Kritiken: Vidtar åtgärder som går på tvärs mot målen
Klimatet är en av de viktigaste ekonomiskpolitiska frågorna som Sverige står inför de närmaste åren. Det säger Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten till Altinget.
Rådet riktar i sin årsrapport skarp kritik mot regeringens klimatpolitik som de menar är ”inkonsistent”.
– Man vidtar åtgärder på kort sikt som går på tvärs mot de långsiktiga mål som vi har. Det skapar en osäkerhet i systemet, säger Heikensten.
Enligt rådsordföranden blir det dessutom dyrare att ställa om med regeringens politik. Hade man gått snabbare fram hade det blivit billigare, menar han.
Det är andra gången på kort tid som regeringens klimatpolitik får bannor från ett expertråd.
bakgrund
Finanspolitiska rådet
Wikipedia (sv)
Finanspolitiska rådet är en myndighet i Sverige som bildades den 1 augusti 2007. I samband med inrättandet lades myndigheten Ekonomiska rådet ned.
Finanspolitiska rådet består av sex ledamöter och bistås av ett kansli med fem anställda. Rådets uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.
Rådet ska bedöma om finanspolitiken är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser samt de budgetpolitiska målen, i synnerhet överskottsmålet och utgiftstaket. Rådet ska även bedöma om finanspolitiken ligger i linje med konjunkturutvecklingen, långsiktigt uthållig tillväxt och långsiktigt hållbar sysselsättning. Det är också rådets uppgift att granska tydligheten i budgetpropositionerna och vårpropositionerna samt kvaliteten i de underlag som regeringen baserar sina bedömningar på. Slutligen ska rådet verka för en ökad offentlig diskussion i samhället om den ekonomiska politiken.
Läs också
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen