Hem
Illustrationsbild. (JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Kazakstan byter till latin – överger kyrilliska

Kazakstan har beslutat att överge det kyrilliska alfabetet för att i stället gå över till det latinska. Det skriver AFP. Bytet beräknas vara helt genomfört 2025.

Landets president Nursultan Nazarbajev menar att bytet är en modernisering i syfte att göra det lättare för medborgarna att använda internet och lära sig engelska.

Det nya alfabetet har 32 bokstäver, nio färre än sin apostroftunga föregångare. Kritiker menar dock att antalet apostrofer fortfarande är för många.

bakgrund
 
Kyrilliska alfabetet
Wikipedia (sv)
Det kyrilliska alfabetet (kallas även azbuka, efter det gamla namnet på de två första bokstäverna) är en grupp av alfabet som används för att skriva sju slaviska språk (ryska, vitryska, bulgariska, makedonska, serbiska, ukrainska och montenegrinska) och flera icke-slaviska språk främst i före detta Sovjetunionen (bland annat kazakiska, uzbekiska, kirgiziska, mongoliska, tadzjikiska, turkmeniska, tjetjenska och kildinsamiska). Alfabetet har tidigare använts för fler språk, där man bytt alfabet, till exempel rumänska (fram till 1860), azerbajdzjanska och moldaviska. De flesta av språken har några egna kyrilliska bokstäver som inte behöver förekomma i de andra språken. Alfabetet har officiell status i många organisationer. När Bulgarien blev EU-medlem 1 januari 2007 blev kyrilliska det tredje officiella alfabetet i EU efter de latinska och grekiska alfabeten. Bulgariska är det enda EU-språk som skrivs med kyrilliska bokstäver.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen