Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Inrikes

Klassiskt midsommarväder • Nordkorea rustar vid samtal • Sabuni tar distrikt

Morgonens nyheter:
• Ökning av kärnvapen i Nordkorea enligt ny rapport
Det blir klassiskt midsommarväder: Regn, sol, moln
L-partiledarkandidaten Nyamko Sabuni tar hem fler distrikt

Nordkorea utökar sin kärnvapenarsenal – trots USA-samtal

Nordkorea har kraftigt utökat sin kärnvapenarsenal – trots fredssamtalen med USA, visar en ny rapport från Sipri. I januari i fjol hade landet 10–20 kärnstridsspetsar medan det i januari i år hade 20–30, skriver SVT. Rapporten visar samtidigt att antalet kärnvapenstridsspetsar i världen minskar.

Sabuni tar hem flera distrikt – och tackar för stödet

Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni fick på söndagskvällen stöd av de tunga länsförbunden i Västsverige och Skåne. Senare fick hon även stöd av Gotland, Västerbotten och Jönköping. ”Stort tack”, skriver hon i ett Facebookinlägg.

Explosion i Flemingsberg under natten

Polisen har skickat en bombgrupp till Flemingsberg utanför Stockholm efter flera samtal om en stor smäll. Enligt polisen handlar det om en sprängning vid en entré till en restaurang.

Frånvarande Johnson i fokus på Torydebatten

Favoriten Boris Johnson stod över debatten mellan kandidaterna till att ta över Torypartiet efter Theresa May. Men han hamnade ändå delvis i fokus. ”Om hans team inte vågar låta honom debattera mot fem rätt vänliga kollegor, hur ska han då klara sig mot 27 EU-länder?” frågade rivalen Jeremy Hunt.

Klassiskt midsommarväder väntas: Regn, sol, moln

Det ser ut att bli klassiskt midsommarväder på fredag med sol, moln och regn, enligt SVT:s meteorolog. Samtidigt väntas det vara omkring 15–24 grader i landet och störst solchanser blir det på Öland och Gotland samt längs med kusten.

Nästan 800 migranter tagna i förvar i Mexiko

791 migranter från Centralamerika, varav 368 barn, har omhändertagits i Mexiko efter att de hittats gömda i fyra lastbilar på två olika ställen, skriver AFP. Detta efter USA:s varning om att införa tullar om Mexiko inte gör tillräckligt för att begränsa migrationen.

Regeringen vill se fotboja på IS-jihadister som inte kan utvisas

Regeringen vill att IS-jihadister som av Säpo bedöms som potentiella terrorister ska få elektronisk fotboja – om de inte kan hållas inlåsta, skriver Sydsvenskan. ”Fotboja kan göra Säpos arbete mer effektivt”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Strömmen tillbaka för många i Latinamerika

Det är ännu inte känt exakt vad som orsakade det massiva strömavbrottet som drabbade i princip hela Argentina och Uruguay. Den argentinska presidenten säger att avbrottet är exempellöst och lovar att händelsen ska utredas grundligt. Ungefär tre fjärdedelar av nästan 50 miljoner har nu fått tillbaka strömmen efter avbrottet.

Iran uppges bygga upp sina uranlager

I dag väntas Iran meddela att landet tar ett nytt steg bort från kärnenergiavtalet, uppger nyhetsbyrån Tasnim. Enligt nyhetsbyrån kommer landet att öka sina lager av anrikat uran och tungt vatten.

Aktivist släppt ur fängelse efter Hongkongprotester

Aktivisten Joshua Wong som var en av frontfigurerna i stora protester i Hongkong för demokratiska rättigheter 2014 har släppts ur fängelse i förtid. Beskedet ses som ett försök att lugna situationen efter att jättedemonstrationer krävt att styret ska stoppa en kontroversiell lag om utlämningar till Kina.

Dagens händelser

• POLITIK. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) besöker USA:s transportminister Elaine Chao
• INRIKES. Manifestation för bättre våldtäktsutredningar i Stockholm (16.00)
• UTRIKES. EU:s utrikesministrar träffas i Luxemburg
KULTUR. Kungaparet inviger inviger Livrustkammarens permanenta utställning
NÖJE. Sting spelar på Gröna Lund i Stockholm (20.00)
• SPORT. Fyra matcher i fotbolls-VM i Frankrike Nigeria–Frankrike och Sydkorea–Norge ( 21.00) samt Sydafrika-Tyskland och Kina-Spanien (18.00).

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Jeremy Hunt.  TT.
Brexit Storbritanniens framtid

Hunt vädjade till partiet i sista Tory-utfrågningen

I den sista och största utfrågningen av Storbritanniens premiärministerkandidater betonade Jeremy Hunt under onsdagskvällen att kampen om posten fortfarande är långt ifrån avgjord.

– Rösta med huvudet såväl som med hjärtat. Loppet är mycket jämnare än folk tror, sa han till publiken enligt The Telegraph.

Boris Johnson har dock länge varit den klara favoriten. När han klev upp på scenen beklagade han sig över pessimismen inom brittisk politik och sa att det alltid är mörkast före gryningen. Han poängterade också återigen behovet av av att lämna EU före den sista oktober.

Nästa tisdag vid lunchtid står det klart vem av dem som efterträder Theresa May.

Igår 21:40
HENRY NICHOLLS / POOL
undefined

Sista premiärministertalet – May orolig över politiken

I sitt sista tal som premiärminister fokuserade Storbritanniens Theresa May under onsdagen på kompromisser – och medgav att hon är orolig över situationen i brittisk politik, rapporterar brittiska medier. Hon påpekade också att det är upp till hennes efterträdare att leverera ett EU-utträde ”på ett sätt som är bra för Storbritannien”.

Theresa May lämnar sin post som premiärminister i nästa vecka. Kampen om vem som ska ta över står mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt.

Igår 16:24
Barclay och Barnier. Francois Walschaerts / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Källor: Värsta brexitmötet på tre år – fientlig stämning

Förra veckans möte mellan EU:s och Storbritanniens brexitförhandlare var ett av de värsta som hållits sedan 2016. Det uppger EU-källor med insyn för Bloomberg.

Uppgiftslämnarna befarar att den allt mer fientliga tonen mellan brexitministern Stephen Barclay och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kan göra det svårare att bryta dödläget, och tonen väntas hårdna ytterligare när en ny brittisk premiärminister tillträder.

Två av källorna säger att Storbritanniens strategi nu verkar vara att försöka pressa EU till eftergifter. Samtidigt uppger källorna att EU för interna diskussioner om att ”sockra” brexitavtalet så att nästa premiärminister har en chans att få parlamentets godkännande.

16 jul
Läs mer om Brexit
Sjukvårdspersonal i Kongo-Kinshasa. Olivia Acland / TT NYHETSBYRÅN
Ebolaspridningen

WHO utlyser internationellt nödläge efter ebolautbrott

Världshälsoorganisationen WHO utlyser internationellt nödläge i samband med utbrottet av ebola i östra Kongo, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Utbrottet är ett internationellt hot mot människors hälsa, anser WHO.

”Det är dags för världen att uppmärksamma detta och fördubbla ansträngningarna. Vi behöver arbeta tillsammans i solidaritet med Kongo-Kinshasa för att få stopp på det här utbrottet och bygga upp ett bättre sjukvårdssystem”, skriver WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sedan ebolautrbottet förra året har över 1 600 personer dött i virussjukdomen, rapporterar Ekot.

Igår 17:53
Akrivbild på en person som arbetar med att behandla ebola i Kongo-Kinshasa. Al-hadji Kudra Maliro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Den första ebolapatienten i miljonstaden Goma är död

Den präst som blev den första patienten med ebola i miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa har nu dött.

– Jag kan tyvärr bekräfta att patienten dog, sa guvernören Carly Nzanzu till de samlade reportrarna, enligt AFP.

Goma är den största staden i landet som har nåtts av sjukdomen, skriver Reuters. Många av regionens stora vägar går genom staden. Dessutom ligger Goma nära gränsen till Rwanda och där finns en hamn och en flygplats med förbindelser till flera andra stora städer.

Att sjukdomen har nått en så stor stad väcker oro för att smittan kan få ännu större spridning, enligt AFP. I tätbefolkade städer där mobiliteten är stor blir det svårare att isolera människor och att spåra vilka personer smittade patienter har varit i kontakt med.

16 jul
Läs mer om Ebolaspridningen
Trumps USA Demokraternas framtid
Donald Trump/Al Green.  TT.
Trumps USA Demokraternas framtid

Kongressen röstade om att ställa Trump inför riksrätt

USA:s representanthus röstade under onsdagen om en resolution om att ställa president Donald Trump inför riksrätt, rapporterar amerikanska medier. Representanthuset valde dock att bordlägga resolutionen.

Resolutionen lades fram av Texasdemokraten Al Green efter Trumps Twitter-inlägg om demokratiska ledamöter.

– President Donald Trumps rasistiska kommentarer har legitimerat, och ökat, rädsla och hat mot nya amerikaner och mot färgade människor, säger Green till NBC News.

I tisdags röstade representanthuset igenom en resolution om att fördöma presidentens uttalanden.

Igår 17:23
Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Förklaringen till Trumps stöd – är mest populär”

Bara fyra republikaner valde att ställa sig bakom USA:s representanthus fördömande av president Donald Trumps ”rasistiska” Twitterinlägg. Det är en kraftig påminnelse om hur långt Republikanerna har gått från att vara ett parti som trodde på att välkomna latinamerikanska och afroamerikanska väljare, menar flera New York Times-skribenter i en analys. En viktig komponent i Trumps strategi för att bli omvald är att få motståndarna att framstå som att de inte bara ogillar honom och hans politik, utan också själva landet Amerika, skriver de.

DN:s Martin Gelin skriver i en analys att förklaringen till att hela det Republikanska partiet lojalt försvarar presidenten är enkel: Oavsett hur extremt eller vulgärt Trump uttrycker sig är han ”den i särklass mest populära politikern bland republikanska väljare”.

National Reviews Conrad Black skriver att Trump den senaste tiden gått från klarhet till klarhet medan Demokraterna imploderar.

Igår 19:23
Ilhan Omar/Donald Trump. TT.
undefined

”Strategiskt av Trump – han konstruerar en fiende”

Donald Trumps uppmärksammade Twitter-inlägg riktade till fyra demokratkvinnor följer ett rastema som är genomgående i den amerikanske presidentens karriär, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier till nyhetsbyrån TT.

Inläggen, där Trump bland annat uppmanar fyra kongresskvinnor att åka tillbaka till sina hemländer, är strategiskt uttänkta för att mobilisera Trumps kärnväljare och samtidigt visa på en splittring inom Demokraterna, anser han.

– Jag tror att han vill konstruera en fiende till nästa val och göra Demokraterna till ett parti som bara värnar om minoriteterna och inte det vita Amerika.

Igår 15:23
Läs mer om Trumps USA
Ett kors på marken intill fallskärmsklubben i Umeå efter flygolycka där nio personer omkom. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Fallskärmshopparnas sista resa – minut för minut

34 minuter och 43 sekunder tog det från att fallskärmshopparna satt sig i flygplanet till att turen förvandlats till en tragedi, skriver Västerbottens-Kuriren. Tidningen har kartlagt flygturen utanför Umeå minut för minut.

Ombord fanns två kvinnor och sju män. Planet lämnar flygplatsen 13.34 och stiger som mest till en höjd på 4 170 meter, vilket är normalt.

Vid klockan 14.07.14 börjar planet att tappa höjd och faller nästan 100 meter per sekund. Den sista uppmätta höjden är 390 meter och klockan 14.08.43 försvinner signalen från planet.

Igår 16:34
En helikopter bärgar vrakdelar från flygplanet. TT
undefined

Flygplanet i Umeå har bärgats – ska undersökas

Flygplanet som störtade utanför Umeå i söndags har bärgats från olycksplatsen, skriver TT. Planet och vrakdelarna ska nu vidare till Strängnäs för att undersökas.

Bärgningen påbörjades vid 13.30-tiden på onsdagen och en helikopter med kedja användes för att flytta delarna från ön Storsandskär till fastlandet.

Polisen har under dagen bistått Haverikommissionen med dykare i vattnet och drönare i luften i sökandet efter vrakdelar. Polisen är även intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten om man hittar föremål.

– Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, det gäller även delar som ligger i vattnet, säger Malin Axroth, polisens presskommunikatör, till TT.

Igår 14:29
Flygplansdelar lyfts upp på en bärgningsbil dagen efter olyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dykare och drönare deltar i letande efter vrakdelar

Letandet efter vrakdelar fortsätter i Umeå efter söndagens flygolycka då nio personer dog. Polisen bistår Statens haverikommission med dykare i vattnet och drönare i luften.

Om allmänheten hittar föremål som kan misstänkas vara rester från planet uppmanas man kontakta polisen.

”Det är inte tillåtet att vidröra det som påträffats. Detta gäller även ifall delar påträffas på eller under vattenytan”, skriver polisen i ett meddelande till allmänheten.

Igår 09:59
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå