Hem
Vattenfalls kärnkraftverk Ringhals. Arkivbild. (TT)

Kraftigt höjda avgifter att vänta för kärnkraften

Kärnavfallsavgifterna för de svenska kärnkraftsbolagen behöver höjas kraftigt. Den bedömningen gör Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) inför att man skickar sitt förslag till regeringen höst, skriver DI.

Orsaken är att den blocköverskridande energiöverenskommelsens förslag med bland annat slopad effektskatt inte räcker för att täcka kostnaderna för kärnkraftens stigande avfallsnota, menar man.

Enligt myndighetens förslag ska avgifterna höjas till i snitt 6,4 öre/kWh. Det är en ökning med 58 procent jämfört med de 4 öre som gäller under den nuvarande avgiftsperioden 2015–2017, skriver DI.

SSM avvaktar nu remissvaren innan de skickar förslaget till regeringen för beslut om en höjning av kärnavfallsavgifterna.

bakgrund
 
Energiöverenskommelsen
Wikipedia (sv)
Energiöverenskommelsen 2016 är en överenskommelse mellan fem av svenska riksdagens åtta partier om att och ett resultat av decennier med partipolitiska meningsskiljaktigheter i den energipolitiska färdriktningen. Överenskommelsen slöts den 10 juni 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för den svenska energiförsörjningen. Målet i överenskommelsen är att Sverige ska ha hundra procent förnybart elproduktion år 2040. Till grund för överenskommelsen var den tidigare borgerliga Alliansregeringens överenskommelse som slöts den 5 februari 2009, och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna meddelade sig vara beredda att stödja först i mars 2016 - i utbyte mot ett mål om hundra procent förnybart - efter att tidigare ha varit motståndare till densamma.
bakgrund
 
Strålsäkerhetsmyndigheten
Wikipedia (sv)
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet för strålskydd och kärnsäkerhet. Myndighetens verksamhet omfattar frågor om skydd av människors hälsa och miljön mot skadlig verkan av joniserande och icke-joniserande strålning, säkerhet i kärnteknisk verksamhet samt nukleär icke-spridning. Förutom kärnkraft ser myndigheten även till annat som är strålningsrelaterat; bland annat radon, mobiltelefoner, solarier. Den ska vara pådrivande i frågor som syftar till bättre strålskydd och ökad kärnsäkerhet. Myndigheten, som sorterar under Miljödepartementet, bildades den 1 juli 2008 genom en sammanslagning av Statens kärnkraftsinspektion och Statens strålskyddsinstitut.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen