Påve Franciskus. TIZIANA FABI / AFP
Övergreppen i katolska kyrkan

Kritik mot påven inför mötet: ”Han gör ingenting”

I veckan som kommer ska Katolska kyrkan hålla ett toppmöte för att stoppa de sexuella övergreppen. Mötet har målats upp som ett ödesmöte, bland annat av biskopen Federico Lombardi som har fått uppdraget av påven att moderera mötet.

– Jag är övertygad om att vår trovärdighet på det här området står på spel, säger han till Reuters.

Många bedömare menar dock att man inte ska ha för höga förhoppningar om vad ett sådant möte ska åstadkomma. Påve Franciskus har länge lovat en nolltolerans mot sexuella övergrepp men har sagt nej till flera av de reformer som vissa menar skulle behövas, till exempel ett borttaget celibatkrav för präster.

– Påve Franciskus säger mycket. Ibland säger han bra saker men han gör ingenting, säger Gert Gelotte, katolik och frilansjournalist, till TT.

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump på fredagen (t v), USA:s justitiedepartement (mitten), Robert Mueller lämnar sitt kontor på torsdagen (övre t h), reportrar utanför kontoret (nedre t h). TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ryssutredning har lämnats till justitiedepartementet

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har lämnat över sin utredning om rysk inblandning i presidentvalet till USA:s justitiedepartment, rapporterar amerikanska medier. Händelsen markerar slutet på den två år långa Rysslandsutredningen.

Hela Washington höll under fredagen andan inför beskedet. Reportrar flockades under dagen utanför Rysslandsutredarens kontor i Washington.

Trump sa tidigare i veckan att han är öppen för att utredningen släpps till allmänheten men att det i slutändan är upp till den nytillträdde justitieministern William Barr att fatta beslutet.

1 tim
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Krav på transparens: ”Folk bör själva få bedöma”

Flera demokrater kräver att justitieminister William Barr omedelbart informerar kongressen om innehållet i Rysslandsutredningen – innan president Donald Trump hinner lägga sig i. Det rapporterar New York Times.

”Kongressen och det amerikanska folket förtjänar att själva få bedöma innehållet”, skriver den demokratiske senatorn Mark Warner i ett uttalande, enligt Huffington Post.

Warner vill även att Barr snabbt tar fram en version som kan släppas till allmänheten, där sekretessbelagda delar av rapporten dolts.

”Alla försök från Trump-administrationen att dölja resultaten av utredningen om Rysslands attack mot vår demokrati skulle vara oacceptabla”, skriver han.

15 min
William Barr på fredagen. Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Utskott kan informeras om Muellers slutsatser i helgen

Vita huset välkomnar beskedet om att Robert Muellers Rysslandsutredning nu lämnats över till justitiedepartementet.

– Nu ligger nästa steg hos justitieminister Barr och vi ser fram emot att se processen ha sin gång, säger talespersonen Sarah Sanders enligt AFP.

Hon tillägger att Vita huset ännu inte fått någon information om innehållet.

I ett brev till kongressens båda juridiska utskott skriver justitieminister William Barr att han ser över rapporten och väntar sig kunna informera dem om ”de övergripande slutsatserna” redan under helgen.

Barr kommer i ett senare skede fatta beslut om ifall delar av utredningen även ska offentliggöras till allmänheten. I brevet till kongressledamöterna skriver justitieministern att han eftersträvar ”så mycket transparens som möjligt”.

44 min
Läs mer om Trumps USA
Hjälparbetare möter cyklondrabbade i Beira på fredagen WIKUS DE WET / AFP
Cyklonen Idai

Koleralarm efter cyklonen: ”Tiden börjar rinna ut”

Hjälparbetare kämpar fortfarande för att bistå de tusentals människor som drabbats av cyklonen Idai i sydöstra Afrika.

Samtidigt kommer rapporter om utbrott av kolera och malaria från isolerade områden i Moçambique, skriver AFP.

– Tiden börjar rinna ut, vi befinner oss i ett kritiskt läge, sa Unicef-chefen Henrietta Fore efter att hon landat i den hårt drabbade staden Beira.

Totalt har över 550 personer i Moçambique och Zimbabwe bekräftats döda och omkring 1,7 miljoner människor beräknas vara drabbade av katastrofen.

30 min
Flygplats i Beira.  YASUYOSHI CHIBA / AFP
Cyklonen Idai

Ögonvittne: 300-400 kroppar har spolats upp på vägen ut ur staden Beira

Så många som 300–400 kroppar har spolats upp på vägen som leder ut ur staden Beira i Moçambique, säger ett ögonvittne till CNN. Dödssiffran efter cyklonen Idai tros därmed vida överstiga de officiella beräkningarna.

