Hem
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker/Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på ett möte med EU:s ministerråd/Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C). (TT)

Kommission, ministerråd och parlament – allt om EU

Vad är EU-parlamentet och varför ska man bry sig om det? Osäker på vad vi röstar om och vad det betyder? Här kommer en snabb guide inför Europaparlamentsvalet i dag.

EU-kommissionen

EU-kommissionen år 2017. (Press)

EU-kommissionen består av 28 kommissionärer, en från varje EU-land. Sveriges kommissionär är Cecilia Malmström (L) och har ansvar för handelsfrågor. Kommissionärerna nomineras av sina regeringar på hemmaplan.

Kommissionen lägger fram lagförslag och kontrollerar att EU-länderna genomför de beslut som fattas. Den representerar EU i sin helhet och inte något specifikt medlemsland.

Jean-Claude Juncker från Luxemburg är kommissionens ordförande. Han kommer att avgå efter valet.

Europaparlamentet

Den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage (Jean Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Beslutar om kommissionens lagförslag tillsammans med ministerrådet. Just nu sitter 751 personer från EU:s 28 medlemsländer i parlamentet, varav 20 från Sverige. Efter Storbritanniens utträde sjunker antalet parlamentariker till 705 och Sverige får ytterligare en plats.

Parlamentet representerar medlemsländernas invånare och förhandlar med ministerrådet om de lagförslag som kommissionen lagt fram.

Ministerrådet

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) talar med Finlands dåvarande finansminister Petteri Orpo på ett möte i ministerrådet 2018. (Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN)

Ministerrådet består av ministrar från medlemsländerna som fattar beslut om lagförslag efter diskussioner och förhandlingar med Europaparlamentet. När ett förslag om finanspolitik är på bordet är det finansministrarna som möts. När det ska tas ett beslut om utrikesfrågor är det utrikesministrarna. Och så vidare.

Den svenska regeringen ska alltid stämma av sina ställningstaganden i ministerrådet med riksdagens EU-nämnd.

Europeiska rådet

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. (Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN)

I Europeiska rådet ingår regeringscheferna från varje medlemsland. De bestämmer EU:s politiska riktning men stiftar inte lagar. Ordförande är polacken Donald Tusk.

Europeiska rådet träffas fyra gånger per år men kan kalla till extramöten vid bråskande frågor.

Det här är EU:s medlemsländer

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien (ska lämna), Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen