Kommuner rundar lagen för att locka färre asylsökande
Flera kommuner planerar att runda den så kallade ebo-lagen för att på så sätt få asylsökande att söka sig till andra kommuner, rapporterar Ekot.
Bakgrunden är att regeringen i höstas identifierade 32 kommuner som får peka ut särskilt utsatta områden. Om asylsökande väljer att flytta till de områdena kan de bli av med sin dagersättning. Tanken med undantaget i lagen var att minska segregationen.
Nu planerar flera av kommunerna att peka ut hela kommunen som ett utsatt område. Landskrona har redan fattat beslutet, och fler kommuner väntas följa.
– För att vi ska kunna fullgöra vårt integrationsuppdrag så behöver vi ett andrum i själva mottagandet, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelseordförande i Landskrona.
bakgrund
Lagen om eget boende (EBO-lagen)
Wikipedia (sv)
Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) ger framförallt asylsökande i Sverige rätt till sysselsättning och bistånd i form av logi, bostadsersättning i särskilda fall, dagersättning och särskilt bidrag. Lagen gäller även utlänning som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd eller som av särskilda skäl medgetts rätt att vistas i landet medan ansökan om uppehållstillstånd prövas. Lagen slår fast att detta är ett statligt ansvar och att de som omfattas ej har rätt till bistånd från kommunernas socialtjänst.
Rättigheter enligt LMA upphör för personer som har ett avvisningsbeslut som inte längre går att överklaga, eller när tidsfristen för frivillig avresa har tagit slut. Detta gäller asylsökande som är vuxen och som inte bor tillsammans med barn under 18 år som man är vårdnadshavare för. Denna inskränkning är en ändring i LMA som började gälla den 1 juni 2016.Biståndet till asylsökande innefattar dagersättning, som (år 2016) är mellan 12 och 24 svenska kronor exklusive matersättning, eller mellan 43 och 72 kronor inklusive matersättning, beroende på personens ålder och familjeförhållanden. Dessutom ges ett särskilt bidrag för kostnader som uppstår vid särskilda behov och som är nödvändiga för dräglig livsföring.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen