Birgitta Ohlsson.  Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
LUF:s kongress

L-topparna gratulerar nya LUF-ordföranden till jobbet

Liberala ungdomsförbundets nya ordförande Romina Pourmokhtari gratuleras av den förra L-toppen Birgitta Ohlsson.

”Jag har känt dig sedan 2014 och vet att du kommer att klara detta galant. Ett uppdrag att vara vakthund för liberala värderingar är alldeles extra viktigt i den tid vi lever nu”, skriver hon på Twitter.

Även den avgående förbundsordföranden Joar Forssell skickar ett grattis till sin efterträdare följt av ett blått hjärta.

Toppnyheter

Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Hageby

Gängledare pekas ut som måltavla i sprängdådet

En högt uppsatt person i det kriminella mc-gänget ”No Surrender” tros vara måltavlan för bombdådet mot ett flerfamiljshus i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Flera personer skadades lindrigt i explosionen som enligt polisen utlöstes av en sprängladdning. Flera grannar vittnar om stora skador på huset.

– Jag satt i köket när det plötsligt regnade ner glas över mig, säger en av dem till tidningen.

3 min
Polis på brottsplatsen Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Sprängladdning låg bakom explosionen

En sprängladdning orsakade den kraftiga explosionen i ett flerfamiljshus i området Hageby i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen. Det uppger polisen för Expressen. Polisen vill däremot inte kommentera om sprängladdningen var placerad i trapphuset eller i en lägenhet, eller hur kraftig den var.

– Det får nationella bombskyddet svara på. Sen ska tekniker in och göra en ordentlig brottsundersökning, säger Åsa Willsund vid polisregion Öst till tidningen.

Flera personer skadades lindrigt av explosionen.

1 tim
Läs mer om Explosionen i Hageby
Bild från den kraftiga explosionen i Husby i Stockholm i går. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Ledare: Vad är planen när de spränger för att döda?

Opinion Svensk kriminalpolitik breder ut sig på ledarsidorna i dag. Många politiker verkar inte förstå vilken allvarlig situationen landet befinner sig i, skriver Expressens ledarsida, som ändå tycker att det mest skrämmande är att våldsamheterna ännu kan bli värre.

”Än så länge tycks gärningsmännen rikta in sig på objekt – inte på människor. Vad är egentligen planen om de börjar spränga för att döda?” skriver tidningen.

Visst måste polis och socialtjänst ingripa när brott sker, men även tidiga insatser är centrala för att stoppa brottsligheten. Det skriver Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen.

”I det långa loppet handlar det också fortfarande om framtidsutsikter och om att bryta fattigdom. Välfärden är central”, skriver hon.

M-kopplade ledarskribenten Alice Teodorescu Måwe fokuserar på ungdomsrånen. I en ledartext i GP skriver hon att ”påfallande många” som ägnar sig åt detta har utländsk bakgrund, och hon varnar för att personer från den gruppen kan utsättas för kollektiv bestraffning.

2 tim
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S). TT
undefined

M: Tryggheten är det enda regeringen bör fokusera på

Opinion Sverige kan lösa de problem som plågar landet med beslutsamhet, handlingskraft och fokus, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

”Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan”, skriver han.

Genom januariöverenskommelsen bedriver regeringen en politik som man inte ens själv tror på, fortsätter Kristersson. Han fokuserar på rättspolitiken och invandringspolitiken, där han menar att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har misslyckats.

”För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminaliteten är starkt kopplad till stor invandring och dålig integration. Att påstå något annat är obegripligt”, skriver Kristersson.

2 tim
Läs mer om Gängkriminaliteten
Man med mask dirigerar trafik i Wuhan i södra Kina TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Kina varnar för att viruset kan mutera och spridas mer

Den nationella hälsomyndigheten i Kina varnar för att det nya virus som har dödat nio människor och smittat 400 kan mutera och få ännu större spridning, rapporterar AFP. För att hindra spridning ska landet vidta flera åtgärder, bland annat att desinfektera flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

Under onsdagen ska världshälsoorganisationen WHO hålla ett krismöte där man bland annat ska avgöra om situationen ska räknas som ett globalt folkhälsonödläge.

5 tim
Invånare i Wuhan  Dake Kang / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Borgmästare avråder besök till virusdrabbade staden

Borgmästaren i kinesiska Wuhan, Zhou Xianwang, uppmanar stadens invånare att inte resa därifrån och avråder samtidigt från besök till staden. Det skriver AFP som hänvisar till den statliga kinesiska tv-stationen CCTV. Det var i staden som det nya virus som dödat nio människor bröt ut tidigare i månaden.

De lokala myndigheterna meddelade också på tisdagen att firandet av det kinesiska nyåret ställs in i Wuhan. Bland annat har man stängt ett tempel som under förra årets firande samlade 700 000 turister.

4 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Dagens börs

Ny plusöppning på börsen – Essity backar rejält

Den starka börstrenden ser ut att fortsätta på onsdagen. Efter gårdagens nollstängning inleder de ledande indexen med vissa uppgångar.
• OMXSPI: +0,2 procent
• OMXS30: +0,3 procent
Rapportsäsongen har försiktigt trummat igång och hygienjätten Essity släppte under morgonen siffror som var något bättre än förväntat. Den föreslagna utdelningshöjningen för helåret var helt i linje med förhandstipsen. Bolaget varnar samtidigt för prispress inom området ”consumer tissue” under 2020 och börsen är inte nöjd – aktien tappar nära 5 procent i den tidiga handeln.

Stillfront rusar strax över 20 procent efter jätteköpet av ett amerikanskt bolag.

Pressade Moberg Pharma tror sig ha hittat en lösning på den dåliga verkan för MOB-015, där en misslyckad studie fick aktien att falla handlöst i december. Aktien rekylerar upp nära 40 procent.

Nilörngruppen vinstvarnar då fjärde kvartalet enligt bolaget var än mer utmanande än förväntat. Aktien faller 13 procent.

15 min
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mestadels uppåt i Asien – Kina pressas av virusrädsla

Utvecklingen på Asiens börser är blandad på onsdagsmorgonen, med återhämtning i Hongkong men volatilitet i Kina där oron över coronavirusets spridning tilltar.

Vid 05.15 svensk tid visar ledande asiatiska index:
• Nikkei: +0,6%
• Shanghai: −0,2%
• Shenzhen: +0,1%
• Hongkong: +0,8
• Kospi: +0,8%
Vid börsöppning i Kina var nedgångarna tämligen markanta; Shanghai var ner 1 procent Shenzhen 1,6 procent. Efter några timmars handel är indexen mer neutrala.

I Sydkorea stiger index efter att centralbanken publicerat data som visar att tillväxten var 1,2 procent i det fjärde kvartalet, den bästa nivån sedan motsvarande period 2017.

5 tim
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund