Kommissionen drar Sverige inför rätta för F-skatteregler
EU tar Sverige till domstol med anledning av reglerna för F-skatt.
Sedan 2021 måste den som anlitar arbetskraft från övriga EU eller EES utan F-skattsedel undanvara 30 procent i preliminär inkomstskatt. EU-kommissionen menar att det strider mot EU:s princip om fri rörlighet för tjänster.
”Dessa nationella skatteregler kan således leda till betydande kassaflödesnackdelar för utländska entreprenörer som vill erbjuda sina tjänster till svenska kunder”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.
bakgrund
F-skatt
Wikipedia (sv)
F-skatt är en skatteform för svensk preliminär skatt som betalas av den som bedriver näringsverksamhet. "F" i F-skatt står för företag och kan alltså utläsas företagsskatt. På motsvarande sätt står "A" i A-skatt för anställd.
En F-skattare har av Skatteverket fått rätt att själv betala in preliminärskatt och sociala avgifter. I den preliminära F-skatten ingår kommunalskatt, statlig inkomstskatt och sociala avgifter. Eftersom F-skattaren själv betalar in sin preliminärskatt och sina egna sociala avgifter slipper en kund/uppdragsgivare/utbetalare som anlitar en F-skattare att betala sociala avgifter för F-skattaren.
En egenföretagare får ett F-skattebevis samt en F-skattsedel, då egenföretagaren ansöker om F-skatt. Att företaget betalar F-skatt finns registrerat hos Skatteverket.
Texten "Godkänd för F-skatt" ska stå på varje faktura.
bakgrund
Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)
Wikipedia (sv)
Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är ett samarbete mellan Europeiska unionen och Island, Liechtenstein och Norge. Samarbetet regleras genom EES-avtalet, ett långtgående associeringsavtal som utvidgar den inre marknaden och de fyra friheterna – fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital – till att, med vissa undantag, även omfatta de tre sistnämnda staterna, trots att de inte ingår i unionen. Varje europeisk stat som blir medlem av EU måste ansöka om att även ansluta sig till EES-avtalet. Utöver detta har varje europeisk stat som blir medlem av Efta, samt Schweiz, möjlighet att ansöka om att ansluta sig till avtalet.
Genom EES-avtalet har Island, Liechtenstein och Norge tillgång till den inre marknaden, till exempel kan norska företag sälja sina varor på den europeiska marknaden på samma villkor som andra europeiska företag, utan några handelsrestriktioner. I utbyte måste de tre staterna bidra finansiellt till unionens budget och införliva de rättsakter som unionens institutioner antar gällande den inre marknaden; annars kan avtalet sägas upp i enlighet med en så kallad giljotinklausul. Efta-domstolen hanterar rättsliga tvister som rör Islands, Liechtensteins och Norges fullgörande av avtalet på motsvarande sätt som Europeiska unionens domstol hanterar tvister kring unionsrätten.
EES-avtalet ger medborgare i Island, Liechtenstein och Norge vissa av de rättigheter som unionsmedborgare åtnjuter, till exempel rätten till fri rörlighet enligt rörlighetsdirektivet, medan de saknar vissa andra rättigheter, såsom rösträtt och valbarhet i val till Europaparlamentet och konsulärt skydd vid de andra medlemsstaternas konsulat i tredjeländer. Medborgare inom samarbetsområdet benämns ibland EES-medborgare, även om något formellt medborgarskap inte har inrättats genom EES-avtalet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen