”Kvinna från öst kan visa att FN är inkluderande”
EU-kommissionären Kristalina Georgieva, en eftersläntrare i tävlingen om vem som blir nästa generalsekreterare för FN, säger att det faktum att hon både skulle vara den första kvinnan på posten och den första från Östeuropa kan visa att Förenta Nationerna på allvar är inkluderande.
Den bulgariska diplomaten, som tidigare var vice ordförande för Världsbanken tillägger att det dock är hennes kompetens som gör henne rätt för posten.
– Jag har förmågan att övertyga. Jag har mina egna övertygelser och förmågan att få människor med mig. Och jag har visat på ett mycket stark ledarskap, att jag kan få ett jobb, hur svårt det än är, genomfört, säger hon till AP.
Georgieva kommer i dag att frågas ut i FN:s generalförsamling.
bakgrund
De utmanar om FN:s högsta post
Wikipedia (en)
An indirect Secretary-General election will be held to choose the ninth Secretary-General of the United Nations in October 2016 to replace Ban Ki-moon, whose term concludes 31 December 2016. The Eastern European Group is the only one of the UN Regional Groups not to have been represented in the office. Candidates from the five permanent members are not considered for the role. A consensus candidate is expected by October, who will take office by 1 January 2017.
bakgrund
Förenta nationernas generalsekreterare
Wikipedia (sv)
Förenta nationernas generalsekreterare är chef för FN-sekretariatet. FN-stadgan beskriver generalsekreterarens roll som en ”chefstjänsteman” för hela FN. Generalsekreteraren skall handla i denna egenskap och utföra sådana uppgifter som lämnas till honom/henne från säkerhetsrådet, generalförsamlingen, Unesco och andra FN-organ. Enligt organisationens stadga skall också generalsekreteraren fästa säkerhetsrådets uppmärksamhet på sådana ärenden som enligt generalsekreterarens åsikt kan hota den internationella freden och säkerheten.
FN:s nuvarande generalsekreterare är Ban Ki-Moon från Sydkorea. Han har varit generalsekreterare sedan 1 januari 2007.
Trots FN:s mål om en mer jämnlik organisation gällande könsfördelningen så har ingen av de hittills åtta generalsekreterarna varit en kvinna. Idag består 75 % av organisationen av män, men det finns ett mål även i det internationella samfundet att en kvinna skall ersätta Ban Ki-Moons position. Kampanjen startad av UN Women har föreslagit kandidater där bland annat Vesna Pusić från Kroatien är högt rankad.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen