Hem
Helena Lindahl (C), ledamot i riksdagens skatteutskott. (Johan Nilsson/TT)

Krav på regeringen att rädda biogasen: ”Ödesfråga”

Företag och oppositionspolitiker kräver att regeringen löser skattefrågan för biogasen efter en EU-dom som lett till en skattechock i Sverige, rapporterar TT.

– Jag hoppas att man förstår att det här är en ödesfråga för den svenska biogasens framtid, man har inte råd att misslyckas, säger centerpartisten Helena Lindahl, ledamot i riksdagens skatteutskott.

Det hela handlar om att Sverige har haft en skattebefrielse på biogas, ett upplägg som EU-kommissionen godkände och förlängde till år 2030 så sent som för tre år sedan. Men efter att en tysk biogasproducent klagade på den svenska skattefriheten rev EU-domstolen upp kommissionens godkännande.

Det innebär bland annat att biogasproducenter kan drabbas av skatteåterkrav, och det blir dyrare för åkerier och kommunal busstrafik att köra på biogas.

Läs mer

bakgrund
 
Biogas
Wikipedia (sv)
Biogas är ett gasformigt biobränsle som bildas vid anaerob nedbrytning av organiskt material, alternativt via termisk förgasning med efterföljande kemisk syntes. Biogas kan utvinnas från en stor mängd olika material, vid exempelvis reningsverk, på soptippar (deponigas), på jordbruk där biologiskt nedbrytbart material finns eller samlas eller av slaktavfall, men även från till exempel skogsavfall om man går över termisk förgasning. Rågasen består i huvudsak av kolvätet metan (50-75%) och koldioxid (25-50%) samt mindre mängder föroreningar som t.ex. svavelväte, och ammoniak. För att kunna användas i fordon behöver gasen raffineras så att halten metan ökar och övriga ämnen minskar. Med svensk terminologi är biogas när den tankas i bilar, bussar och andra fordon oftast i princip samma sak som fordonsgas, det som skiljer är framställningssättet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen