Hem
Arkivbild. Fairtrade-produkter. (MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Kommuner bör inte slösa miljoner på Fairtrade”

Svenska kommuner köper varje år Fairtrade-produkter för miljontals kronor. Men effekterna av Fairtrade bör ifrågasättas, och även organisationens politiska agenda. Det skriver Johan Gustafsson, chef för Slöseriombudsmannen, i en debattartikel på Dagens Samhälle.

Slöseriombudsmannen, som är en del av föreningen Skattebetalarna, har skrivit en rapport om Fairtrade. De påpekar att organisationen ägs av LO och Svenska kyrkan och att kommuner som blir Fairtrade-märkta inte enbart förbinder sig till inköp av produkterna, utan även till att opinionsbilda för Fairtrade och stärkta fackliga rättigheter.

”Något som knappast kan anses vara kommunal kärnverksamhet”, skriver Gustafsson.

I rapporten ifrågasätts också huruvida Fairtrade lyckas leva upp till sina löften om bättre arbetsvillkor och högre löner för fattiga människor.

bakgrund
 
Fairtrade är en produktmärkning av råvaror
Wikipedia (sv)
Fairtrade, tidigare Rättvisemärkt, eller Reilu Kauppa/Rejäl handel (i Finland) – är en produktmärkning av råvaror, främst livsmedel, som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom genom rättvis handel. Märkningen innebär att produkten uppfyller de internationella Fairtrade-kriterierna, som grundar sig på ILO:s åtta kärnkonventioner. Till exempel ska bönder och arbetare ha rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen. Fairtrade eftersträvar att gynna det första ledet i handelskedjan, där villkoren oftast är sämst. En stor del av de Fairtrade-märkta varorna är också ekologiska och exempelvis (i Sverige) KRAV-märkta, men Fairtrade och Krav är oberoende av varandra. Fairtrade ställer dock krav på exempelvis vilka kemikalier som får användas, och uppmuntrar dessutom till ekologisk odling genom att premiera dessa ekonomiskt. Produkter som är Fairtrade-märkta är försedda med en blå och grön symbol på svart botten. Fram till 2004 användes en röd symbol.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen