Hem
(Norrsken)

Klarna-grundaren satsar miljoner på magiska svampar

Den svenska techmiljardären och Klarnagrundaren Niklas Adalberth har hämtat inspiration från Silicon Valley och tagit initiativ till en svensk satsning på ”magiska” svampar, skriver DN.

Adalberth har varit delaktig i bildandet av stiftelsen Osmond foundation och bidrog år 2020 med tio miljoner kronor för att stötta forskning om de psykedeliska substanserna.

Emma Christersson på Osmond foundation säger att branschen kan bli otroligt stor om några år, då det finns förhoppningar om att substanserna ska bli det nya paradigmet inom psykiatrin.

bakgrund
 
Niklas Adalberth
Wikipedia (sv)
Gustav Erik Niklas Adalberth, född 19 oktober 1981 i Uppsala, är en svensk företagsledare och entreprenör. Han är medgrundare av den svenska banken Klarna Bank AB. I februari 2018 lämnade Adalberth Klarna helt för att istället på heltid ägna sig åt Norrsken Foundation, en ideell stiftelse Adalberth grundade 2016 för att stötta entreprenörer som löser samhällsutmaningar som fattigdom, cancer, mental ohälsa eller miljöfrågor.
bakgrund
 
Psykedeliska svampar
Wikipedia (sv)
Psykedeliska svampar eller magiska svampar är svampar som på grund av att de innehåller hallucinogener, till exempel psilocybin, ger ett psykedeliskt rus om de äts. I Sverige är de mest använda svamparna toppslätskivling (Psilocybe semilanceata) och ringslätskivling (Psilocybe cubensis). Svampar med psilocybin eller psilocin är narkotikaklassade i Sverige och ingår i förteckning I. Mer specifikt gäller klassningen "svampar som innehåller ämnena psilocybin eller psilocin, om svamparna är framodlade eller om de har torkats eller på annat sätt beretts". Dessa svampar finns för närvarande inte upptagna som sådana i förteckningarna i internationella narkotikakonventioner, men de aktiva substanserna psilocybin och psilocin ingår i förteckning P I i 1971 års psykotropkonvention. I en undersökning från 2013 konstaterar forskare att det inte verkar finnas något direkt samband mellan intag av psykedeliska svampar och psykisk sjukdom.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen