Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kritisk mot polistekniken: ”Man bör känna oro”

Anne Ramberg, generalsekretare för Advokatsamfundet, varnar för den nya ansiktsigenkänningstekniken som NFC, nationellt forensiskt centrum börjat använda sig av. Polisen vill få rätt att använda det automatiska igenkänningsprogrammet permanent men då måste Datainspektionen först godkänna det.

– Jag tycker att gemene man bör känna en oro. Det här handlar om den personliga friheten och rätten att utöva sina demokratiska rättigheter, säger Ramberg till TV4.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Tele2: TV4 släcks ner för tredjedel av hushållen

Strax efter midnatt släcktes TV4 och C More ner för en tredjedel av Sveriges hushåll. Beskedet kom efter att Com Hem och Telia under kvällen försökt hitta en lösning för Com Hems och Boxers kunder.

”Tyvärr har de påbörjade samtalen ännu inte resulterat i en överenskommelse om de rättigheter våra kunder efterfrågar. Detta innebär att vi tvingas släcka kanalerna i kväll kl. 23.59 den 10 december”, skrev Com Hem och Tele2 i ett pressmeddelande vid 20.30-tiden.

Efter midnatt skrev dock flera tittare på Com Hems Facebooksida att de fortfarande kunde se TV4.

– Det kan dröja till klockan 01 innan det är släckt i hela landet, säger Tele 2:s kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Expressen.

1 tim
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

TV4-chefen: Com Hem stjäl tv-julen – helt i onödan

Ett ”tråkigt och onödigt beslut”, säger TV4:s vd Casten Almqvist efter att kvällens diskussioner med Com Hem strandat.

– Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna, säger han i ett pressmeddelande.

Han påpekar att TV4 erbjudit Com Hem att fortsätta visa TV4 fritt till den 10 januari.

– Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in tv-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning, säger Casten Almqvist.

TV4-chefen menar att Com Hem på det här sätter driver opinion ”för att få rättigheter som de inte har och inte heller är beredda att betala för”.

Igår 20:06
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förhandlingarna strandade – bolagen inte överens

TV4-kanalerna och C More riskerar att släckas ner för en tredjedel av Sveriges hushåll under natten till onsdag. Det uppger Tele2 efter att bolaget inte kommit överens om ett nytt avtal med Telia, skriver TT.

Knäckfrågan uppges vara att Tele2 vill ha en ny typ av rättigheter för att kunna ”digitalisera hushåll” under det kommande året, men det vill Telia inte gå med på.

Mathias Berg, operativ chef på Teliaägda TV4, hävdar å sin sida att Tele2 ägnar sig åt ett ”cyniskt spel som drabbar tittarna”.

9 dec
Läs mer om Telias Bonnier-affär
Illustrationsbild.  Brendan McDermid / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Spretigt på Asiens börser inför årets sista Fed-besked

Onsdagens handel inleddes med blandad kompott och spretig utveckling för ledande Asienbörser. Vid 05.15-tiden svensk tid såg utvecklingen ut som följer:
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: −0,6 %
• Hongkong: +0,3%
• Kospi: +0,4%

CNBC kopplar samman förloppet med den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntebesked – årets sista – som kommer i kväll, svenskt tid. Bedömarna är i stort sett överens om att Fed troligen lämnar räntan oförändrad.

Samtidigt håller investerarna ögonen på utvecklingen i handelssamtalen mellan Kina och USA, allteftersom söndagen – då USA enligt tidigare deadline ska höja en rad tullar på kinesiska varor – kryper närmare. Wall Street Journal rapporterade på tisdagen att USA planerar att skjuta upp höjningen i syfte att försöka nå en överenskommelse, men enligt Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow kan tullhöjningen fortfarande bli aktuell.

– Varje dag får man en ny liten knuff i någon riktning. Man vet helt enkelt inte vem man ska tro, om dessa kommentarer har någon grund i verkligheten eller om de är en förhandlingstaktik, säger ING Singapores chefsekonom Rob Carnell till Reuters.

15 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street backade – Netflix föll på sänkt råd

New York-börserna backade på tisdagskvällen efter flera tvära kast i handelskriget. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –0,1 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: –0,1 %
Terminerna pekade skarpt nedåt under förmiddagen sedan kinesisk media rapporterat att supermakterna inte väntas nå något avtal denna vecka. Strax före öppningen rekylerade terminerna efter att WSJ rapporterat att USA och Kina planerar för att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Börshumöret dämpades sedan återigen efter att Vita huset betonat att nya tullar fortfarande kan bli av.

Prudential Financials chefsstrateg Quincy Krosby säger till CNBC att investerare har blivit luttrade vid det här laget och lärt sig att inte ta ut något i förskott.

På bolagsfronten backade Netflix 3,1 procent sedan Needham sänkt rekommendationen till underperform från behåll. Investmentbanken varnar för den ökande konkurrensen på streamingmarknaden.

Den franska läkemedelsjätten Sanofi seg 5,9 procent efter att bolaget offentliggjort planer på att sluta investera i diabetesforskning och i stället fokusera på områden som cancer.

Igår 21:02
undefined

Stockholmsbörsen repade sig efter nytt handelshopp

Efter kraftiga minus med en botten vid lunchtid hämtade sig Stockholmsbörsens ledande index under tisdagseftermiddagen och vid stängning såg det ut så här:
• OMXSPI: –0,3 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Som mest var OMXS30 ner 1,6 procent före vändningen. Det brittiska valet och de stundande tullarna spädde på börsoron.

– Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden, sa en analytiker till Bloomberg under morgonen.

Drivande för återhämtningen under eftermiddagen var bland annat uppgifter om att USA och Kina planerar att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Ett storbolag som började bra var ABB som fick positiva rekommendationer från Barclays, UBS och Kepler Cheuvreux. Aktien stängde på plus 0,6 procent.

Storbankerna SEB och Handelsbanken fanns bland dagens vinnare på OMXS30. SEB lyfte 1 procent och SHB nästan lika mycket.

Bland förlorarna fanns H&M som fick en sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas, samtidigt som ABG Sundal Collier varnade för svag avslutning på det fjärde kvartalet. Aktien föll 1,2 procent.

I botten av storbolagslistan parkerade Essity, SCA och Assa Abloy. Investerarna hyvlade av runt 1,6 procent av skogsbolagen och nästan 2 procent av låsjättens börsvärde.

Nent meddelade personalbesparingar på 250 miljoner kronor samt vissa nedskrivningar. Aktien tappade först kring 3 procent men stängde en bit över nollan.

Starbreezes utbombade aktie rasade 20,6 procent efter att vd:n Mikael Nermark varnat spelare för att konsolversionerna av Payday 2 inte kommer att vara i nivå med pc-versionen.

Byggkomponentbolaget Lindabs aktie steg 2,8 procent efter nyheten att utdelningen framöver ska motsvara minst 40 procent av bolagets nettoresultat, mot tidigare 30 procent.

Igår 13:57
Läs mer om Dagens börs
Brexit Valet i Storbritannien
Boris Johnson. BEN STANSALL / AFP
Brexit Valet i Storbritannien

Johnson mot majoritet – men Labour knappar in

Det konservativa Torypartiet ser fortfarande ut att gå mot egen majoritet i parlamentet efter nyvalet på torsdag, visar en undersökning som Yougov gjort för Sky News och The Times.

Enligt undersökningen ser Torypartiet, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, ut att få 339 platser och Labour 231. För majoritet krävs 326 platser.

Men undersökningen visar också att Torypartiets försprång har minskat, och felmarginalen är sådan att det inte går att utesluta ett så kallat ”hängt parlament”, alltså att inget parti får egen majoritet.

Igår 22:22
Valarbetare för Labourpartiet. ANDY BUCHANAN / AFP
undefined

Labourtopp sågar partiets chanser på läckt inspelning

En av topparna inom det brittiska Labourpartiet, Jon Ashworth, har hamnat i blåsväder bara dagar före nyvalet, rapporterar brittiska medier. På en läckt inspelning som nyhetsbloggen Guido Fawkes publicerat hörs Ashworth såga det egna partiets chanser att vinna valet.

– Jag kan inte se att det kan hända, säger Ashworth på inspelningen.

Vidare säger han att partiet möjligen har en chans i städerna men inte på landsbygden och att väljarna där förvisso inte gillar Boris Johson men att de ”inte tål” Jeremy Corbyn.

I efterhand har Ashworth förklarat att han skämtade och att han visst tror att partiet vinner valet.

Igår 20:49
Jeremy Corbyn och Boris Johnson.  TT/AP
undefined

Analys: Valet har blivit en impopularitetstävling

Det som kan komma att avgöra det brittiska valet är väljarnas förtroende för politikerna. Det skriver Kate McCann i en analys på Sky News och menar att både Torypartiet och Labour haft svårt att få väljarna att lita på deras förmåga att styra landet. Premiärminister Boris Johnson har ifrågasatts om sina brexitlöften. Hon skriver även att för vissa väljare betyder en röst på Johnson en röst på brexit – vilket inte nödvändigtvis innebär att de anser sig vara konservativa.

Valet är en impopularitetstävling. Det skriver The Times Rachel Sylvester och menar att valet mellan Johnson och Corbyn är oinspirerande. Hon skriver också att valkampanjen varit deprimerande.

När det kommer till sakfrågor har sjukvården fått mycket fokus. Labour avsätter mest pengar för området i sin budget, skriver Denis Campbell på The Guardian. Men varken Torypartiet eller Labour har en lösning på personalbristen inom vården, konstaterar han.

Igår 13:38
Läs mer om Brexit
Ön är helt täckt i aska. Social Media / TT NYHETSBYRÅN
Vulkanutbrottet i Nya Zeeland

Nytt försök att bärga vulkanens offer i morgon

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern hoppas att räddningspersonal under onsdagen ska kunna återvända till den vulkanutbrottsdrabbade ön White Island för att bärga kropparna efter de som ännu saknas, rapporterar Reuters.

Inga försök har gjorts i dag eftersom experter har bedömt att det funnits stor risk för nya mindre utbrott.

Under dagen har också ytterligare en person dött på sjukhus av sina skador efter utbrottet. Därmed är den totala bekräftade dödssiffran sex personer, åtta saknas fortfarande. 26 personer vårdas på sjukhus.

Igår 21:48
Turister blickar ut över vulkanön.  Michael Schade / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningsnivån var förhöjd – men turister visste inte

Varningsnivån för vulkanen på White Island hade höjts veckorna innan den fick ett dödligt utbrott i går. Tidigare låg den på lägsta varningsnivån – en etta – men den ändrades till en tvåa, vilket indikerar måttlig eller förhöjd aktivitet, rapporterar BBC.

Många av personerna som åkte till ön hade inte fått information om varningen, rapporterar SVT:s reporter på plats.

– Det har varit en förhöjd varningsnivå under flera veckors tid, trots det har turister skeppats över till White Island, säger reportern Mikael Nilsson.

Det var dock ingen som hade kunnat förutse att ett så kraftigt utbrott skulle ske, enligt professor Jan Lindsay på University of Auckland.

Igår 09:07
Två kvinnor kramar om varandra efter att ha lagt blommor på en minnesplats för offren efter Vulkanutbrottet i Nya Zeeland.  TT
undefined

Polis ska utreda dödliga vulkanutbrottet på turistön

Polisen i Nya Zeeland inleder en brottsutredning efter det vulkanutbrott på ön White Island som i går inträffade.

– Jag kan bekräfta att vi inleder en brottsutredning för att ta reda på omständigheterna bakom dödsfallen och skadorna på White Island, säger polisen John Tims enligt AFP.

Fem personer har bekräftats döda och åtta personer saknas fortfarande efter måndagens vulkanutbrott på den populära turistön.

Igår 04:31
Läs mer om Vulkanutbrottet i Nya Zeeland
Carlo Ancelotti. CESARE PURINI / BILDBYRÅN
Champions League 19/20

Storseger och avancemang i CL – då sparkas tränaren

Italienska Napoli tog sig på tisdagen vidare i Champions League efter en stabil 4–0-seger mot Genk. Men bara ett par timmar efter framgången meddelar klubben att tränaren Carlo Ancelotti får sparken.

”Napoli har beslutat sig för att frånta Carlo Ancelotti från rollen som huvudtränare för A-laget. Vänskapen, uppskattningen och den ömsesidiga respekten mellan klubben, presidenten och Carlo Ancelotti förblir intakt”, skriver klubben i ett uttalande enligt Fotbollskanalen.

Orsaken är de knackiga resultaten i liga, med nio raka matcher utan seger.

Igår 23:06
Liverpool firar. PATRICK STEINER / BILDBYRÅN
undefined

Liverpool är vidare i CL efter avgörande minut

Regerande Champions League-mästaren Liverpool är vidare till slutspel även i årets turnering, efter seger 2–0 mot Salzburg. Laget behövde minst en poäng för att gå vidare, men det var österrikarna med norske målkungen Erling Braut Håland i startelvan som tog kommandot i den första halvleken.

Men Salzburg lyckades inte spräcka Liverpools nolla. I stället kom engelsmännen tillbaka i den andra halvleken. Runt minut 60 avgjorde Liverpool matchen med två mål inom drygt en minut.

Vidare från grupp E är också Napoli som enkelt slog Genk med 4–0.

Igår 20:12
Barcelona.  ALBERT GEA / BILDBYRÅN
undefined

Nästa lag som går vidare i ligan avgörs i kväll

Det lag som följer med Barcelona in i slutspelet från grupp F i Champions League blir klart i kväll. Italienska Inter kämpar mot tyska Dortmund om andraplatsen i gruppen. Båda lagen ligger på sju poäng men tyskarna har sämre målskillnad än Inter, rapporterar TT.

Inter spelar match mot Barcelona och Dortmund möter Slavia Prag. Dortmund får dock klara sig utan mittfältaren Axel Witsel, som skadats i ansiktet i efter en olycka i hemmet.

Igår 10:55
Läs mer om Champions League 19/20
Olga Tokarczuk, Nobelpristagare i litteratur och Prins Daniel under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset 2019

”Förrätten är löjligt god – ankan är överarbetad”

Maten på Nobelmenyn har komponerats av kocken Sebastian Gidbrand och temat är ”jorden vi ärvde”. Till förrätt serverades kålrabbi och Kalixlöjrom och till huvudrätt var det anka fylld med trumpetsvamp som gästerna bjöds på.

”Måltidsfest av första klass, LÖJ-ligt gott”, skriver Expressens Linda Johansson.

DN:s Elin Peters tycker att svampen och den karamelliserade vitlöken bryter av mot den lite piggare förrätten och menar att granoljan ”bidrar med nordisk touch”.

SvD:s Annie Reuterskiöld är däremot inte imponerad av huvudrätten.

”Den komprimerade bollen av svamp och anka känns överarbetad så till den grad att anksmaken känns långt bort”, skriver hon.

1 300 personer serveras under kvällen. Efterrätten bestående av bland annat hallonmousse och torkad chokladmousse står konditorn Daniel Roos för.

Igår 21:13
Bengt Nordén, arkivbild. TT
undefined

Kemiordförande: Det kan gå emot Nobeltestamentet

Att österrikaren Peter Handke tilldelades Nobelpriset i litteratur kan strida mot Alfred Nobels testamente. Det säger tidigare kommittéordföranden Bengt Nordén till SvD.

Nordén, som suttit i Nobelkommittén för kemipriset, bojkottar själv galan. Tidningen skriver att priset enligt Nobels order ska gå till den ”som inom litteraturen producerat det utmärktaste i idealistisk riktning” och Nordén menar att Nobels testamente nu frångås.

– Så mycket har jag hört av Handkes uttalanden att jag tycker att det gör det, säger han till SvD.

Protesterna mot Handke gäller hans ställningstagande för Serbien under kriget på Balkan.

Igår 19:18
Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (C) under förra årets Nobelfest. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Därför medverkar inte Lööf, Sjöstedt och Åkesson

Flera partiledare saknas under Nobelfesten i Blå hallen i Stockholm. SD-ledaren Jimmie Åkesson har aldrig bjudits in till festen eftersom Nobelstiftelsen för flera år sedan tog beslutet att partiet inte är välkommet på grund av sin högerextrema bakgrund.

Saknas gör även C-ledaren Annie Lööf som förra veckan födde sitt andra barn. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har inte dragit på sig fracken utan är istället på plats i Helsingborg för att försöka stoppa privatiseringen av Öresundskraft, skriver han på Twitter.

Igår 18:29
Läs mer om Nobelpriset 2019