Ögonvittnet Graham Taylor, som kommer från Zimbabwe men har bott i Moçambique i tio år, berättar att kropparna har hittats på en sex kilometer lång sträcka som nu är helt täckt av vatten.

Idag 09:34
Cyklonen Idai

Video: Människor räddas ur trädtoppar efter sex dagar

Stormfloderna har svept in över det platta landskapet och dränkt byar och hela städer. Överlevande som tagit skydd i träd och på tak har fått vänta på hjälp i sex dagar.

Hjälparbetaren Travis Trower som jobbar för organisationen Rescue South Africa berättar om en räddningsinsats som utfördes vid staden Beira i Moçambique i fredags:

– Kvinnorna i träden slängde ner sina bebisar i våra roddbåtar. Vi lyckades bara få med oss 20 barn innan vi tvingades återvända, säger han till Al Jazeera.

När räddningsteamet kom tillbaka nästa morgon var det inga kvar på platsen.

Igår 14:01
Läs mer om Cyklonen Idai
Jonas Gunnarsson i HV71:s mål. FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
SHL 18/19

Storspel av målvakten när HV71 skrällde i Karlstad

HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson storspelade när Jönköpingslaget lyckades slå grundseriens segrare Färjestad i den första kvartsfinalen lagen emellan. Färjestad var grundseriens målfarligaste lag, men det struntade Gunnarsson i. Trots gott om chanser dröjde det nära 53 minuter innan Färjestad lyckades på in matchens första mål genom Joakim Nygård.

Målet såg länge ut att bli matchavgörande men med 50 sekunder kvar kvitterade Martin Thörnberg och tvingade fram en förlängning. 18 minuter in i förlängningen kunde HV71 avgöra i power play genom Robin Figren, ett mål som godkändes först efter en lång videogranskning.

29 min
SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
SHL 18/19

Fördel för Luleå efter sent avgörande mot Växjö

Luleå kopplade ett litet grepp om sin kvartsfinalserie i SHL-slutspelet mot Växjö efter seger hemma i första matchen. Med bara minuter kvar stod det 1–1 och det mesta tydde på att matchen skulle gå till förlängning – men då slog Einar Emanuelsson till med ett riktigt klassmål, ett handledsskott rakt upp i krysset.

– Jag vet inte vad som händer där. Jag brukar inte kunna skjuta så där, jag måste ha tagit någon annans klubba, sa en skämtsam Emanuelsson om sitt viktiga mål.

Hans 2–1-mål gjorde att Växjö kände sig tvingade att ta ut målvakten. Men det fick bara till effekt att Luleå kunde döda matchen genom att göra 3–1.

1 tim
Mikael Wikstrand kramar om målvakten Markus Svensson.  Tommy Pedersen/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

Wikstrand inför kvarten: ”Vi har många vinnarskallar”

Färjestads resa tillbaka till toppen gick via en skadekris. Inför slutspelsstarten i kväll är laget så gott som ordinarie igen – och, för första gången på länge, guldfavorit.

– Vinner man serien får man lite extra press på sig men det ska vi klara av. Vi har matchvinnartyper överallt, säger landslagsbacken Mikael Wikstrand till TT.

Det var tio år sedan Färjestad vann grundserien i SHL förra gången. Efter ett 00-tal med tre SM-guld och ytterligare fyra finaler har 10-talet varit ett magrare decennium för den tidigare stormakten inom svensk herrishockey.

Karlstadklubben tog visserligen ett guld till 2011 och var i final 2014 men sedan dess har det inte blivit mer än kvartsfinal.

Idag 05:50
Läs mer om SHL 18/19
Brexit Storbritanniens framtid
HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

May i brev till politiker: Kan skjuta upp omröstningen

Storbritanniens premiärminister Theresa May kan låta bli att hålla nästa veckas planerade tredje parlamentsomröstningen om brexitöverenskommelsen. Det framgår av ett brev till parlamentarikerna som brittiska medier tagit del av.

”Om det framstår som att det inte finns tillräckligt stöd för att ta tillbaka överenskommelsen nästa vecka, eller om parlamentet säger nej igen, kan vi be om en till förlängning före den 12 april”, skriver May.

Hon tillägger att det skulle innebära att Storbritannien måste hålla EU-parlamentsval tillsammans med resten av unionen i maj.

Lösningen presenteras som ett av fyra alternativ för Storbritanniens väg framåt. De andra tre alternativen är att rösta som planerat, att lämna EU utan ett avtal den 12 april eller att dra tillbaka begäran om att lämna EU, vilket May menar skulle vara ”att förråda resultatet av folkomröstningen”.

2 tim
Theresa May TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

”Väg full av u-svängar har lett till ett moment 22”

Vad händer nu? Den frågan ställer sig flera medier efter EU:s besked i går om att man låter britterna skjuta upp brexit.

Washington Posts Adam Taylor beskriver Storbritanniens väg ut ur EU som ”full av korsningar, u-svängar och återvändsgränder” – och går igenom vad som nu väntar.

Utträdet skulle ha skett den 29 mars men förlängs nu till den 12 april – eller den 22 maj om premiärminister Theresa Mays utträdesavtal får stöd i parlamentet i omröstningen nästa tisdag.

Men sannolikheten att så blir fallet är liten, skriver Charlie Cooper i Politico. Och i så fall har parlamentet än en gång drygt två veckor på sig att hitta ett sätt att lämna unionen i tid – eller få till en ny förlängning.

”Det är ett moment 22. Att få en majoritet att stötta ett alternativt brexitavtal före den 12 april känns, om inte omöjligt så i alla fall extremt svårt”, skriver Cooper.

Därmed pekar allt på en förlängning, vilket i sin tur lär innebära att Mays dagar vid makten är räknade, menar han.

Idag 15:48
ADRIAN DENNIS / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Hård press på parlamentet – nästa vecka avgörs brexit

Hur evighetssåpan brexit slutar kan avgöras nästa vecka. Om Storbritannien inte ska krascha ut ur EU måste parlamentet återigen rösta om Theresa Mays utträdesavtal före den nya deadlinen 12 april. Parlamentet har redan röstat nej två gånger men May utgår från att det blir en ny omröstning redan nästa vecka, säger en talesperson.

– Premiärministern är fast besluten om att försöka få igenom avtalet, få ett slut på osäkerheten och bringa klarhet åt landet och åt arbetsgivarna, säger talespersonen enligt Reuters.

Om det blir ett nej och ingen annan lösning röstas igenom lämnar Storbritannien EU 12 april. Om det blir ett ja till avtalet blir det ett uppskov fram till 22 maj.

Idag 14:59
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Karl Petter Thorwaldsson. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Thorwaldsson: ”Svårt för S att få tillbaka LO-väljare”

I Socialdemokraternas egen valanalys konstaterades det att andelen LO-medlemmar som röstar på partiet sjunkit från 60 till 41 procent på 12 år. Det såkallade januariavtalet mellan regeringen, C och L har gjort det svårare att vinna tillbaka de väljare som övergivit partiet, tror LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det måste man nog beskriva det som, att 73-punktsprogrammet är svårsålt bland LO-medlemmar, säger Thorwaldsson i samband med att S-kongressen i dag inleds i Örebro.

Men han påpekar också att det finns ett stort stöd inom LO för att S valde att gå med på avtalet för att kunna bilda regering.

6 tim
Stefan Löfven. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

S-kongress möts av protest mot överenskommelsen

Flera protester mötte ombuden när Socialdemokraterna i dag inledde sin partikongress. Hyresgästföreningen demonstrerade mot januariavtalet och pensionärer i Örebros ”Tantpatrull” mot usla pensioner.

– Socialdemokraterna gjorde ju nej till marknadshyror till en av de stora valfrågorna och sedan har man redan förhandlat bort det löftet, säger Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningens regionordförande för västra Sverige, till TT

En av punkterna i avtalet som S gjort med C, L och MP är att reformera hyresmodellen och införa marknadshyror vid nybyggnation.

Idag 12:47
Kulturminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) presenterar sin nya regering i januari. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Analyser: Stor risk för fortsatt väljarflykt för S

Socialdemokraterna lyckades behålla makten men gjorde trots allt sitt sämsta val någonsin. Och den kommande mandatperioden kan enligt partiets egna valanalys bli en ”politisk mardröm”, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson inför S-kongress som inleds i dag. Han menar att risken för fortsatt väljarflykt är ”uppenbar” och att S hotas av ”utplåning” när väljarskaran blir allt mer åldrad.

Knutson tar även upp risken att kärnväljarna som tyckte att MP-samarbetet gjorde S otydligt kan bli ännu mer brydda av eftergifterna till C och L.

Enligt SR:s inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg kommer dock januariöverenskommelsen att märkas förvånansvärt lite under kongressen eftersom partistyrelsen är rädda för vad som skulle kunna komma upp.

– Ett sånt här avtal där man gör så långtgående kompromisser är rätt svårförenligt med en rejäl partidemokrati, säger Ramberg.

Idag 09:41
Läs mer om S-kongressen