Hem
FN-ambassadören Nikki Haley och utrikesminister Mike Pompeo (ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

”Klart budskap om att USA inte tänker leda världen”

Att USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter innebär att landet intar samma position som under George W Bushs tid, skriver Politico. Samtidigt är beslutet det senaste exemplet på hur president Donald Trump lämnar multinationella institutioner och överenskommelser. Tidigare har han dragit USA ur Parisavtalet och handelsavtalet TPP.

Bland politiker i USA är den demokratiske senatorn Chris Coons en av dem som höjt rösten efter nyheten.

– FN:s råd för mänskliga rättigheter är inte perfekt, men att lämna [...] sänder ett klart budskap om att Trumps administration inte avser att leda världen när det gäller mänskliga rättigheter, säger han.

Enligt FN-ambassadören Nikki Haley och utrikesministern Mike Pompeo är rådet partiskt mot Israel. Man kritiserar också att länder som bryter mot mänskliga rättigheter, som Kina och Saudiarabien, tillåts delta.

bakgrund
 
FN:s råd för mänskliga rättigheter
Wikipedia (sv)
Förenta nationernas råd för mänskliga rättigheter (United Nations Human Rights Council, UNHRC) är en internationell organisation under de Förenta nationerna som har till uppgift att ta upp frågor om brott mot de mänskliga rättigheterna. Organisationen skall överta Förenta nationernas kommission för mänskliga rättigheters roll, eftersom den tidigare organisationen ofta kritiserades för att inkludera stater som inte kunde garantera mänskliga rättigheter för sina egna medborgare. 15 mars 2006 röstade Förenta nationernas generalförsamling med stor majoritet för skapandet av den nya organisationen. Den fick medhåll av 170 medlemmar av de 190 nationerna. USA, Marshallöarna, Palau och Israel röstade mot förslaget, med motiveringen att organisationen skulle ha för lite styrka och att det fanns för få garantier för att hindra att nationer som bröt mot de mänskliga rättigheterna skulle kunna ta över kontrollen; Vitryssland, Iran och Venezuela avstod från att rösta (7 länder var frånvarande). FN:s medlemsstater har enats om att prioritera kandidater (till Rådet) som bidrar till främjandet av och respekten för mänskliga rättigheter. Det är även EU:s hållning. Verkligheten ger en helt annan bild. Några av medlemsländerna i rådet är bland andra Kina, Ryssland, Kuba, Libyen och Saudiarabien, länder som av det ideella men nederländskt-amerikanskt finansierade institutet Freedom House klassas som några av världens mest repressiva regimer. De är också lågt rankade av den ideella tyska organisationen Transparency International, the Economist Intelligence Unit som rankar demokratiindex samt det demokratiforskarbaserade Polity IV-institutet. Konsekvenserna av att ha repressiva diktaturer i ett råd för mänskliga rättigheter kan ses exempelvis i denna session, presidierad av Libyen: http://www.youtube.com/watch?v=a8UI6f8_6C0
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen