Hem
Arkivbild: Flicka på vårdcentral som undersöks för halsfluss av barnläkaren. (JÖRGEN ULVSGÄRD)

KD: Bromsa kommuner som vill höja skatten

Höjda kommunalskatter hotar Sveriges förmåga att klara av vård, skola och omsorg, skriver Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed på DN Debatt. Han vill därför att det införs en broms för hur hög kommunalskatten får vara.

”Att införa en kommunalskattebroms skulle bidra till fler jobb, en långsiktigt bättre ekonomi och bättre möjligheter att över tid trygga en bra utbildning, en god vård och en värdig omsorg.”

bakgrund
 
Kommunalskatt
Wikipedia (sv)
Kommunalskatt är i Sverige en skatt som tas ut av kommuner eller landsting. Den kommunala inkomstskatten är i sig platt, men jobbskatteavdraget gör den i realiteten progressiv. Skatten betalas sedan mitten av 1980-talet endast av fysiska personer. Kommunalskatten bestod tidigare av tre delar: skatt till borgerlig kommun (primärkommun), landsting (sekundärkommun) och till kyrklig kommun (församling). Från och med år 2000 ingår inte någon kyrkoskatt i kommunalskatten. I stället betalas en kyrkoavgift av de som tillhör Svenska kyrkan. Övriga betalar endast en begravningsavgift, som varierar från församling till församling. Den genomsnittliga kommunalskatten (inklusive landstingsskatt, exklusive begravningsavgift) uppgår 2011 till 31,55 procent, en sänkning från 31,56 procent 2010. Skattesatsen anges ofta i kronor per intjänad hundralapp.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen