Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Knivhöggs i magen – ringde själv polisen

En man i 20-årsåldern knivhöggs i magen i Uppsala i natt, skriver polisen på sin hemsida. Misshandeln ägde rum i centrala Uppsala men mannen lyckades ta sig hem på egen hand och larma polisen. Han ska även ha fått en flaska i huvudet.

– Han är transporterad med ambulans till sjukhus, säger Andreas Örth vid polisen till TT.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Dominic Raab, St Thomas' Hospital och Boris Johnson. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Källor: Johnsons tillstånd är fortsatt oförändrat

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas, skriver AFP.

Downing Street har inte gett någon ny offentlig kommentar kring Johnsons tillstånd under tisdagsmorgonen. Under måndagen fick han syrgasbehandling och enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

1 tim
10 Downing Street HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Andra ministrar frustrerade när sjuk Boris Johnson fortsatte att styra

Andra ministrar i Boris Johnsons regering blev allt mer frustrerade när deras sjuka premiärminister fortsatte att jobba från sjuksängen, uppger källor för The Guardian.

– Han blev inte bättre. I själva verket hade han blivit sämre, säger en källa till tidningen.

I stället ville många att Johnson redan då skulle lämna över ledarrollen. Nu tar utrikesminister Dominic Raab över premiärministerrollen när Johnson intensivvårdas på sjukhus i London.

2 tim
Nicholas Aylott/Boris Johnson. TT
undefined

Statsvetare: Närmast unikt i brittisk politisk historia

Att en sittande premiärminister i Storbritannien läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Det menar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Det man närmast kan tänka på är Churchill som hade en stroke under sin tid som premiärminister, säger han till SVT Nyheter.

Många är inlagda på sjukhus för covid-19 och över 5 300 personer har dött av sjukdomen. Tecken på spänning mellan polis och allmänhet på grund av karantänen har också setts. Boris Johnsons situation kan förvärra en redan pressad situation i landet.

– Så det kan bli ett nytt trauma om inte läget för premiärministern blir bättre ganska snart, säger Nicholas Aylott.

Igår 21:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och ekonomiske politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

M vill satsa 100 miljarder per månad för att stötta svenskt näringsliv i krisen

Moderaterna vill att staten satsar 100 miljarder kronor per månad under den akuta fasen april och maj för att stötta näringsliv och arbetsmarknad.

Det säger partiledaren Ulf Kristersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson på en pressträff där man presenterar nya förslag kopplat till coronakrisen.

Partiet vill att företagen ska slippa 100 procent av arbetsgivaravgifterna och kunna få upp till 100 procent stöd för korttidspermitteringar. Moderaterna vill också att staten tillfälligt ska täcka fasta kostnader för företag som tappar stora delar av sin omsättning.

– Det här är något helt nytt som vi nu är med om och vi måste våga låta de här företagen övervintra, säger Elisabeth Svantesson.

16 min
Statsminister Stefan Löfven  MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven ser ingen möjlighet till heltidspermittering

Samhället står bättre rustat för att klara coronakrisen jämfört med finanskrisen för tio år sedan. Det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med Arbetet.

– Då var det främst tillverkningsindustrin som drabbades. Nu ser fler sektorer hur illa det kan gå. Därför omfattar korttidspermitteringarna en stor del av landets löntagare och det är brett mellan olika samhällssektorer, säger Löfven i intervjun.

I nuläget ser han dock ingen möjlighet till permitteringar på heltid.

När det kommer till frågan om möjligheten att permanenta de tillfälliga reglerna för a-kassan svarar Löfven att man ser behovet av en a-kassa som täcker fler löntagare, men att man ännu inte landat i hur detta kan se ut.

41 min
Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström (C) och Mats Persson (L), presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stort intresse för stöd för korttidsarbete

Trycket väntas bli högt när ansökningstiden för stöd för korttidsarbete i dag öppnar.

Tanken är att företag i stället för att säga upp personal kan dra ner på arbetstiden för de anställda samtidigt som staten går in och betalar delar av lönekostnaden. Den anställde får behålla minst 90 procent av lönen.

Det är Tillväxtverket som har fått i uppdrag att administrera stödet och enligt dem har det varit omkring 40 000 sökningar om dagen på myndighetens webbplats.

Det är dock oklart hur snabbt företagen kan få stödet utbetalt.

– Jag vågar inte ge ett datum. Men vår ambition är att kunna betala ut pengarna till dem som är berättigade så snabbt som möjligt, säger Tim Brooks, chef på avdelningen för företag på Tillväxtverket.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Sjuksköterskor i USA, Iran och Zimbabwe. TT
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Världen saknar sex miljoner sjuksköterskor

Världen har sex miljoner för få sjuksköterskor, varnar WHO på tisdagen enligt AFP. I en ny rapport skriven tillsammans med kampanjen Nurses Now och International Nurses Council (INC) lyfter de fram sjuksköterskornas avgörande roll i vården, då de utgör mer än hälften av alla sjukvårdsarbetare världen över.

WHO pekar ut länder i Afrika, Sydostasien, Mellanöstern och delar av Latinamerika där underskottet är som störst. I rapporten vädjar man till länder att identifiera om sjuksköterskor saknas och investera i utbildning och löner.

– Sjuksköterskor är ryggraden i alla vårdsystem, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

3 tim
Vård av covid-19-sjuka i Barcelona. PAU BARRENA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Symptomfria tros kunna smitta några dagar

Även personer som ännu inte uppvisar symptom tros kunna sprida det nya coronaviruset, uppger Världshälsoorganisationen (WHO) enligt NBC. Organisationen bedömer att smittan i vissa fall kan spridas en till tre dygn före det att den smittade själv uppvisar några symptom.

WHO säger också att ansiktsmasker inte är någon magisk lösning för att stoppa spridningen, men att det kan vara motiverat på platser där social distansering eller god handhygien kan vara svårt att upprätthålla, skriver AFP.

Organisationen varnar också för att en allmän användning av olika munskydd kan leda till brist inom vården där de gör störst nytta.

Igår 16:53
Eilish, McCartnet, Gaga. Arkivbilder. TT
undefined

Lady Gaga och WHO arrangerar gala tillsammans

Den 18 april ska artisten Lady Gaga vara med om att arrangera en gala till stöd för vårdpersonal, rapporterar flera medier. Konserten är en del av WHO:s initiativ Together at home. Syftet är att hylla och stödja vårdpersonal världen över.

Några av de andra artister som ska uppträda är Billie Eilish, Paul McCartney, Elton John, Kacey Musgraves, Stevie Wonder och Chris Martin.

Galan hålls utan publik men kommer att direktsändas på ett flertal plattformar, bland annat Facebook, Youtube, Instagram och Twitter.

Igår 19:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Illustrationsbild/Gränsen mellan Finland och Sverige. TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Finland skärper gränsregler mot Sverige och Norge

Finlands regering skärper sina gränskontroller mot Sverige och Norge och målet är att minska rörligheten över gränserna, rapporterar flera medier.

Åland är en av regionerna som drabbas. Passagerarfärjorna till och från Sverige uppmanas att inte sälja personbiljetter från påsk fram till 13 maj. Svensk vårdpersonal som pendlar till ön måste vara i karantän i två veckor, något som täcks upp med resurser från finska fastlandet, skriver HBL.

Även Tornedalen påverkas, både svenska och finska. Runt 3 000 arbetspendlare drabbas, men i området görs ett undantag för vårdpersonal som får röra sig fritt över gränsen och utan karantän.

3 min
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

Igår 18:15
Läs mer om Coronaviruset