Den 30 år gamla muralmålningen "Highway" i Rågsved i södra Stockholm, har delvis målats över. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Graffitifadäsen i Rågsved

Konstvetare: ”Är som att måla över Carl Larsson”

En av Sveriges äldsta graffitimålningar målades över i går i Rågsved i södra Stockholm, och just nu pågår det för fullt en aktion för att rädda målningen, rapporterar Kulturnytt i P1.

Flera på plats tror dock att det kommer bli svårt och sörjer nu det som hänt.

– Det blir ju som om någon gått in och målat över en Carl Larsson eller Zorn på Nationalmuseum för att man tyckt man ska bättra på, säger konstvetaren och tidigare graffitimålaren Jacob Kimvall, till radion.

Han har tidigare verkat för att målningen, som i år firar 30 år, ska K-märkas.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset