Kraftig ökning av barn och unga som får sömnmedel
Antalet barn och unga som fått receptbelagda sömnmedel eller lugnande medel utskrivet har femfaldigats på tio år, rapporterar SVT Nyheter. 2011 rörde det sig om cirka 16 000 personer i gruppen 0–19 år, att jämföra med 84 000 i fjol.
Socialstyrelsens Kristina Tedroff säger att bra sömnvanor är den viktigaste rekommendationen vid problem, och att man behöver en ”naturlig kroppsklocka” genom att till exempel vara ute och röra på sig dagtid.
Om det inte fungerar kan man testa till exempel hormonet melatonin, säger hon.
– Men det ska vara under en kort och begränsad tid.
bakgrund
Melatonin
Wikipedia (sv)
Melatonin (N-acetyl-5-metoxitryptamin) är ett hormon som produceras av tallkottkörteln (epifysen) från tryptofan. Melatoninets effekt är att man blir sömnig, och utsöndringen av melatonin är troligen kroppens viktigaste mekanism för att få oss sömniga. Sekretionen av melatonin varierar under dygnet och påverkas av ljus-/mörkernivån. Nivån ökar vid mörker och är som högst på natten.I Sverige klassas melatonin som ett läkemedel, som sedan oktober 2020 säljs receptfritt i mindre förpackningar. Större förpackningar kräver recept. I till exempel USA klassas dock melatonin som ett kosttillskott.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen