Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Frölunda

Kvinna hittad död i bostad – man gripen för mord

En man har gripits och är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet på en kvinna i Frölunda i Göteborg, skriver GP. Kvinnan hittades död i en lägenhet natten till onsdag.

Polisen larmades till platsen efter att grannar hört av sig om att det luktade från bostaden. På plats hittades kvinnan död och mannen ska enligt uppgifter till tidningen ha spelat tv-spel när patrullen anlände.

Brottet utreds vid polisens enheten för brott i nära relationer.

Toppnyheter

En massbegravning för offren i attacken hölls i Kabul i går.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Våldet i Afghanistan

Brudgummen: ”Förlorade min bror och mina vänner”

”Min lycka förvandlades till sorg”, sa brudgummen Mirwais på det bröllop som attackerades i helgen i västra Kabul i Afghanistan, rapporterar AFP med hänvisning till den lokala tv-kanalen Tolo News. Mirwais minns hur han välkomnat gästerna i festlokalen, för att sedan se döda kroppar bäras ut.

– Jag förlorade min bror, mina vänner och familjemedlemmar, berättade mannen vidare.

63 personer dödades och över 180 skadades i attacken som terrorgruppen IS säger sig ligga bakom. Enligt inrikesministern Nasrat Rahimi fanns barn bland de döda.

1 tim
En person fyller en grav efter massmordet på en bröllopsfest i Kabul.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Trump: ”Afghanistan kan inte vara ett terrorlabb”

Fredssamtalen i Afghanistan går in i en intensiv fas och USA:s president Donald Trump tycker att dialogen går mycket bra.

– Vi har väldigt bra samtal. Vi får se vad som händer. Vi ska bestämma om vi blir kvar i landet eller inte, sa presidenten i går enligt CNN.

Trump sa även att USA har sin insats i Afghanistan av en anledning, och det är att landet inte ska vara ett laboratorium för terror.

Fredssamtalen pågår mellan Afghanistans regering, talibanerna och USA. Förhoppningen är att kunna avsluta det nästan 18 år långa kriget i landet.

1 tim
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Åsa Fahlén/illustrationsbild.  TT.
Rapporterna om skolan

Sex av tio gymnasielärare överväger att lämna yrket

Sex av tio gymnasielärare har övervägt att lämna yrket, enligt en ny undersökning som Lärarnas riksförbund har gjort. De flesta av de tillfrågade nämner den höga arbetsbelastningen som huvudorsaken till att de funderat på alternativa karriärer.

Samtidigt säger en tredjedel av de svarande att de varit sjukskrivna på grund av stress och 77 procent uppger att deras arbetsbörda förra läsåret var tung eller mycket tung.

Förbundets ordförande Åsa Fahlén skriver i en kommentar att förutsättningarna för läraryrket måste förbättras om lärarbristen ska kunna stoppas.

22 min
Andrea Meiling/illustrationsbild.  Lärarförbundet/TT.
undefined

Engagerade föräldrar ett växande problem i skolan

Lite för engagerade föräldrar har blivit ett växande arbetsmiljöproblem för lärare – samtidigt som skolorna på andra håll sliter för att få föräldrar att bry sig om barnens skolgång, rapporterar Göteborgs-Posten.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i region väst säger att vissa föräldrar i välbärgade områden anser sig ligga ”skyhögt över läraren” och därmed har rätt att lägga sig i arbetet. Hon får medhåll av läraren Matts Tohver i Torslanda.

– Jag tror att föräldrarna har lärt sig att de är köpare av en tjänst och förväntar sig kunna påverka, säger han.

Igår 07:11
Illustrationsbild Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sommarlovet är på tok för långt – borde kortas”

Opinion Det är hög tid att tänka om kring sommarlovet, skriver oberoende liberala Blekinge Läns Tidning i en ledare. Tio veckor är ”på tok för lång tid”, menar tidningen som hänvisar till forskning som pekar på att mer undervisningstid i ung ålder förbättrar barns kognitiva utveckling.

”Om man bortser från nostalgiska trevlighetsargument som går ut på att det är roligt för barn att vara lediga länge är det svårt att se varför vårt tungrodda system borde bevaras”, skriver tidningen.

Även oberoende borgerliga Corren har tagit upp ämnet i en ledare. Visserligen är ”sommarlov” ett av svenskans vackraste ord, men i dag är traditionen från 1842 års folkskolestadga otidsenlig, menar tidningen.

Igår 09:22
Läs mer om Rapporterna om skolan
Prins Andrew. Sang Tan / TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein-fallet

Prins Andrew ”förfärad” över Epstein-anklagelser

Storbritanniens prins Andrew är ”förfärad” över de sexbrottsmisstankar som riktats mot den numera avlidne Jeffrey Epstein, som umgicks med prinsen, skriver BBC. Det brittiska hovet gör uttalandet efter att en video på prinsen i Epsteins Manhattan-bostad publicerats.

”Hans kungliga höghet beklagar utnyttjandet av någon som helst människa och att påstå att han skulle delta i eller uppmuntra sådant beteende är avskyvärt”, står det i pressmeddelandet.

Buckingham Palace har tvingats förneka anklagelser om sexuella möten mellan prinsen och en vid tidpunkten minderårig flicka som utnyttjats i Epsteins påstådda sexring. Ett fotografi från 2001 visar de båda tillsammans.

1 tim
Ghislaine Maxwell/Jeffrey Epstein. TT
undefined

Brittisk societetskvinna huvudmisstänkt i fallet

Sexbrottsanklagade Jeffrey Epsteins vän, den brittiska societetskvinnan Ghislaine Maxwell, utreds som nyckelpersonen i den traffickingkrets som möjliggjorde våldtäkterna som miljardären misstänkts för, skriver AP. Enligt utredningen ska Maxwell ha skött arbetet kring hushållet på hans fastigheter – dit hon sedan rekryterade unga kvinnor att bli ”massörer” åt miljardären.

Ghislaine Maxwell är enligt AFP huvudmisstänkt i utredningen kring Epstein-fallet, men har ännu inte åtalats. Hon har tidigare förnekat anklagelserna. Sedan Epsteins död har hon inte synts till.

Igår 18:52
Häktet Metropolitan Correctional Center i New York. TT
undefined

Källor: Mutade intagna på häktet för att slippa våld

För att inte falla offer för andra intagna på häktet mutade sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein dem, rapporterar New York Times som talat med flera anonyma källor. Epstein avskydde också sin cell så pass mycket att han betalade sina advokater för dagliga besök. I uppemot 12 timmar kunde han sedan sitta med dem i ett enskilt rum – större delen av tiden tyst och uttråkad.

Förra helgen hittades Jeffrey Epstein död i sin cell. Obduktionen har fastslagit att han dött genom hängning. Två vakter har stängts av från sina tjänster och fängelsechefen omplacerats medan utredningar om händelsen pågår.

17 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven (S). Stockholm. Arkivbilder.  TT
Landsbygdsdebatten

Ledare: ”Förslaget spär på fördomar om storstäder”

Opinion Den förändring av kommunernas kostnadsutjämningssystem som regeringen presenterat är en självklarhet, skriver Pernilla Ericson i Aftonbladet (obundet socialdemokratisk).

”Klyftor sliter sönder samhället. Klyftor mellan inkomstgrupper, mellan landsbygd och storstad. Det här är politik som försöker åtgärda problemet”, skriver hon.

I Dala-Demokraten (socialdemokratisk) menar Robert Sundberg i stället att det är ”onödigt att ställa landsdelar mot varandra”:

”Det hade varit bättre att införa eller höja någon statlig skatt för att ge mer resurser till glesbebodda kommuner. Med det lagda förslaget späs fördomar om att det är i storstäder som resurser skapas och landet utanför dem är ekonomiskt svaga och i behov av stöd”, skriver han.

1 tim
Centerns partiledare Annie Lööf och Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson.  Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C positivt till regeringens satsning på glesbygden

Att regeringen vill att glesbygden ska få mer pengar genom det så kallade utjämningssystemet får tummen upp av Centerpartiet, rapporterar Ekot.

– Det här förslaget gynnar de kommuner vi skulle behöva gynna de kommande åren, inte sällan mindre landsbygdskommuner som har ett riktigt tufft beting för att få den kommunala ekonomin att gå ihop, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

Liberalerna har ännu inte kommenterat förslaget. Pressekreteraren Gabriella Ohlzon säger till Ekot att partiet måste sätta sig in i förslaget ordentligt innan de ger någon kommentar.

Igår 21:11
Stefan Löfven (S) från sommartalet i dag. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Tråkigt sätt att sparka igång politiska året”

Stefan Löfvens (S) sätt att sparka igång det nya politiska året, med ett förslag om att förändra utjämningssystemet, är ”otroligt trist och tråkigt”. Det skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.

”Som sagt, inget fel i det. Men får det hjärtat att banka? Nej. Inte ens de tre ministrarna på podiet såg engagerade eller glada ut”, skriver hon.

Mellin anser att Löfven varken uppfattades som karismatisk eller som en stark ledare när han sommartalade i dag efter att förslaget presenterats.

”Socialdemokraterna, med drygt 25 procent i senaste väljarbarometern från Inizio, är inte spännande. Det är deras största problem just nu.”

SVT:s Mats Knutson skriver i en analys att Löfvens förhoppning med förslaget nog är att det ska hejda avfolkning på landsbygden men han tar upp att det är högst oklart om det kommer ske.

”Åtskilliga insatser för att bromsa avfolkningen på landsbygden har genomförts sedan 1960-talet, men trots detta har flyttlassen fortsatt att gå till storstadsområdena”, skriver Knutson.

Igår 16:55
Läs mer om Landsbygdsdebatten
Arkivbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Störningarna i tågtrafiken

Trafikverket: Tågtrafiken ska rulla igen på onsdag

Trafikverkets senaste besked var att tågtrafiken förbi Hässleholm skulle rulla tidigast fredag. Nu meddelar Trafikverket att delar av tågtrafiken förväntas vara igång redan under natten till onsdag, enligt Sveriges Radio. Det är Södra stambanan som går mellan Malmö och Stockholm som förväntas öppna igen – för övriga sträckor är prognosen fortfarande satt till fredag.

Många tågresenärer har drabbats av inställda tåg och förseningar sedan i onsdags då en brand bröt ut i en tom lagerlokal i närheten av tågspåret i Hässleholm.

2 tim
Arbete vid ”getingmidjan”.  Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu öppnar getingmidjan igen: ”Allt måste fungera”

Under måndagen öppnar den så kallade ”getingmidjan”, spåret mellan Södra station och Stockholms centralstation, efter sommarens upprustningsarbete, rapporterar flera medier.

Eftersom alla fjärr- och regionaltåg söder om Stockholm passerar ”getingmidjan” kan störningar där påverka upp till 80 procent av tågtrafiken i hela landet, enligt SVT.

– Allt måste fungera den 19 augusti. Om det inte gör det får vi stora störningar i trafiken, säger Johan Hedman på Trafikverket till DN.

2 tim
Arbetet pågår för fullt med att laga allt som förstördes i och med branden i onsdags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt trassel i trafiken – reparationsarbete pågår

Många tågresenärer har drabbats av inställda tåg och förseningar sedan i onsdags då en brand bröt ut i en tom lagerlokal i närheten av tågspåret i Hässleholm, skriver TT. Branden orsakade stora skador på signalsystem och kontaktledningar och inte förrän tidigast fredag kan tågen rulla igen.

Nu pågår arbetet för fullt med att laga allt som förstördes.

– Det är en jätteinsats. Man arbetar i treskift för att få allting på plats så snabbt som möjligt. Det är närmare 30 personer i varje arbetsskift, säger Sara Lindström, presskommunikatör vid Trafikverket, till nyhetsbyrån.

Under söndagskvällen kommer ett avstämningsmöte att hållas för att kontrollera om tidsplanen håller.

Igår 14:36
Läs mer om Störningarna i tågtrafiken