Bilder från kryssningsfartyget Diamond Princess. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Kryssningskarantän befaras sprida smitta

Tusentals människor har under två veckor varit fast på kryssningsfartyget Diamond Princess, som ligger i karantän i Japan. Nu höjs kritiska röster som menar att fartyget blivit en ”kuvös” för sjukdomen covid-19, skriver The Guardian.

Fartyget sattes i karantän efter att en passagerare från Hongkong testat positivt för coronaviruset. Experter menar att karantänen kan ha fått motsatt effekt – och gjort det lättare för viruset att spridas mellan passagerarna.

Totalt ska 355 smittade personer befinna sig ombord på Diamond Princess.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
undefined

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

Igår 16:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
I Malmö har ett tillfälligt modulsjukhus byggts upp. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Lugnet före stormen runt om i Sverige: ”Tror värsta är över om tre-fyra månader”

I Skåne har den verkliga ökningen av coronavirussmitta ännu inte kommit. En viss ökning har märkts de senaste dagarna, men läget är långt ifrån lika pressat som i Stockholm, säger regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) till SvD.

– Jag tror och hoppas att de åtgärder vi satte in tidigt gör att vi kan få en plattare kurva och slippa den värsta stormen, säger Sonesson.

Han understryker att det är viktigt att storstadsregionerna inte når sina toppar samtidigt, så att de kan hjälpa varandra.

Bilden av att utbrottet ännu inte riktigt tagit fart utanför Stockholm går igen i en kartläggning av alla regioner som Aftonbladet gjort. Men på de flesta håll förbereder man sig på en jobbig och utdragen kamp mot viruset.

– Jag tror det värsta är över om tre-fyra månader. Men viruset kommer finnas kvar, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg.

Igår 21:58
Pollenallergiker ska medicinera som vanligt. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FHM förtydligar direktiv för pollenallergiker

Många som lider av pollenallergi har varit osäkra på om de ska följa Folkhälsomyndighetens råd och hålla sig hemma vid lätta förkylningssymptom även om de är säkra på att orsaken är allergin. Därför har myndigheten nu uppdaterat direktiven på sin sajt skriver TT.

Allergiker rekommenderas nu att stanna hemma och medicinera som vanligt. Om symptomen inte blir värre och man är säker på att det handlar om allergi behöver man inte stanna hemma längre.

Samtidigt rapporterar Ekot om att forskare misstänker att just pollen kan leda till allvarligare sjukdom vid coronavirusinfektion, även hos icke-allergiker. En analys visar att höga pollenhalter kan kopplas till hög dödlighet.

Forskarna bakom studien poängterar dock att det handlar om en första snabb analys och att man inte ska dra för stora slutsatser.

Igår 20:35
Sven Hagströmer.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hagströmer skänker mat och jagar skyddsmaterial

Finansmannen Sven Hagströmer köper 500 lunchlådor från krögaren Pontus Frithiof och skänker till vårdpersonalen på Karolinska, skriver Expressen.

– Det är våra hjältar verkligen, de är fantastiska, säger Hagströmer.

Hagströmer arbetar tillsammans med en grupp finansprofiler aktivt med att få skyddsutrustning från Kina till Sverige, och räknar med att under de kommande dagarna kunna leverera ”några hundra tusen” ansiktsmasker.

Igår 15:49
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Vårdpersonal i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Kinesiska skyddsmasker återkallas i Nederländerna

Nederländerna har återkallat hundratusentals skyddsmasker för vårdanställda som har visat sig inte fungera som de ska, skriver AFP. Maskerna tillhör ett parti om 1,3 miljoner som köpts in från en kinesisk tillverkare. Vid kontroller visade de sig inte sluta tätt och det var även fel på luftfilter.

Stora delar av utrustningen har redan levererats till olika sjukhus i landet.

Landets sjukvårdsminister Olivier Veran har tidigare meddelat att över en miljard masker beställts, framför allt från Kina.

Igår 23:21
Sjukvårdare i Frankrike. TT
undefined

”Kommande två veckorna kommer bli de tuffaste”

De kommande två veckorna kommer bli de tuffaste hittills i kampen mot coronaviruset. Det säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe enligt Reuters.

Landet har i nuläget 10 000 intensivvårdplatser, en fördubbling med hur det såg ut när smittan började spridas i landet. Målet är att öka dem med ytterligare 5 000 stycken.

Senaste dygnet har 319 personer dött. Coronaviruset har totalt krävt drygt 2 300 liv i Frankrike.

Igår 20:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Kerstin Behrendtz. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Sveriges Radios Kerstin Behrendtz död i covid-19

Sveriges Radios mångåriga musikredaktör Kerstin Behrendtz har dött av coronaviruset, 69 år gammal, rapporterar GP. Dottern Emma Berendtz bekräftar dödsfallet för tidningen.

På sin Facebooksida uppmanar nu Emma Behrendtz alla att ta smittan på allvar.

"Till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!! Det handlar om liv och död”.

Igår 21:39
Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Italien har varit nedstängt i veckor. ALBERTO LINGRIA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

4,3 miljarder i euro i stöd till Italiens mest utsatta

Italiens regering har presenterat ett nytt stödpaket på 4,3 miljarder euro, motsvarande runt 47 miljarder kronor, som ska gå till landets mest utsatta, skriver TT.

Enligt premiärminister Giuseppe Conte ska pengarna gå till ”dem som inte har pengar att handla för”.

Landets regering flaggade också för att det kan bli nödvändigt att hålla landet nedstängt längre än 3 april, som det är sagt i nuläget, skriver Reuters. Det är redan klart att åtminstone skolorna kommer att hållas fortsatt stängda.

Igår 22:25
Ambulansföraren Claudia Accardo, sjuksköterskan Anna Travezzano och sjuksköterskan Lucia Perolari arbetar i Rom, respektive Bergamo. TT
undefined

De står i frontlinjen mot viruset: ”Som en tatuering – det finns kvar för alltid”

De är Italiens sjuksköterskor och läkare som står i frontlinjen mot coronaviruset i Europas hårdast drabbade land.

AP har träffat vårdpersonal som stannat upp i en paus eller efter deras skift har avslutats. Deras ögon är trötta och de har märken i ansiktet från skyddsutrustningen.

Vårdarbetarna berättar att de ibland undviker att dricka vatten under sina 8–12-timmarsskift för att slippa gå på toa och byta om.

– Det vi går igenom nu är som en tatuering. Det kommer att finnas kvar för alltid, säger sjuksköterskan Daniela Turno som arbetar i Bergamo, till nyhetsbyrån.

Igår 09:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Pehrson.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

L vill se skärpta straff för brott under kristider

Liberalerna föreslår skärpt straff för den som utnyttjar en kris till att exempelvis lura äldre eller stjäla medicinsk skyddsutrustning för att sälja vidare, skriver Aftonbladet.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson anser inte att en fördubbling av straffet är orimligt.

– Det är vidrigt att man utnyttjar en sådan här kris för att begå brott mot utsatta människor, säger Pehrson som formellt kommer att lägga fram förslaget nästa vecka.

Igår 21:15
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:15
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminolog: Risk för mer brottslighet i krisens spår

Opinion Den pågående coranakrisen och dess följdverkningar risker att också leda till att en del brott ökar, skriver kriminologen Henrik Andershed på DN Debatt. För att förhindra detta behövs förebyggande åtgärder.

Andershed vill bland annat att olika samhällsinstanser börjar samarbeta, att särskilt fokus riktas mot utsatta områden och att vuxennärvaron där ökar, att alkoholkonsumtionen hålls nere och åtgärder görs för att den legala handeln med livsmedel läkemedel fungerar.

”Åtgärderna behövs nu. Väntar vi och ser riskerar vi svårläkta och dramatiska konsekvenser”, skriver han.

Igår 20:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Vårdpersonal i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik mot sänkta krav: Måste skyddas till varje pris

Enligt regionernas nya riktlinjer skulle den skyddsutrustning som vårdpersonal som arbetar med coronavirussmittade patienter använder i princip vara samma skyddsutrustning som vid vård av influensasjuka, skriver Ekot.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är kritisk.

– Sjukvårdspersonalen måste skyddas till varje pris. Om vi då skulle skydda för mycket så tycker jag inte att det gör något, säger han till Expressen.

Även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är kritisk och varnar för att avdelningar kan skyddsstoppas om personalens säkerhet är hotad.

Igår 17:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

Igår 19:52
Sjukvårdare i Iran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

2 500 döda i Iran – tusentals i kritiskt tillstånd

Ytterligare 139 personer i Iran har dött av coronaviruset och det sammanlagda antalet dödsoffer ligger nu på 2 517. Det skriver AFP.

För 3 706 av de bekräftade fallen är tillståndet kritiskt, enligt Kianoush Jahanpour, talesperson för landets hälsodepartement. Totala antalet bekräftade fall i Iran ligger på drygt 35 000.

Landet har fram tills nyligen haft lätta restriktioner, men inför nu reseförbud inom landet.

Igår 18:41
Poliser bevakar att karantänen i Sydafrika upprätthålls. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Köande sydafrikaner beskjutna med gummikulor

Uppemot 300 sydafrikaner som köade utanför en stormarknad i Johannesburg blev på lördagen beskjutna med gummikulor, skriver AFP.

Sedan i torsdags är landet i karantän och en av få tillåtna aktiviteter är att handla mat. Man måste också hålla avstånd till varandra, så när trängsel uppstod bestämde sig polisen för att ta i med hårdhandskarna för upprätthålla de nya reglerna.

Viss panik utbröt där människor trampade på varandra. Poliserna använde senare även läderpiskor för att få människor att hålla avståndet.

Igår 13:38
Läs mer om Coronaviruset