Hem
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. (Adam Ihse/TT)

Kritik mot C:s partistyrelse om kyrkopolitiken

Centerpartiets partistyrelse meddelade tidigare i juli att man till höstens partistämma föreslår att partiet inte längre ska ställa upp i kyrkovalet.

Enligt en undersökning som tidningen Dagen har gjort bland Centerns kyrkoledamöter finns det ett tydligt motstånd till förslaget.

Flera av ledamöterna säger att det finns en stor risk för att förlora aktiva eldsjälar som engagerar sig i både kyrkopolitiken och på kommun- och regionnivå, något som kan vara viktigt att behålla med tanke på att partiet ligger runt fyraprocentspärren i opinionen.

En anonym ledamot säger att det nästan känns som att partistyrelsen ”vill göra sig av med oss”. Flera av de tilltalade säger också att de nu vill kapa bandet till partistyrelsen.

Centerpartiets framtid i kyrkopolitiken avgörs under partistämman den 28 september till den 1 oktober.

bakgrund
 
Kyrkoval i Svenska kyrkan
Wikipedia (sv)
Denna artikel handlar om kyrkoval i Svenska kyrkan. För det allmänna begreppet, se Kyrkoval. Kyrkovalet är val till de beslutande instanserna i Svenska kyrkan: Kyrkofullmäktige är det högsta beslutande organet på lokal nivå för församling eller pastorat (flera församlingar med gemensam styrning). Stiftsfullmäktige är del av den regionala nivån, stiftet, som har till uppgift att stödja församlingarna. Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ på nationell nivå.Medlemmar i Svenska kyrkan som har fyllt 16 år och är folkbokförda i Sverige är röstberättigade. Valet hålls vart fjärde år. Sedan Svenska kyrkan år 2000 fick ändrade relationer till staten, ansvarar kyrkan själv för sina val och de är numera direkta på i stort sett alla nivåer. Kyrkovalet 2021 genomfördes den 19 september 2021, med tretton nationellt deltagande nomineringsgrupper till kyrkomötet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen