Hem
Arkivbild på justitieminister Gunnar Strömmer (M). (Henrik Montgomery/TT / TT Nyhetsbyrån)

Lagrådet ger underkänt till förslag om anonyma vittnen

Lagrådet säger nej till Tidöpartiernas förslag om att tillåta anonyma vittnen i domstolar, rapporterar Ekot.

Rådet medger att förslaget förvisso är förenligt med Europakonventionen men tillägger att man ur en rättssäkerhetssynpunkt har ”starka principiella betänkligheter”.

Det noteras också att anonyma vittnen används mycket sällan i de nordiska grannländerna som tillåter det och juristerna ser ett ”mycket begränsat mervärde”.

”Om regeringen väljer att gå vidare, trots att lagrådet avstyrker, behöver utformningen ses över i flera avseenden”, står det i rådets yttrande.

bakgrund
 
Lagrådet
Wikipedia (sv)
Lagrådet är en svensk myndighet med uppgift att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen. Medlemmarna består av domare eller, vid behov, tidigare domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen. Lagrådet skapades 1909 (kallades till en början även Konungens lagråd), tidigare sköttes dessa uppgifter av Högsta domstolen. Regeringen är inte skyldig att låta Lagrådet granska ett lagförslag, men måste, inför riksdagen, motivera ett beslut att avstå från granskning. Regleringen av lagrådet finns i Regeringsformen (8 kap 20-22 §§) och kompletterande bestämmelser i Lag (SFS 2003:333) om Lagrådet. Lagrådets uppdrag inkluderar att granska hur lagförslag förhåller sig till grundlagarna, rättsordningen i övrigt och rättssäkerhetens krav. Lagrådet granskar även hur förslagets föreskrifter förhåller sig till varandra, om förslaget är så utformat att lagen kan antas tillgodose angivna syften samt vilka problem som kan uppstå vid tillämpningen. Den funktion Lagrådet utövar kan med en engelsk term kallas för judicial preview och är i Sverige väl utvecklad. De svenska domstolarnas lagprövningsrätt (judicial review) har varit mera begränsad fram till en ändring år 2011 i 11 kap. 14 § regeringsformen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen