Hem
Anjovisfiléer. (JANERIK HENRIKSSON / TT)

Kraftsamling ska säkra julens ansjovisbehov

Förra årets brist på ansjovis solkade julglädjen för många Janssons frestelse-fantaster. Men i år har industrin kraftsamlat för att historien inte ska upprepa sig, rapporterar Ekot.

Bengt Lorentzon på Orkla food som producerar Grebbestad ansjovis berättar att fabriken gått för fullt inför julen.

– Vi har producerat mycket, mycket mer i år, säger han.

Samtidigt rapporterar butiksägare att efterfrågan är ännu större i år än förra året.

bakgrund
 
Janssons frestelse
Wikipedia (sv)
Janssons frestelse är en gratäng av svenskt ursprung, gjord på potatis, lök och ansjovis (skarpsill). Den finns beskriven 1928 och kan ha namngetts efter en populär biograffilm, "Janssons frestelse". Även den matglade operasångaren Per Janzon kan ha inspirerat till namnet. Rätten är främst tänkt för vickning men passar lika bra på jul-, midsommar- eller påskbordet.

Läs också

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen