Karlskoga jublar efter segermålet. Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hockeyallsvenskan

Karlskoga till SHL-kval efter stordrama mot AIK

Karlskoga tappade 2–0 mot AIK till 2–2 i slutminuten. Men i förlängningen prickade Carl Berglund rätt och överlistade AIK-målvakten Gasper Kroselj efter 86.59.
– Helt otroligt. Jag skjuter bara, sa Berglund till C More.
Matchen saknade inte dramatik. Med 37 sekunder kvar reducerade Jonas Almtorp till 1–2 när han vallade in pucken via baken på Karlskoga-målvakten Emil Kruse. Och med sju sekunder kvar studsade Mads Larsens skott via Karlskogabacken Jacob Lundegård in i mål till 2–2.
Karlskoga ska nu spela SHL-kval mot Rögle i bäst av sju matcher.

Toppnyheter

Sörjande på Yonge Street, där attacken inträffade. Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN
Skåpbilsdådet i Toronto

Kryptiskt inlägg före dådet – flest kvinnor bland offren

Polisen vill fortfarande inte säga något om motivet till den dödliga skåpbilsattacken i Toronto i går. Enligt uppgifter i flera medier la den misstänkte föraren Alek Minassian upp ett Facebookinlägg strax före dådet där han hyllar Elliot Rodger, som mördade sex personer år 2014 och motiverade dådet med att han ville hämnas på kvinnor som avvisat honom.
Innehållet har plockats ner av Facebook under dagen. Torontopolisen vill inte kommentera innehållet, som de beskriver som ”kryptiskt”. På en presskonferens bekräftade polisen att ”en övervägande andel” av offren är kvinnor, men att det ännu inte är känt om det är en slump eller inte.

Igår 21:02
Skåpbilsdådet i Toronto

Polismannen hyllas för gripandet: Borde få medalj

Dramatiska bilder visar hur föraren av skåpbilen i Toronto konfronteras av en polis efter att han kört ihjäl minst tio människor. Trots att föraren hotar med att han har ett vapen så avlossar polisen inget skott.
– Jag har ett vapen i fickan, säger föraren och pekar mot polisen.
– Jag bryr mig inte, lägg dig ner, svarar polisen.
– Skjut mig i huvudet, säger föraren.
Händelsen slutar med att föraren kan gripas.
Nu hyllas polismannen för sin insats.
”Med tanke på vad som var känt vid tidpunkten, så visade Torontopolisen en otrolig återhållsamhet som inte sköt mot den misstänkte”, skriver advokaten Ari Goldkind enligt Toronto Star.
Mediekommentatorn Bob Reid är mer kärnfull, skriver tidningen: ”Polisen förtjänar en medalj”, skriver han.
Polismannen själv är skakad av händelsen, säger fackordföranden Mike McCormack.
– Han sa till mig, ”du vet, jag gjorde bara mitt jobb”.

Igår 05:03
TT
Skåpbilsdådet i Toronto

25-åringen anklagas för tio mord och 13 mordförsök

25-årige Alek Minassian, som misstänks för lastbilsattacken i Toronto i går, anklagas formellt för tio mord och 13 mordförsök. Motivet till attacken är ännu inte känt men många hoppas få fler detaljer när den misstänkte framträder framför rätten för första gången på tisdagseftermiddagen, svensk tid.
Minassian har inga kända kopplingar till terrororganisationer och den federala polisen har sagt att man inte såg något större nationellt säkerhetshot. En tidigare klasskamrat beskriver honom som ”inte en social person, men fullständigt harmlös”, skriver Reuters.

Igår 14:26
Läs mer om Skåpbilsdådet i Toronto
Börshuset i Stockholm/Richard Bengtsson (L). TT/Pressbild
Krisen inom Svenska Akademien

L om utspel: ”Ska inte agera opportunistiskt i krisen”

Svenska Akademiens hyresavtal i Börshuset i Stockholm kan behövas ses över, men det ska ske i lugn och ro, säger Richard Bengtsson (L), vice ordförande i fastighetsnämnden i Stockholm, till DN. Detta efter att Stefan Hansson (S), ordförande i samma nämnd, kallar avtalet för ”bisarrt” och sagt att han vill häva avtalet.
– Det ligger inte i stadens intresse att agera opportunistiskt i en rådande kris för Akademien, säger Bengtsson till tidningen.
Enligt Bengtsson kan det dock finnas anledning att se över hyresavtalet, men då kanske främst för att säkra en ansvarsfull förvaltning och skapa bra förutsättningar för hyresgästen.

Igår 21:26
Börshuset i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

S vill häva Akademiens hyresavtal: ”Är bisarrt”

Socialdemokraterna i Stockholms stads fastighetsnämnd vill häva Svenska Akademiens hyresavtal för Börshuset, rapporterar DN. Avtalet, som slöts 1914, ger Akademien ”evig nyttjanderätt” och dessutom står Stockholm stad för uppvärmning samt underhåll av lokalerna.
Svenska Akademiens prislapp var en halv miljon kronor (som i dagens penningvärde är cirka 24 miljoner kronor). Det innebär att staden går miste om sex miljoner kronor – varje år.
– Avtalet är inte alls förenligt med den tid vi lever i nu. Det är ett avtal som aldrig skulle skrivits i dag, att det skulle vara gratis, uppvärmt och underhållet, säger Stefan Hansson (S), ordförande i nämnden, till tidningen och kallar avtalet för ”bisarrt”.

Igår 18:15
Danius (t v), Engdahl (t h). TT
Krisen inom Svenska Akademien

”Mediedomptören Engdahl häller bensin på brasan”

I en intervju med Nordegren & Epstein i P1 i dag riktade ledamoten Horace Engdahl kritik mot Svenska Akademiens krishantering då anklagelserna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault kom fram i november – och var noggrann med att påpeka att det bara rörde sig om just anklagelser.
– Man hör väldigt tydligt hans irritation och hans ilska över att de gick. Vad som också är tydligt är ilskan över Sara Danius, säger Kulturnytts Gunnar Bolin om intervjun, och beskriver Engdahls hållning till Arnault som ”en aning upprörande”.
Även Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand reagerar på intervjun, beskriver Engdahl som en ”mediedomptör” och lyfter bland annat fram citatet ”att uppvakta kvinnor är inte heller olagligt”.
”Engdahl häller bensin på brasan och försvårar Akademiens läkningsprocess internt och krishantering externt”, skriver Liljestrand.

Igår 18:15
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Roberto Firmino och Mohamed Salah väljer att fira Salahs 2–0-mål på lite olika sätt. Peter Byrne / TT / NTB Scanpix
Champions League 17/18

Roma vaknade efter ’Pools’ förnedring – semin lever

Liverpool förnedrade Roma i de första 70 minuterna av den första Champions League-semifinalen. Men italienarna kom tillbaka under de sista tio minuterna och matchen slutade 5–2. Semifinalmötet lever inför returen i Rom nästa vecka.
Efter en jämn inledning fick Mohamed Salah bollen i utkanten av straffområdet i den 36:e minuten och smekte in 1–0 i krysset. Strax före halvtid sprang han sig fri, fick en passning från Roberto Firmino och chippade in 2–0. Egyptiern valde att inte fira målen mot sin gamla klubb.
Roma föll sönder i början av andra, då Liverpool gick fram till 5–0 under den första kvarten. Salah spelade fram Sadio Mané till 3–0 och assisterade sedan Firmino till 4–0.
Firmino nickade sedan in en hörna innan Roma började upphämtningen. Edin Dzeko sköt in 1–5 i 84:e minuten och bara någon minut senare fick italienarna en straff som Diego Perotti förvaltade på bästa sätt.
Det andra mötet spelas på onsdag nästa vecka, och Roma måste då upprepa bragden i kvartsfinalen när man vände ett tremålsunderläge mot Barcelona.

Igår 20:36
Jürgen Klopp med målvakten Loris Karius efter matchen. PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Champions League 17/18

Liverpool missnöjt med slutet: ”Är upprörd”

Liverpool körde fullständigt över Roma men tappade under sista kvarten och släppte in två mål. Mittbacken Virgil van Dijk var, trots segern, missnöjd efter matchen.
– Det var en bra kväll, därför är det så onödigt att släppa in sådana mål som vi gjorde. Jag är upprörd över det, säger han i TV6:s sändning.
Tränaren Jürgen Klopp tonar ner Romas chanser att vända mötet i Italien nästa vecka.
– Om de ska göra det så måste de spela offensivt. Och om de ska spela offensivt mot oss ... då måste de se upp, säger Jürgen Klopp.

Igår 21:20
Läs mer om Champions League 17/18
Barn från östra Ghouta i flyktingläger i Idlib. AAREF WATAD / AFP
Syrienkriget

FN varnar: Idlib kan bli nya Aleppo eller östra Ghouta – för miljontals syrier

Syrien har blivit en dödsfälla för miljontals civila som är fast i landet. Det sa FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi på tisdagens insamlingskonferens för att samla in pengar till humanitär hjälp i det krigsdrabbade landet, skriver Reuters.
Både Grandi och FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura varnade för att situationen för civila kan bli ännu värre när regimen och deras allierade nu riktar blicken mot Idlib, en rebellkontrollerad provins med 2,5 miljoner invånare.
– Vi hoppas att vi kan se till att Idlib inte blir nya Aleppo, nya östra Ghouta, för det är helt andra dimensioner, sa de Mistura enligt AFP.
Enligt FN är 400 000 civila i nuläget fast i områden som befinner sig under regimens belägring.

Igår 18:50
Guterres och Löfven på plats i Kungliga biblioteket JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Syrienkriget

Guterres: Ansvariga måste ställas till svars

Statsminister Stefan Löfven och FN:s generalsekreterare António Guterres har diskuterat utvecklingen i Syrien under en arbetsträff på en pressträff på Kungliga biblioteket i Stockholm.
På en pressträff säger Guterres att det inom FN:s säkerhetsråd nu finns en enighet om att det behövs en politisk – och inte en militär – lösning i Syrien, rapporterar TT..
– Vi behöver humanitär tillgång till hela det syriska territoriet och vi måste också hitta sätt att ställa ansvariga till svars för brott mot internationell lag genom användandet av kemiska vapen, säger Guterres.

23 apr
Läs mer om Syrienkriget
Tim ”Avicii” Bergling/jättekören framför ”Wake me up”.
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Jättekören hyllar Avicii: ”Du för människor samman”

Tim ”Avicii” Bergling har hyllats över hela världen efter beskedet om att hans bortgång. I Filadelfiakyrkan i Stockholm sjöng i går omkring 1 000 personer i kören ”Happy Voices” en av Aviciis absolut största hits: ”Wake me up”, skriver Nöjesbladet.
– Det var helt magiskt, säger körledaren Gabriel Forss till tidningen.
”Tack Tim. Din musik kommer för alltid att föra människor samman”, skriver Forss i ett inlägg på Instagram.

Igår 21:41
Tim ”Avicii” Bergling. ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Aviciis musiklärare: ”Har berört otroligt många”

Elever och lärare höll på måndagen en minnesstund på gymnasieskolan Östra Real i Stockholm efter beskedet att Tim ”Avicii” Bergling gått bort i en ålder av endast 28 år.
Tim Berglings tidigare musiklärare Marja-Liisa Piirimets Ingler säger till DN att Berglings bortgång berört otroligt många på skolan. Hon minns sin elev som en ödmjuk kille som inte ville framhäva sig själv.
– Det är så otroligt sorgligt att han är borta, säger hon till tidningen.
Tim Bergling var ofta frånvarande från lektionerna och Marja-Liisa Piirimets Ingler trodde inte på hans vänner när de sa att han ”var i Australien och dj:ade”, säger hon till Aftonbladet. Men hon förstod snart vilken talang han var, efter att han tagit med sin dj-utrustning till skolan och låtit henne lyssna på musiken han skapade.
– Han lyfte house-musiken en dimension redan då, sa Piirimets Ingler under minnesstunden, skriver Aftonbladet.
– Jag sa “du har verkat estetiskt men inte på mina lektioner. Det du har gjort, Tim, är helt otroligt. Självklart ska du ha MVG”. Och det fick han.

Igår 12:11
Aviciis musik kommer att höras från klocktornet på Oscarskyrkan. TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Kyrkklockor i Stockholm spelar Aviciis musik

Oscars församling i centrala Stockholm hyllar Tim ”Avicii” Bergling genom att låta kyrkklockorna spela en av hans stora hits ”Wake me up” i veckan.
Initiativet kommer från Ulrika Martin, som hörde av sig till församlingen efter att domkyrkan i den nederländska staden Utrecht hyllat världsstjärnan på samma sätt, skriver SVT Nyheter Stockholm.
– Det är en gammal konservativ församling, så det är kul att de hänger med, säger Ulrika Martin till SVT.
Jacob Engvall, informatör vid Oscars församling, säger till P4 Stockholm att Avicii betytt otroligt mycket för väldigt många.
– Det här är en ganska lätt sak för oss att göra för att hylla honom i hans hemförsamling.
Aviciis ”Wake me up” spelas hela veckan klockan 12 från Oscarskyrkan på Östermalm.

Igår 08:00
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018
Trumps USA Trumps team
Donald Trump/Ronny Jackson. Ronny Jackson.
Trumps USA Trumps team

Trumps hint efter kritiken: Jackson kan dra sig tillbaka

USA:s president Donald Trump erkänner att det är allvarliga anklagelser som riktas mot hans tilltänkta veteranminister Ronny Jackson, skriver Washington Post. Dessutom antydde presidenten att Jackson – som anklagas för att bland annat ha varit full i sin tjänstgöring – kan komma att dra tillbaka sin kandidatur.
– Jag vill inte att en man ska behöva gå igenom en sådan här process, sa Trump under en pressträff.
Han sa även att det ”helt och hållet är hans beslut”. Samtidigt skriver AP att det i nuläget inte finns några tecken på att Jackson skulle dra tillbaka sin kandidatur.
Veteranutskottet har inlett en utredning om anklagelserna mot Jackson och hans agerande i sin roll som Vita husets läkare.

Igår 22:09
Arkivbild. Trump och Jackson. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

”Allvarliga anklagelser” mot tilltänkt Trump-minister

Senatorsutfrågningen av Donald Trumps tilltänkta veteranminister Ronny Jackson har skjutits upp, rapporterar CNN. Detta efter att ”allvarliga anklagelser” riktats mot Jackson om hans ledarstil och agerande i sin roll som Vita husets läkare, säger den republikanske senatorn Mike Rounds i en intervju med NPR.
Veteranutskottet har inlett en utredning om anklagelserna. Vita huset har inte kommenterat deras natur men meddelade på måndagen att man fortsatt står bakom Trumps kandidat:
– Amiral Jackson har varit på frontlinjen och räddat livet på flera personer för sitt land. Han har arbetat som läkare åt tre presidenter – både republikaner och demokrater – och hyllats av dem alla, sa pressekreteraren Hogan Gidley enligt NY Times.

Igår 15:02
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

NBC: Bolton ledde anti-muslimsk tankesmedja

Donald Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare John Bolton var fram tills nyligen ordförande för tankesmedjan Gatestone Institute, som gjort sig känd för att sprida ”falska, anti-muslimska nyheter”. Det skriver NBC News.
På tankesmedjans hemsida finns texter som varnar för ett ”jihadistiskt övertagande” av Europa och som beskriver Sverige som ”Västvärldens våldtäktshuvudstad”. Den senare formuleringen kommer från den svenska journalisten Ingrid Carlqvist, som samarbetade med Gatestone Institute fram till år 2016.
Den civilrättsliga amerikansk-muslimska organisationen Council on American-Islamic Relations (CAIR) säger till NBC att tankesmedjan spelar en nyckelroll i islamofobin på nätet som beskriver det som ”mycket oroväckande” att en person med koppling till dem nu har en sån maktposition som John Bolton.

23 apr
Läs mer om Trumps team
Trumps USA USA:s framtid
Trumps USA USA:s framtid

Trumps oväntade gest: ”Ska borsta bort lite mjäll”

Iranavtalet och kampen mot terrorismen står på agendan under den franske presidenten Emmanuel Macrons USA-besök. Men det som hittills väckt störst uppmärksamhet inträffade under ett fototillfälle i Ovala rummet.
– Alla säger att vi har en fantastisk relation, och det stämmer, det är inte ”fake news”. Faktum är att jag ska borsta bort lite mjäll här, sa Trump och borstade på Macrons kavajslag.
Under kvällen deltar de båda presidenterna i en statsbankett med underhållning i Vita huset, den första under Trumps tid som president.

Igår 20:26
Arkivbild: Hillary Clinton under en debatt mot Donald Trump David Goldman / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Målet för republikanernas kampanj: Hillary – igen

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan Hillary Clinton förlorade presidentvalet mot Donald Trump. Hon är inte vald till någon politisk post och det finns inga tecken på att hon ska ställa upp igen. Ändå målas hon upp som en huvudmotståndare i republikanernas strategi inför mellanårsvalen i höst. Det konstaterar nyhetsbyrån AP, som talat med republikanska valstrateger.
– Hon är har en motiverande effekt som är väldigt kraftfull, säger Corry Bliss, som leder en republikansk kampanjorganisation.
Republikanerna har i nuläget kontrollen över senaten, men den majoriteten kan skifta om demokraterna gör ett bra val.

Igår 11:23
Arkivbild: Rahm Emanuel Jim Young / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Obamas tidigare stabschef varnar för Trump-riksrätt

Rahm Emanuel, borgmästare i Chicago och tidigare stabschef åt president Barack Obama, varnar sina partikamrater i Demokraterna för att göra frågan om att ställa Donald Trump inför riksrätt till en fråga i höstens mellanårsval. Det rapporterar Axios.
Riksrätt kan inte användas som ett politiskt redskap, säger han.
– Det är ett konstitutionellt verktyg och när kraven för riksrätt uppnås så kommer det att vara tydligt.

Igår 10:54
Läs mer om USA:s framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.