Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Inrikes

Klassiskt midsommarväder • Nordkorea rustar vid samtal • Sabuni tar distrikt

Morgonens nyheter:
• Ökning av kärnvapen i Nordkorea enligt ny rapport
Det blir klassiskt midsommarväder: Regn, sol, moln
L-partiledarkandidaten Nyamko Sabuni tar hem fler distrikt

Nordkorea utökar sin kärnvapenarsenal – trots USA-samtal

Nordkorea har kraftigt utökat sin kärnvapenarsenal – trots fredssamtalen med USA, visar en ny rapport från Sipri. I januari i fjol hade landet 10–20 kärnstridsspetsar medan det i januari i år hade 20–30, skriver SVT. Rapporten visar samtidigt att antalet kärnvapenstridsspetsar i världen minskar.

Sabuni tar hem flera distrikt – och tackar för stödet

Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni fick på söndagskvällen stöd av de tunga länsförbunden i Västsverige och Skåne. Senare fick hon även stöd av Gotland, Västerbotten och Jönköping. ”Stort tack”, skriver hon i ett Facebookinlägg.

Explosion i Flemingsberg under natten

Polisen har skickat en bombgrupp till Flemingsberg utanför Stockholm efter flera samtal om en stor smäll. Enligt polisen handlar det om en sprängning vid en entré till en restaurang.

Frånvarande Johnson i fokus på Torydebatten

Favoriten Boris Johnson stod över debatten mellan kandidaterna till att ta över Torypartiet efter Theresa May. Men han hamnade ändå delvis i fokus. ”Om hans team inte vågar låta honom debattera mot fem rätt vänliga kollegor, hur ska han då klara sig mot 27 EU-länder?” frågade rivalen Jeremy Hunt.

Klassiskt midsommarväder väntas: Regn, sol, moln

Det ser ut att bli klassiskt midsommarväder på fredag med sol, moln och regn, enligt SVT:s meteorolog. Samtidigt väntas det vara omkring 15–24 grader i landet och störst solchanser blir det på Öland och Gotland samt längs med kusten.

Nästan 800 migranter tagna i förvar i Mexiko

791 migranter från Centralamerika, varav 368 barn, har omhändertagits i Mexiko efter att de hittats gömda i fyra lastbilar på två olika ställen, skriver AFP. Detta efter USA:s varning om att införa tullar om Mexiko inte gör tillräckligt för att begränsa migrationen.

Regeringen vill se fotboja på IS-jihadister som inte kan utvisas

Regeringen vill att IS-jihadister som av Säpo bedöms som potentiella terrorister ska få elektronisk fotboja – om de inte kan hållas inlåsta, skriver Sydsvenskan. ”Fotboja kan göra Säpos arbete mer effektivt”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Strömmen tillbaka för många i Latinamerika

Det är ännu inte känt exakt vad som orsakade det massiva strömavbrottet som drabbade i princip hela Argentina och Uruguay. Den argentinska presidenten säger att avbrottet är exempellöst och lovar att händelsen ska utredas grundligt. Ungefär tre fjärdedelar av nästan 50 miljoner har nu fått tillbaka strömmen efter avbrottet.

Iran uppges bygga upp sina uranlager

I dag väntas Iran meddela att landet tar ett nytt steg bort från kärnenergiavtalet, uppger nyhetsbyrån Tasnim. Enligt nyhetsbyrån kommer landet att öka sina lager av anrikat uran och tungt vatten.

Aktivist släppt ur fängelse efter Hongkongprotester

Aktivisten Joshua Wong som var en av frontfigurerna i stora protester i Hongkong för demokratiska rättigheter 2014 har släppts ur fängelse i förtid. Beskedet ses som ett försök att lugna situationen efter att jättedemonstrationer krävt att styret ska stoppa en kontroversiell lag om utlämningar till Kina.

Dagens händelser

• POLITIK. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) besöker USA:s transportminister Elaine Chao
• INRIKES. Manifestation för bättre våldtäktsutredningar i Stockholm (16.00)
• UTRIKES. EU:s utrikesministrar träffas i Luxemburg
KULTUR. Kungaparet inviger inviger Livrustkammarens permanenta utställning
NÖJE. Sting spelar på Gröna Lund i Stockholm (20.00)
• SPORT. Fyra matcher i fotbolls-VM i Frankrike Nigeria–Frankrike och Sydkorea–Norge ( 21.00) samt Sydafrika-Tyskland och Kina-Spanien (18.00).

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Trumps USA USA:s framtid
Trump under sin pressträff i går.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Analyser: Republikanernas tystnad är öronbedövande

Donald Trumps attack där han uppmanade fyra demokratiska kongressledamöter att ”åka tillbaka och fixa” länderna de har påbrå från möts av en öronbedövande tystnad från Republikanerna. Det skriver David French i en analys för National Review.

”Förstår de inte meddelandet som deras partiledare sänder ut, framförallt för USA:s icke-vita medborgare?” frågar han sig.

Washington Posts Ishaan Tharoor skriver att Trumps retorik förändrar hur de republikanska väljarna ser på att vara republikaner.

”Vad det betyder att vara republikan är nu att tillhöra Västvärldens yttre höger”, skriver han.

CNN:s John Blake skriver att det finns två versioner av USA: det välkomnande och det som mördade ursprungsbefolkningen och förslavade människor från Afrika.

”I ett USA reagerar människor i chock när presidenten skickar rasistiska twitterinlägg till kvinnliga ledamöter. I det andra USA säger människor ingenting.”

43 min
Donald Trump under sin pressträff i går och Boris Johnson.
undefined

Boris Johnson om Trumps attack: Totalt oacceptabelt

Nu sällar sig de brittiska partiledarkandidaterna till Torypartiet till kören av fördömanden mot Donald Trumps twitterinlägg mot de fyra demokratiska kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley.

Boris Johnson kallar twitterattacken för ”totalt oacceptabel”.

– Om man är ledare för ett stort multikulturellt samhälle kan man helt enkelt inte använda ett sådant språk, säger han.

Även Jeremy Hunt fördömde Trumps attacker men varken han eller Johnson vill kalla ordvalet för rasistiskt.

I helgen twittrade Trump att kvinnorna borde ”åka hem och fixa länderna” de har påbrå från och hans attacker eskalerade under en pressträff på måndagen.

– Det är här människor som hatar vårt land. Om de inte är glada här så kan de lämna, sa han.

1 tim
Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Rashida Tlaib under kvällens pressträff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Rasistisk attack – dags att ställa Trump inför riksrätt”

Frågan är inte om Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt – frågan är när det sker. Det säger demokraten Ilhan Omar under en gemensam pressträff med de tre andra kongresskvinnor som Trump uppmanat att ”åka hem” till länderna de kommer ifrån. Omar menar att uttalandet är en ”uppenbart rasistiskt attack”.

– Det är dags för oss att sluta tillåta den här presidenten att göra vår konstitution till åtlöje. Det är dags för oss att ställa presidenten inför riksrätt, säger Omar under pressträffen, enligt CNN.

Omar hade också sällskap av Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib. Samtidigt som pressträffen pågick tweetade Trump. Han menar att partiet blivit tvunget att ge stöd till de fyra ”progressiva” politikerna.

”Det betyder att de stödjer socialism, hat mot Israel och USA! Inte bra för Demokraterna!” skriver Trump i inlägget.

Igår 22:17
Läs mer om Trumps USA
Resterna av flygplanet dagen efter den flygolyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Varnade för modellen – kan drabbas av metalltrötthet

Tillverkaren av den flygplansmodell som kraschade i Umeå varnade redan förra året för modellen, rapporterar SVT Västerbotten. Fästena för vingstöden kan på en del av flygplanen drabbas av metalltrötthet. Därför uppmanades användare av planet att inspektera vingfästena och byta ut dem om defekter upptäcktes.

Det är oklart om det kraschade planet genomgick de här inspektionerna eller om det tillhörde den typ som rekommenderades omedelbara inspektioner.

Även flygmyndigheter i Australien, där planet tillverkades, har varnat för flygplanstypen, rapporterar P4 Västerbotten. Varningen gällde också i det fallet att vingstöden kan drabbas av metalltrötthet.

3 tim
Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planet granskades senast den 25 juni – fick grönt ljus

Flygplanet som kraschade i Umeå kontrollerades senast för tre veckor sedan. Luftvärdighetsbeviset från den 25 juni intygade att planet var servat och underhållet, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Planet som kraschade var av modellen Gipps Aero GA8 Airvan. Sedan 2006 finns det sju rapporter om incidenter där planet är inblandat, skriver SvD som hänvisar till organisationen Bureau of Aircraft Accidents Archives.

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll reagerar dock inte på antalet incidenter.

– Om man räknar med 240 flygplan som producerar en massa flygtid så är det nog inte så hög olycksfrekvens som man kan tro, säger han till SVT.

Det störtade planet var från Australien. Enligt finska Hufvudstadsbladet varnade australiska myndigheter i höstas om att fästena för vingstöden mot flygkroppen kunde drabbas av metalltrötthet.

Igår 17:47
Hans Ytterberg, SHK, under en presskonferens dagen efter den flygolycka där nio människor omkom.  Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Haverikommissionen: Delar av planet bröts loss i luften

Delar av planet som kraschade i Umeå bröts loss i luften, säger Hans Ytterberg vid Statens haverikommission på en pressträff.

– Vilka delar kommer vi inte spekulera i. Flygplanet var inte helt när det nådde marken, säger han.

Haverikommissionen har i dag undersökt olycksplatsen och samlat in vrakdelar. Den kommer leta efter eventuella läsplattor, telefoner eller go pro-kameror ombord för att förstå olyckan.

Helen Kelly vid polisen säger på pressträffen att det var sju män och två kvinnor som omkom i olyckan. Alla är svenska medborgare, men en har dubbelt medborgarskap.

Igår 15:13
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå