim
Anders Wallensten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 51 svenskar har dött i covid-19: ”Stigning”

Ytterligare 51 personer i Sverige har dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt ligger nu dödssiffran på 333 personer. 469 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelningar.

– Kurvan fortsätter upp, det är en stigning nu, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, vid dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På frågan om Wallensten ser några tecken på om Stockholm börjat nå toppen svarar han:

– Nej, som vi har sett på siffrorna nu så ser vi ingen ingen peak än, tyvärr.

Totalt har 6 078 personer konstaterats smittade i Sverige.

Idag 12:02
Läs mer om Coronaviruset
Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om viruset

Analys: Utvecklingen avgör för både Löfven och Sverige

Stefan Löfven (S) tror på dödsoffer i tusental, regeringen vill ha mer makt och svenska medier får ett nytt stödpaket. Fredagen har inneburit flera nya politiska besked om coronakrisen, vilket gör att även analyserna har olika ingångar.

DN:s Ewa Stenberg skriver att statsministern med dagens uttalande vill visa på vilket allvar Sverige står inför, och att han måste övertyga väljarna om att man valt rätt väg. Löfven har haft stor nytta av sitt lugn men hans framtid avgörs av att vi inte får en utveckling i stil med Italiens, menar Stenberg.

”Det avgör Stefan Löfvens eftermäle, men framför allt avgör det Sveriges framtid.”

Expressens Viktor Barth-Kron skriver om den egna tidningens avslöjande att regeringen tillfälligt vill flytta makt från riksdag till regering för att kunna agera snabbare under krisen – något som tidigare hade varit otänkbart.

Moderaterna är kritiskt och någon form av kompromiss måste nås, menar Barth-Kron.

”Ska ett demokratiskt undantagstillstånd ha någon som helst legitimitet måste oppositionen vara med på tåget.”

2 tim
Lena Hallengren. Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministrar om mediebilden: ”Inte alls som vanligt här”

Den ”mjuka” svenska coronastrategin har blivit väl omtalad i tidningar och nyhetsinslag runt om i världen, men det är inte alls så att livet flyter på precis som vanligt här.

Det var budskapet när socialminister Lena Hallengren (S), utrikesminister Ann Linde (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) höll en pressträff för utländska medier under fredagen.

Nyhetsbyrån AFP skriver hur den svenska regeringen visserligen infört stopp för sammankomster på fler än 50 personer och nu senast ett förbud mot besök på äldreboenden, men att Stockholm inte är någon ”spökstad” på långa vägar.

Ministrarna försvarar strategin och säger att man sett hur den haft effekt för att stoppa smittspridningen.

4 tim
Läs mer om Röster om viruset
Coronaviruset Dagens börs
Coronaviruset Dagens börs

Volatilt Wall Street stänger ner – Tesla mot strömmen

Efter en volatil handelsdag avslutade Wall Street veckan på rött och vid stängning stod ledande index som följer:

 • S&P 500: -1,5 procent
 • Nasdaq: -1,5 procent
 • Dow Jones: -1,7 procent

Strax innan öppning kom dystra jobbsiffror. Sysselsättningen föll i USA för första gången sedan 2010 – antalet sysselsatta minskade med 701 000 personer i mars, enligt statistiken. Analytikerna väntade sig ett tapp på 100 000. Börserna pressades också att det kom nya siffror över dödstal i New York, som visade att antalet döda dubblerats på tre dygn.

– Vi kan inte se ljuset framför oss, kommenterade Brian Nick, investeringsstrateg på Nuveen till CNBC.

Samtidigt hoppades investerare att oljepriskriget är på väg mot ett slut och priset på olja fortsatte upp då det kom indikationer på att Ryssland är redo att begränsa produktionen. På fredagen träffade Trump amerikanska oljejättars vd:ar och på måndag kommer Opec+ att hålla ett extrainsatt krismöte.

På bolagsfronten rusade Tesla efter att ha släppt leveransstatistik som var över förväntan. Aktien stängde upp 6 procent.

24 min
Illustrationsbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen slutade på minus – H&M vände ner

Stockholmsbörsen åkte upp och ner runt nollstrecket under fredagen. Vid stängning var indexen:
• OMXSPI: −1,0%
• OMXS30: −1,6%
Dagens stora börshändelse var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men stängde på minus 1 procent

I botten av OMXS30-listan finns Telia – som handlas utan rätt till utdelning – samt Kinnevik, Skanska och Securitas. Securitas fick under morgonen en sänkt rekommendation från Jefferies, medan Kinnevik fick sänkt riktkurs och upprepat köpråd från DNB.

På fredagsmorgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljan fortsatte att handlas uppåt under fredagen.

5 tim
Illustrationsbild. Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stilla rörelser på Asiens börser efter oljerallyt

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Idag 03:55
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Trots förbud har anhöriga tvingat sig in bland äldre

Vid flera tillfällen har anhöriga tvingat sig in på äldreboenden i Östersunds kommun, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. Det ska ha skett de senaste dagarna, efter att regeringen beslutat om besöksförbud på samtliga boenden i landet.

Personalen har inte rätt att rent fysiskt stoppa anhöriga från att komma in utan ska då ringa polisen. Om så har skett är oklart.

Kommundirektör Anders Wennerberg säger att det kan bli aktuellt att diskutera behov av vakter, om inte förbudet respekteras.

2 tim
Arkivbild. ERIK ABEL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen trandans under våren – turistmagneten tar paus

Vid högsäsong samlas 150 000 turister på anläggningen Trandansen vid Hornborgasjön, men i år blir det annorlunda. Anläggningen stängs som en följd av coronaviruset, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Såhär års brukar turister från bland annat Tyskland flockas vid sjön för att skåda tranorna.

– Det går ju inte att stänga naturen, men vi vill inte att folk samlas i stora skaror just här, säger föreståndaren Sofie Stålhand.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset